Είναι 21 χρονών, σπουδάζει πολιτικές επιστήμες, λατρεύει την πόλη της, την Λαμία, και όνειρο της είναι να επιστρέψει και να ασχοληθεί με τα κοινά στην πόλη μας. Εν αντιθέσει με το μεγαλύτερο κομμάτι των συνομήλικων της η Λυδία Νίκα από μικρή αγάπησε την πολιτική, και θεωρεί ότι μόνο αν οι νέοι συμμετέχουν σε αυτή, μπορεί πράγματι να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο.

Συζητήσαμε μαζί της προκειμένου να αντιληφθούμε την οπτική της νεολαίας γύρω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Λαμιέων. 

LamiaNOW: Καταρχήν πως μια νέα κοπέλα σαν και εσένα αποφάσισε να εμπλακεί στην πολιτική; Ήταν δύσκολη επιλογή όταν σου έγινε η πρόταση από τον Θύμιο Καραϊσκο ή αποφάσισες άμεσα;

Λ.ΝΙΚΑ: Η ενασχόληση με τα κοινά ήταν κάτι πάντα με ενδιέφερε. Από παιδί ακόμα ήθελα να θέσω υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος προκειμένου, αν εκλεγώ, να κάνω οτιδήποτε θα περνούσε από το χέρι μου για να βελτιωθεί και να αναδειχθεί η πόλη μας. Επίσης καθοριστικό ρόλο σε αυτή μου την επιλογή διαδραμάτισε ασφαλώς και το αντικείμενο των σπουδών μου εφόσον είμαι στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όσον αφορά την πρόταση του κ. Καραίσκου να είμαι μέλος της «Περήφανης» ομάδας του, οφείλω να σας πω ότι δέχτηκα αμέσως με μεγάλη χαρά. Πιο συγκεκριμένα με κάλεσε στο γραφείο του και μου πρότεινε να είμαι υποψήφια με τον συνδυασμό του και εγώ θεώρησα ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή μου δινόταν μία εξαιρετική ευκαιρία να προσπαθήσω για το καλύτερο για τον τόπο μου με εφόδιο τις γνώσεις που μου προσφέρει η σχολή μου όπως και τα συνέδρια και σεμινάρια που διαρκώς παρακολουθώ, η αγάπη μου για τη Λαμία, το πείσμα και η ισχυρή θέληση για αλλαγή.

LamiaNOW: Τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Λαμιέων είχαν ελάχιστους νέους στη σύνθεση τους. Πιστεύεις ότι αυτό είναι εύκολο να αλλάξει ρίχνοντας μια ματιά στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας “Περήφανη Πόλη”. Επίσης τι μπορεί να φέρει αυτή η νεανικη ανανέωση στο δημοτικό συμβούλιο Λαμιέων και κατ’ επέκταση στην πόλη;

Λ.ΝΙΚΑ: Καταρχάς παλαιότερα η παρουσία των νέων στα δημοτικά συμβούλια ήταν ανύπαρκτη έως ελαχιστότατη. Στις παρούσες εκλογές, βλέποντας κανείς το ψηφοδέλτιο του κ. Καραίσκου διαπιστώνει ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι οι οποίοι, κρίνοντας από τον εαυτό μου, μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα από ό, τι μεγαλύτεροι και παλαιότεροι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής λαμβάνοντας υπόψη την τωρινή κατάσταση και εικόνα της πόλης. Συνεπώς είναι αναγκαία η υπερψήφιση των νέων υποψηφίων εφόσον αυτοί με τις καινοτόμες ιδέες, τον ενθουσιασμό, τις γνώσεις και την ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο τους μπορούν σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, τους φορείς, τους πολίτες, αλλά και το προσωπικό του Δήμου, να βγάλουν τη Λαμία από το τέλμα και να την κάνουν μία «Περήφανη Πόλη» όπως αρμόζει και επιβάλλεται να είναι.

LamiaNOW: Ποια θεωρείς πως είναι τα 5 σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο Λαμιέων και χρίζουν άμεσης επίλυσης;

