Λαμία: Ανακατασκευή στην πλατεία Πάρκου για τα "μάτια";– Θα αλλάξει κάτι; / Πως το κατάφεραν άλλες πόλεις (εικόνες)
Connect with us

Toπικά

Λαμία: Ανακατασκευή στην πλατεία Πάρκου για τα “μάτια”;– Θα αλλάξει κάτι; / Πως το κατάφεραν άλλες πόλεις (εικόνες)

Avatar

Published

on

Η πλατεία αποτελεί πόλο έλξης, σημείο προσανατολισμού και ανάπαυσης, αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης με ρόλους και λειτουργίες που εναλλάσσονται στο πέρασμα του χρόνου. Οι πλατείες, είναι τα σημεία εκείνα που χαρακτηρίζουν μια πόλη. Άλλωστε όλοι από τα ταξίδια μας, τις πλατείες που περπατήσαμε θυμόμαστε. Σε αυτές αναζητήσαμε λίγη ξεκούραση,  σε αυτές παρατηρήσαμε ανθρώπους, συνήθειες, συμπεριφορές. Σε αυτές φωτογραφηθήκαμε.

Οι πλατείες, είναι ο ζωτικός χώρος μιας πόλης. Για αυτό και η κατασκευή τους ή η ανάπλαση τους, οφείλει να σχεδιάζεται με το βλέμμα στραμμένο μπροστά, μιας και πρόκειται για έργα που θα μας συνοδεύουν στο πέρασμα των χρόνων…

Ανακατασκευή της πλατείας Πάρκου – Θα αλλάξει κάτι;

Δύο μέρες πριν την εκπνοή του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναπλάσει την πλατεία Πάρκου,  έντονες είναι οι συζητήσεις στην πόλη για το τι θα προσφέρει και πόσο μπορεί να αλλάξει, η νέα πλατεία, την κακή εικόνα του κέντρου της  Λαμίας. Μιας πλατείας που σήμερα αποτελεί αντί για χώρο συνάθροισης και αναψυχής, σημείο προς αποφυγή και άβατο για πολλούς κατοίκους.  Αμέτρητο μελάνι έχει χυθεί στο αστυνομικό ρεπορτάζ τα τελευταία χρόνια, με ειδήσεις για κλοπές, επιθέσεις, ναρκωτικά, μαχαιρώματα. Είναι η πλατεία που μέσω της εγκληματικότητας έκανε τη Λαμία ξακουστή  στο πανελλήνιο δυστυχώς  με τα μελανότερα χρώματα.

Η ανακατασκευή της, αποτελεί συν τοις άλλοις και την τελευταία ελπίδα των κατοίκων να αλλάξει η κακή χρήση της πλατείας από τα παραβατικά στοιχεία και να επιτελέσει επιτέλους τον ρόλο της. Να γίνει φιλόξενη και ασφαλής για δημότες και επισκέπτες και ταυτόχρονα να δώσει νέα πνοή στο κέντρο.

Πολλά ερωτηματικά όμως εγείρονται για το αν τελικά θα επιτευχθούν οι στόχοι αφού το σχέδιο που έχει δοθεί στην δημοσιότητα δεν παρουσιάζει τίποτα το καινοτόμο, τίποτα το διαφορετικό. Ταυτόχρονα δεν παρουσιάζει κάποια νέα πρόταση για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της Λαμίας.

Στους τεχνικούς κύκλους έντονα είναι και τα ερωτηματικά, γιατί για ένα τόσο μακρόπνοο έργο, η δημοτική αρχή περιορίστηκε στις τεχνικές της υπηρεσίες και δεν προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Χωρίς να υπονοείται στο ελάχιστο ότι οι μηχανικοί του δήμου υπολείπονται των συναδέλφων τους, η πραγματικότητα και αυτό που καθιστά επιβεβλημένο τον διαγωνισμό είναι ότι για τον σχεδιασμό ενός τέτοιου έργου, απαιτείται  μια σειρά από ειδικούς. Από μηχανικούς και αρχιτέκτονες, μέχρι διακοσμητές, και συγκοινωνιολόγους, ειδικότητες  που κανείς δήμος δεν διαθέτει στο σύνολο τους.

Έντονη είναι και η αγωνία φορέων αλλά και καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης, αφού ουδείς ερωτήθηκε ή κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του.

Πως άλλες πόλεις αναβαθμίζουν τις πλατείες τους

Τρίκαλα: Στους δημότες η τελική επιλογή 

Στα γειτονικά μας Τρίκαλα αλλά και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, ο σχεδιασμός σε ανάλογες πλατείες αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης. Τα σχέδια που προτάθηκαν μάλιστα ανέβηκαν στο διαδίκτυο και οι δημότες κλήθηκαν να σχολιάσουν, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να αντιπροτείνουν έτσι ώστε να επιλεγούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Καρπενήσι: Ανάπλαση με …διεθνή βραβεία!

