Πάραταση για λίγες ακόμη μέρες φαίνεται πως παίρνει η ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ στην Λαμία μετά την πραγματοποίηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου το μεσημέρι της Τρίτης.


Όπως ανέφερε σε προηγούμενο δημοσίευμα του το lamianow ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος, με εισήγηση του ζητούσε την ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ στη Λαμία. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη σήμερα με τους παριστάμενους να συμφωνούν, το όλο θέμα να ξεδιπλωθεί στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο πριν ληφθεί οριστική απόφαση για ένα έργο 10 εκατομμυρίων ευρώ που σέρνεται στις πολιτικές και δικαστικές αίθουσες πάνω από μια επταετία.

Η εισήγηση του Δημάρχου ήταν να ακυρωθεί ο προηγούμενος διαγωνισμός και να ξεκινήσει μια νέα καθαρή διαδικασία από την αρχή.

Ο Θύμιος Καραϊσκος

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καραΐσκος, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.”Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Για πρώτη φορά η Οικονομική Επιτροπή καλείται να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, αυτό το κατανοούμε όλοι. Έχουμε το δικαίωμα σαν οικονομική επιτροπή θέματα τα οποία είναι μείζονος σημασίας να τα παραπέμψουμε στο ανώτατο όργανο του Δήμου το δημοτικό συμβούλιο και να αποφασίσει σχετικά. Κρίνοντας ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν το θέμα να παραπεμφθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να συζητηθεί διεξοδικά. Είναι ένα σημαντικό έργο που αφορά στο περιβάλλον, στα ανταποδοτικά τέλη και οφείλουμε να σεβαστούμε και να κάνουμε προσοχή τα επόμενα βήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το κύρος του Δήμου Λαμιέων”.  τόνισε μεταξύ άλλων ο Θύμιος Καραΐσκος.

Ο κ. Καραϊσκος μέσα από την εισήγηση του εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πτυχές του θέματος από την αρχή της διαδικασίας μέχρι σήμερα και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν όλες τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων -μελών της Οικονομικής Επιτροπής, εισηγήθηκε την παραπομπή του στο Δημοτικό συμβούλιο.

O Γιάννης Ρούλιας

Από την πλευρά της μειοψηφίας ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Ρούλιας σημείωσε: “Η απόφαση που πήραμε ήταν να παραπεμφθεί στο δημοτικό συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα για να δει τον διαγωνισμό εφ’ όλης της ύλης. Θεωρώ ότι ως προηγούμενη δημοτική αρχή πράξαμε αυτό που έπρεπε έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η διαγωνιστική διαδικασία είναι στο τέλος της. Είναι στην ευχέρεια της νέας δημοτικής αρχής να μην ακυρώσει τον διαγωνισμό να προχωρήσουμε να φτιάξουμε αυτό που πρέπει να γίνει για την δημόσια υγεία και τους δημότες”.

“Πρόταση Ευθύνης: Αναδίπλωση λόγω ανάγκης… 

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης η “Πρόταση Ευθύνης” του Νίκου Σταυρογιάννη μιλώντας για αναδίπλωση λόγω ανάγκης.

Διαβάστε την ανακοίνωση

“Αναδίπλωση … λόγω ανάγκης!”

Η πολυσέλιδη “Εισήγηση” του Δημάρχου και Προέδρου του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. προσβάλλει την κοινή λογική. Για το λόγο αυτό άλλωστε αναγκάστηκε να την αποσύρει, αποδεχόμενος την τεκμηριωμένη πρότασή μας.

Οι μεθοδεύσεις, τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι “προσπάθειες δημιουργίας κλίματος” όλο το προηγούμενο διάστημα έπεσαν στο κενό. 

Από την πρώτη στιγμή διαπιστώνοντας την “οριακή” κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Λαμίας δρομολογήσαμε μαζί με το νόμιμο διαχειριστή του, τον Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., την ενδιάμεση αλλά και την οριστική λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.

Η προσπάθεια ματαίωσης του διαγωνισμού της επέκτασης του ΧΥΤΑ Λαμίας βλάπτει εξ αντικειμένου τα συμφέροντα της πόλης και του Δήμου μας καθώς και των Δήμων που εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ Λαμίας.

Στην Οικονομική Επιτροπή μετά την τοποθέτησή τους, ο πρώην Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και πρώην Αντιδήμαρχος Γιάννης Ρούλιας και ο πρώην Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Αρναούτογλου  που εκπροσωπούν την παράταξή μας, κατέθεσαν το υπόμνημα που έγινε ομόφωνα αποδεκτό, εμποδίζοντας την προσπάθεια του Δημάρχου να ματαιώσει στο παρά πέντε την υλοποίηση του έργου που θα δώσει παράταση ζωής στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ.

Περισσότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του υπομνήματος που κατέθεσε η παράταξη μας:

                                    

Λαμία, 18 Φεβρουαρίου 2020

 

ΠΡΟΣ:

 • ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ
 • Πρόεδρο και Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
 • Γραμματεία Οικονομικής Επιτροπής
 • Γενική Γραμματέα
 • Επικεφαλής Παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου

Θέμα: Κατάθεση Υπομνήματος 

 

Έχοντας υπόψη:

 

 • Τη με αρ. πρωτ. 7713/14-02-2020 Πρόσκληση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Δ. Λαμιέων για την 6η τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων την Τρίτη 18  Φεβρουαρίου 2020.