Λ.ΝΙΚΑ: Το πρώτο και ίσως βασικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη τουριστικής ανάπτυξης στο Δήμο Λαμιέων η οποία είναι συνέπεια της παντελούς ελλείψεως προβολής και προώθησης της πόλης και εν γένει της περιοχής. Ασφαλώς η εν λόγω κατάσταση εκτοξεύει την ανεργία ιδίως των νέων εξαναγκάζοντάς τους συχνά να αναζητήσουν εργασία στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις ή ακόμα χειρότερα εκτός Ελλάδας. Συγχρόνως ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία ιστορική περιοχή παγκόσμιας ακτινοβολίας λόγω των Θερμοπυλών και επίσης σε μία περιοχή με πολλά μοναστήρια, εκκλησίες , μουσεία και ασφαλώς με ιαματικές πηγές και είναι πραγματικά λυπηρό να μην έχει αναδειχθεί μία τέτοια περιοχή με τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις πλατείες της πόλης οι οποίες χρήζουν αισθητικής αναβάθμισης επειγόντως όπως επίσης και η αλλαγή και βελτίωση των παιδικών χαρών προκειμένου να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και να αποτελούν έναν χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά και ταυτόχρονα χαλάρωσης για τους γονείς. Να μην παραλειφθεί ακόμα πώς αναγκαία είναι και η αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών προκειμένου να διευκολύνεται η μετακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ακολούθως ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών. Διαρκώς καταγράφονται φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας τη στιγμή που η προστασία και η ασφάλεια θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο. Επίσης χαρακτηριστική είναι και η έλλειψη χώρων πρασίνου στην πόλη μας, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της καθαριότητας. Τέλος, ως γνωστόν η πόλη μας διαθέτει αρκετά διατηρητέα κτίρια που αποτελούν στολίδια για τη Λαμία και θα ήταν χρήσιμο να δοθούν χρηματοδοτικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσοψή τους και να αναδειχθούν, ενώ επιβάλλεται να προβληθεί και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το εξαιρετικό κάστρο μας.

LamiaNOW: Πώς βλέπεις το μέλλον του Δήμου, μέσα στις δύσκολες οικονομικο-πολιτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα;

Λ.ΝΙΚΑ: Το μέλλον του Δήμου προδιαγράφεται αρνητικό εάν δεν έρθει επιτέλους η πολυπόθητη αλλαγή η οποία είναι επιτακτική. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά διαρκώς οι δημότες και όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, «η Λαμία πεθαίνει» και αυτό γιατί μέχρι τώρα δεν αξιοποιήθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες της πόλης και της περιοχής. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, αλλά επιβάλλεται να περάσουμε στις πράξεις και κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη η οποία θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα βελτιώσει την τοπική οικονομία, θα προσφέρει πλούτο στις επιχειρήσεις και κίνητρα στους επιχειρηματίες και θα αναδείξει την περιοχή. Διότι δεν χρειάζεται να ακούμε τα προβλήματα ή ακόμα χειρότερα να τα βλέπουμε χωρίς να τα επιλύουμε. Αντιθέτως, πρέπει με τόλμη, διαφάνεια, πρωτοβουλίες και αξιοπιστία να προχωρήσουμε δυναμικά.

LamiaNOW: Ποιες είναι οι εμπειρίες σου από τον προεκλογικό αγώνα;

Λ.ΝΙΚΑ: Ο προεκλογικός αγώνας ήταν μία καινούρια και πολύ χρήσιμη εμπειρία για εμένα. Αυτό το διάστημα ήταν άκρως δημιουργικό γιατί γνώρισα πολλά νέα άτομα, άκουσα πολλές διαφορετικές απόψεις, σκέψεις, προβληματισμούς και ασφαλώς τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Δήμου όπως γίνονται αντιληπτές από τους δημότες. Κυρίως όμως έμαθα πολλά για την ανθρώπινη συμπεριφορά, καθώς και για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που οδήγησαν την πόλη σε ένα τεράστιο τέλμα από το οποίο θα πρέπει επιτέλους να φύγουμε δυναμικά μπροστά διότι οτιδήποτε άλλο και ιδίως η συνέχιση της παραμονής σε αυτό το τέλμα θα είναι καταστροφική.

LamiaNOW: Καταλήγοντας θα σε ρωτούσα ποιο είναι το μήνυμα που θες να στείλεις σε αυτούς που διαβάζουν αυτή την συνέντευξη; Τι θα τους έλεγες προκειμένου να τους πείσεις να ψηφίσουν την “Περήφανη Πόλη” και την Λυδία Νίκα.

Λ.ΝΙΚΑ: Αυτό που θέλω να πω προς όλους είναι καταρχάς να μην απέχουν από τα κοινά γιατί ψηφίζοντας διαμορφώνουν το μέλλον του τόπου εφόσον κατά αυτόν τον τρόπο επιλέγουν τους εκπροσώπους τους. Κυρίως όμως θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μόνο εάν επιλέξουν νέα άτομα, που δεν έχουν αποτύχει αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθει η πολυπόθητη αλλαγή που θα κάνει τη Λαμία μία «Περήφανη Πόλη». Καλώ λοιπόν τους δημότες να με εμπιστευτούν γιατί θεωρώ πώς οι γνώσεις, ο ενθουσιασμός οι καινοτόμες ιδέες και προπάντων η αγάπη μου για τον τόπο μου αποτελούν τα πλέον χρήσιμα εφόδια προκειμένου να προσπαθήσω για το καλύτερο.

 

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like