Στην δική μας περιφέρεια, στο γειτονικό Καρπενήσι  των 7.000 περίπου κατοίκων, η ανάπλαση της πλατείας που σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των επισκεπτών του κέντρου αλλά και τις ιδιομορφίες της γεωγραφίας και του κλίματος της πόλης, έγινε αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού, αποσπώντας διεθνή βραβεία. Στην πράξη, η ανάπλαση αναβάθμισε την ποιότητα ζωής στο εμπορικό κέντρο, την τοπική οικονομία αλλά και την αρχιτεκτονική αισθητική της πόλης.

Άργος: Kαι ποτάμια…τους έφτιαξαν!

Η αναβάθμιση μιας πλατείας, στο κέντρο του Άργους, κατάφερε να αλλάξει ριζικά το αστικό τοπίο μιας κατά τα άλλα συνηθισμένης πόλης. Μια τεχνητή λίμνη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αποτελεί πλέον το αγαπημένο σημείο των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της, χάρη στην εντυπωσιακή εικόνα που προσφέρει πρωί και βράδυ.

Γιάννενα: Έργα τέχνης…δημοσίας χρήσεως!

Στα Γιάννενα, πέτρα, κυβόλιθοι, ξύλο, μέταλλο, συνδυασμένα αρμονικά, αναδεικνύουν την ομορφιά του Γιαννιώτικου τοπίου, ενώ ο αστικός εξοπλισμός –που στην περίπτωση της Λαμίας είναι ανύπαρκτος- μετατρέπει σημεία του κέντρου σε μικρά έργα τέχνης. Οι στάσεις των λεωφορείων, τα καμπυλωτά παγκάκια είναι μόνο μερικά από τα αξιοπρόσεκτα «συστατικά» μιας όμορφης πόλης.

Αλβανία: Οι συμπέθεροι απ τα Τίρανα…έφτιαξαν πλατεία που περιλαμβάνεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς

 

Ακόμη και στην…. Αλβανία, η κεντρική πλατεία των Τιράνων που ξέφυγε από τα τετριμμένα έγινε πραγματικά πρωτοποριακή και γνωστή εντός και κυρίως εκτός των συνόρων της. Από τις πολύχρωμες πέτρες του δαπέδου, που προέρχονται από όλα τα σημεία της Αλβανίας και από όλες τις χώρες της γης στις οποίες ζουν Αλβανοί, ξεπηδούν πίδακες στους οποίους δροσίζονται παιδιά, ενώ οι δεξαμενές τους αναπληρώνονται από το νερό της βροχής. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης της νέας πλατείας διαθέτει ως και χώρο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δεν χρειάζεται βέβαια να συμπληρώσουμε πως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που αναφέραμε, οι αναπλάσεις έγιναν με …διεθνείς διαγωνισμούς, δημόσια διαβούλευση, γνωμοδότηση φορέων κτλ κτλ…

Μια πλατεία λοιπόν, μπορεί να προσφέρει πολλά στους χρήστες της αλλά και να αναδείξει την ίδια την πόλη. Κάτι που δεν υπόσχεται το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Πάρκου, που αρκείται σε μια τυπική «ανακαίνιση».  Να θυμίσουμε πως το μόνο έργο για το οποίο η πόλη μας συζητήθηκε και εκτός των τειχών είναι το βιοκλιματικό κτίριο της ΔΕΥΑΛ , ένα κτίριο πρωτοποριακό και καινοτόμο που έχει χαρακτηριστεί ως «κόσμημα».

Ένα κόσμημα αξίζει και το κέντρο της πόλης. Ίσως είναι μια ευκαιρία και για τη νέα δημοτική αρχή να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη και να δει ξανά το θέμα της πλατείας…

Advertisement
13 Σχόλια

13
Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ΠΑΝΙΚΑΣ ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣΑλεκαΝιονιοςΜατιναΜανος Recent comment authors
  Εγγραφείτε  
newest oldest most voted
Notify of
ΠΑΝΙΚΑΣ ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ
ΠΑΝΙΚΑΣ ΝΕΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ

η ΛΑΜΙΑ οταν θα βρει εναν αξιολογο δημαρχο χωρις κομματικες εξαρτησεις
ισως καταφερει να φτασει το επιπεδο αλλων πολεων, μεχρι τοτε καφεδακι στις νερατζουλες
και να πεθανει η κατσικα του γειτονα

Αλεκα
Αλεκα

Και γιατί να μην την κανουν με προμήθεια υλικων και πεντάμηνο του Δήμου!Τζαμπα ποδοπατουνται οι μαντραδες, να συμμετέχουν στα Δημοτικά Συμβούλια!

