Λέσβος: Μηνυτήρια αναφορά για την κόλαση της Μόριας

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read
Ο συνωστισμός αιτούντων άσυλο σε άθλιες συνθήκες υγιεινής για τους ίδιους και τους ντόπιους πυροδοτεί εντάσεις, με κίνδυνο πογκρόμ, επισημαίνει στην αναφορά του πρώην αιρετός

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μεταξύ τους οικογένειες και ευάλωτες ομάδες, δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης σε τραγικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο ΚΥΤ της Μόριας, με τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά, ενώ και οι ντόπιοι αντιδρούν δίκαια για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την καταστροφή των περιουσιών τους.

-Advertisement-

Υγρά λύματα διοχετεύονται σε παρακείμενο χείμαρρο, ενώ βουνά σκουπιδιών σχηματίζονται στον περιβάλλοντα χώρο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι εντάσεις δίνουν χώρο δράσης σε ακραία στοιχεία και πυροδοτούν βίαιες αντιδράσεις, με κάποιους να ονειρεύονται πογκρόμ όπως αυτό του Απριλίου του 2018 στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

Την ίδια ώρα το μπαλάκι των ευθυνών πηγαινοέρχεται μεταξύ συναρμόδιων φορέων σε τοπικό (Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και Δήμος Μυτιλήνης) και σε εθνικό επίπεδο (υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας).

Με τον τρόπο αυτό περιγράφει το εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Αιγαίου Μιχάλης Μπάκας, ο οποίος με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητεί την παρέμβασή του για την απόδοση ευθυνών, αλλά και την παύση λειτουργίας του ΚΥΤ, μέχρι να επανέλθει η ειρήνη στο νησί.

moria_lymata2.jpg

Όπως επισημαίνει, η παραμονή περισσότερων από 15.000 αιτούντων ασύλου σε έναν χώρο με προδιαγραφές φιλοξενίας περίπου 2.500-3.000 δημιουργεί πολλαπλά ανθρωπιστικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Συγκεκριμένα:

  • Μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή, καθώς τα υγρά λύματα από τη δραστηριότητα τόσων χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορούν να επεξεργαστούν και καταλήγουν σε παρακείμενο χείμαρο. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και τα συναρμόδια υπουργία για τη λειτουργία του ΚΥΤ δεν κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση του φαινομένου
  • Έχει προκληθεί μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων από τον Δήμο Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα βουνά από σκουπίδια να συσσωρεύονται στον περιβάλλοντα χώρο, στα ρέματα και στους γύρω ελαιώνες.
  • Έχει διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στο νησί της Λέσβου. Η επέκταση του ΚΥΤ στους ελαιώνες καταστρέφει την περιουσία των κατοίκων της Μόριας, οι οποίοι με το δίκιο τους αντιδρούν.
arh.jpeg

«Αυτή η κοινωνική ένταση δίνει χώρο σε ακραία στοιχεία που επιθυμούν να πυροδοτήσουν βίαιες αντιδράσεις, όπως αυτές που είχαμε στο παρελθόν και ευελπιστούμε στην άμεση εκδίκαση των υποθέσεων αυτών στο προσεχές μέλλον» αναφέρει ο μηνυτής και προσθέτει: «Οι κάτοικοι της Λέσβου που αποτέλεσαν παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης για πολλά χρόνια, οδηγούνται στην αγκαλιά αντιδημοκρατικών στοιχείων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, πυροδοτώντας ρατσιστικές αντιδράσεις στην κοινωνία, που φοβούμαστε ότι μπορεί να οδηγήσουν και πάλι σε βίαιες ενέργειες κατά των προσφύγων και μεταναστών. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς όταν βλέπουμε ότι κάποιοι ονειρεύονται νέα πογκρόμ, όπως έγινε στα επεισόδια της πλατείας Σαπφούς τον Απρίλιο του 2018».

Ο κ. Μπάκας, που διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος με τον «Οικολογικό Άνεμο», επισημαίνει πως για όλα τα παραπάνω οι φορείς και οι υπηρεσίες ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, χωρίς να αναλαμβάνουν τις δικές τους, και ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για την απόδοση ευθυνών εκεί που ανήκουν.

ethnos

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *