Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...


ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λαμία: Θωρακίζεται η κοιλάδα του Σπερχειού – Παραδόθηκε το αντιπλημμυρικό έργο (Φωτό & Βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η διοικητική παραλαβή προς χρήση των αντιπλημμυρικών έργων του Σπερχειού ποταμού στην περιοχή διέλευσης της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Τιθορέας – Λιανοκλαδίου, που υλοποίησε η ΕΡΓΟΣΕ στο πλαίσιο της υπ΄αριθ. 748/2018 σύμβασης. Η ΕΡΓΟΣΕ παρέδωσε το ολοκληρωμένο έργο στον αρμόδιο φορέα λειτουργίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο ανατέθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ στην εταιρεία «Αφοι ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Α.Τ.Ε.Β.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.», υλοποιήθηκαν οι εξής εργασίες:

Καθαίρεση υφισταμένου και κατασκευή νέου Νοτίου Αναχώματος της κοίτης του Σπερχειού ποταμού από την θέση ανάντη του Μεριστή έως την Π.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας μήκους περίπου 300 μέτρων.

Αποκατάσταση της επιχωματωμένης και κλεισμένη από την συσσώρευση φερτών υλικών και αυτοφυούς βλάστησης νέας κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση νέας στάθμης ροής στη στέψη του φράγματος.

Οι παραπάνω εργασίες έχουν διττό σκοπό. Αφενός, την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των έργων υποδομής για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και του εθνικού οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Αφετέρου, την προστασία της ευρύτερης περιοχής και τη θωράκισή της απέναντι σε πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, δεδομένου ότι η περιοχή του ποταμού Σπερχειού προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 και εμπίπτει στην Ζώνη Ειδικής Αξιολόγησης (GR 2440005) διατηρώντας την απαραίτητη οικολογική παροχή προς την Παλαιή κοίτη του ποταμού μέσω του τεχνικού της «Αλαμάνας».

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν κατάλληλες προσβάσεις για τον τακτικό μελλοντικό καθαρισμό, για διευκόλυνση της πρόσβασης στον ταμιευτήρα ανάντη του φράγματος (μεριστής) από τον οποίο αρδεύεται το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αυτής, προσδίδοντας στον Σπερχειό ποταμό ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

Σε δηλώσεις κατά την διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής ο Γεώργιος Τρύφωνας Προϊστάμενος Διευθύνουσας Υπηρεσίας Έργου / Εκ μερους ΕΡΓΟΣΕ σημείωσε: “Έχουμε την χαρά να παραδίδουμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ο οποίος είναι ο φορέας λειτουργίας του Σπερχειού Ποταμού, ένα ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας αρμοδιότητας της ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε το 2019 και κατασκευάστηκε με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους διότι η περιοχή του Σπερχειού είναι περιοχή NATURA. Πέραν τούτου ολοκλήρωθηκε ο καθαρισμός από τις επιχωματώσεις που υπήρχαν την τελευταία δεκαετία από την περιοχή της ΠΕΟ μέχρι την ΠΑΘΕ τον άξονα τον καινούριο Αθηνών – Θεσσαλονικής. Πέραν αυτού ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Νοτίου αναχώματος και επανακατασκευάστηκε η στέψη του φράγματος του μεριστή ώστε να ρυθμίζεται πλέον η σωστή ροή λειτουργίας και να απογευγόνται τα παλιά πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετώπιζε η περιοχή. Επίσης με την διεύρυνση του ταμιευτήρα ανάντη του φράγματος (μεριστής) από τον οποίο αρδεύεται το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αυτής, εξασφαλίζονται οι αρδευτικές ανάγκες της περιοχής”.

Από πλευράς του ο Θανάσης Καρακάντζας αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, τόνισε: “Παραλάβαμε από την ΕΡΓΟΣΕ και τον ανάδοχο ένα σημαντικό ανιπλημμυρικό έργο. Μέσω αυτού καλύπτουμε στο 100% την αντιπλημμυρικότητα του μισού της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού γιατί το άλλο είναι μισό είναι προς τα Δυτικά. Είναι ένα έργο τέλειο. Να συγχαρώ και τις υπηρεσίες της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον ανάδοχο ο οποίος έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Δεσμευόμαστε στους συμπολίτες μας και τον αγροτικό κόσμο ότι θα συντηρούμε αυτό το έργο, όπως είναι στο ξεκίνημα του”.

Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

TOP STORIES

Με μία τραγική είδηση ξημέρωσε η πόλη της Λαμίας. O 53χρονος, γνωστός Λαμιώτης μηχανικός, Ηλίας Παπαδήμας,  έφυγε από τη ζωή τις προηγούμενες ώρες βυθίζοντας...

TOP STORIES

Ο Ηλίας Μαμαλάκης που όλοι αγαπήσαμε βρέθηκε χθες στη Σπερχειάδα, ως τιμώμενο πρόσωπο σε μια ζεστή και…πεντανόστιμη εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι τοπικοί σύλλογοι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα συγκλονιστικό τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί στο ύψος της άνοιξης απέναντι από γνωστό Super Market. Όπως βλέπετε στο σοκαριστικό βίντεο...

Featured

Συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψαν οι φωτορεπόρτερ του Ερυθρού Σταυρού, από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λαμία, τη Μακρακώμη, τον Δομοκό

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.