Νιονιος
Νιονιος

Ευτυχως που φευγει ο ψηλός και αγερωχος.Λαζαρατι και Πυρι,θα την έκανε την Λαμία.

Ματινα
Ματινα

Να γίνει η πλατεια με αναθεση!!Με το γνωστό και δοκιμασμένο κολπο της τριγωνικής συναλλαγής!Ε να μην βγάλουν ένα μεροκάματο και κάποιοι αντιδήμαρχοι και κοινοτικοί σύμβουλοι!!

Μανος
Μανος

Μα ποιος έκανε το σχέδιο της πλατείας??Ο γνωστός αντιδήμαρχος,με το μηχανάκι,ο επωνομαζομενος και Ροδόλφο Βαλεντίνος??Γιατι χρησιμοποιείτε άγνωστες λέξεις,όπως καινοτομία και αστικός εξοπλισμός??Θελετε να στραμπουληξουν τη γλώσσα τους οι άνθρωποι,στην προσπάθεια τους να τις επαναλάβουν??

Δροσος
Δροσος

Μπουρδελο ησασταν..μπουρδελο θα μεινετε

Που πάτε....ρέ !!!!
Που πάτε....ρέ !!!!

Αυτό δεν καταπίνεται με τίποτα !!!
Να μην ερωτηθεί το συμβούλιο των “ρομά”; Απαράδεκτο !!! Σχεδιάζεται μια ανακατασκευή της “δικής” τους πλατείας χωρίς να ερωτηθούν; Ανήκουστο!!!
Προβλέπω εντάσεις,διαμαρτυρίες,διαδηλώσεις,προπηλακισμούς κτλπ.

Συμμορια
Συμμορια

Οι μηχανικοί του δήμου υπολείπονται των συναδέλφων τους. Το έχουν αποδειξει

Παρατηρητής
Παρατηρητής

Να βάλουν και παπάκια.

Λαμιώτης
Λαμιώτης

Αν δεν φύγουν οι γύφτοι δεν αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ!Υποβαθμισαν την καλύτερη πλατεία της πόλης μας!!

Τακης
Τακης

Τώρα που θα αναβλυζουν και πίδακες νερου,από το κατάστρωμα της πλατειας,θα μαζεύονται όλοι οι γυφτοι της Λαμίας και των περιχώρων.Πλατεια Μπαγκλαντες να την ονομάσουμε.

Λυκια
Λυκια

Σε όλη την Ελλάδα και τον κοσμο,διώχνουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο.Στη Λαμία είμαστε αιχμάλωτοι των αστικών.Ζουμε και πεθαίνουμε μια ζωή,πίσω από ένα αστικό λεωφορείο,που μας πάει καροτσακι στην Υψηλαντου,την Τυμφρηστου κλπ.Τσοπαναραιοι για πάντα.

Σολων
Σολων

Βλάχοι ειμαστε,βλάχο πλατείες αξίζουμε.Και βλαχοδημαρχους!

Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Toπικά1 λεπτό ago

Λαμία: Ξαφνικά μας θυμήθηκε η τροχαία… / Διαμαρτυρία κατοίκων της νότιας πόλης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ Με θλίψη βιώσαμε κ διαπιστώσαμε το πρωί της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου 2019 την ύπαρξη δύο...

Toπικά15 λεπτά ago

Χαλκίδα: Μικροποσότητα ηρωίνης τον έστειλε στον εισαγγελέα

Συνελήφθη, χθες αργά το απόγευμα στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ένας 34χρονος άνδρας, κατηγορούμενος...

Toπικά28 λεπτά ago

Φθιώτιδα: Συλλήψεις γένους θηλυκού…για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν, στην Αταλάντη Φθιώτιδας, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, δύο γυναίκες, ηλικίας 22 και 38 ετών...

Toπικά46 λεπτά ago

ΝΟΔΕ Φθ/δας προς Γιάννη Σαρακιώτη: Όψιμο και υποκριτικό το ενδιαφέρον σας…

Όψιμο και υποκριτικό χαρακτηρίζει η ΝΕ της ΝΔ, το ενδιαφέρον του βουλευτή φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη για το πρόβλημα...

Toπικά1 ώρα ago

Λαμία: “Πόλεμος” και “Ειρήνη” στην είσοδο της πόλης / Το ολόλευκο περιστέρι πνίγεται στην αδιαφορία (εικόνες)

Ειρήνη και πόλεμος… Δυο σύμβολα στην είσοδο της Λαμίας που συνυπάρχουν. Στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο, στέλνοντας το καθένα...

Οκτώβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Facebook

Διαβάζονται