 

 • Την Εισήγηση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Λαμιέων επί του 9ου θέματος με τίτλο: «Απόρριψη [μη έγκριση] του από 24-09-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού-Ακύρωση διαδικασίας-Ανάκληση διακήρυξης του διαγωνισμού «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΧΥΤΑ & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ″ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ” ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ, συνολικού προϋπολογισμού 9.200.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.»

 

 

Θέτουμε υπόψη σας τα εξής: 

 

 • Στην επίσημη ιστοσελίδα του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. (www.fodsaste.gr) υπάρχουν δύο Προσκλήσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα για συζήτηση και λήψη Απόφασης επί του θέματος με τίτλο: «Λήψη απόφασης για τον τρόπο υλοποίησης του ενταγμένου έργου της ΣΑΕΠ 066 με τίτλο «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ Φο.Δ.Σ.Α. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ″ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ” ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ» στις τακτικές συνεδριάσεις την 13η Ιανουαρίου 2020 & 29η Ιανουαρίου 2020.

 

Να μας γνωρίσετε εγγράφως την Εισήγηση του Κυρίου του Έργου και την Απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του φορέα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αναρτηθεί στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Ας μην ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 6.800.000,00 € ανήκει στο Κύριο του Έργου που είναι ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. και η θέση του είναι καίριας σημασίας. Σε περίπτωση που ο Κύριος του Έργου, ο οποίος εξασφάλισε και την χρηματοδότηση ως όφειλε, δεν έχει λάβει ακόμα Απόφαση για το «μέλλον» του έργου, ο Δήμος Λαμιέων, ως φορέας υλοποίησης του έργου, δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τις Αποφάσεις του οικείου Φο.Δ.Σ.Α., ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την διαχείριση των απορριμμάτων.

 

 • Σήμερα η Δημοτική Αρχή φέρνει στην Οικονομική Επιτροπή μια πολυσέλιδη εισήγηση με δεκάδες αντικρουόμενες νομικές ακροβασίες και μοναδικό στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού. Αυτή η εισήγηση έρχεται παρά την ομόφωνη Εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού για τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οποιαδήποτε αντίθετη Απόφαση όμως της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία δεν αποδέχεται την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού, θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. 
 • Όλες οι προβαλλόμενες αιτιάσεις έχουν κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια. Η Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Διαγωνισμού στην συνέχεια συμμορφώθηκαν πλήρως με το διατακτικό των σχετικών Αποφάσεων με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.
 • Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και την αναμένουμε. Εξάλλου αυτήν την πρακτική ακολουθούσαμε όταν είχαμε την ευθύνη της Οικονομικής Επιτροπής για τη λήψη σημαντικών Αποφάσεων.

 

Συγκεκριμένα, περιμένουμε από τη Νομική Yπηρεσία του Δήμου να γνωμοδοτήσει για τα παρακάτω θέματα:

α) Ποιες συνέπειες επί του διαγωνισμού έχει η υπ’ αρ. 87/2017 Aπόφαση της Oικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία έχει ήδη ανακληθεί με την υπ’ αρ. 145/2017 πράξη της Επιτροπής;

β) Είναι νόμιμη σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 3 του ν. 3669/2008, η αναβαθμολόγηση των προσφορών των διαγωνιζομένων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχουν εκδοθεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις, ενώ έχουν αντικατασταθεί και μέλη της Επιτροπής;

γ) Από ποια διάταξη της νομοθεσίας ή της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος με τον Κύριο του Έργου, προκύπτει το δικαίωμα του Δήμου, ως Φορέα Υλοποίησης του έργου, να ελέγξει ζητήματα χρηματοδότησης του έργου από την στιγμή μάλιστα που ο Κύριος του Έργου έχει λάβει την υπ΄αριθ. 83/2019 (ΑΔΑ: ΨΨΗΧ4653Σ5-Ζ1Ξ) Απόφαση βάσει της οποίας αποδέχεται το ποσό των 6.800.000, 00 ευρώ από το Π.Δ.Ε. και προβλέπει την κάλυψη με ιδίους πόρους του φορέα της διαφοράς του προϋπολογιστικού ποσού δημοπράτησης του έργου σε σχέση με το χρηματοδοτούμενο ποσό από εθνικούς πόρους για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που υλοποιείται από τον Δήμο Λαμιέων.

 

 • Η προστασία της Δημόσιας Υγείας, του περιβάλλοντος και των συμφερόντων του Δήμου Λαμιέων, απαιτεί, σε περίπτωση που τελικά ματαιωθεί ο διαγωνισμός, να έχει δρομολογηθεί εναλλακτική πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Καταλήγοντας:

 • Καταγγέλλουμε μεθοδεύσεις, είμαστε αντίθετοι στην Εισήγηση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής καθώς τίθενται ζητήματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, του περιβάλλοντος και των συμφερόντων του Δήμου Λαμιέων.
 • Στην παρούσα φάση, το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να αναβληθεί το εν λόγω θέμα στην παρούσα συνεδρίαση.
 • Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κατατεθούν οι απόψεις όλων των παρατάξεων για την εξέλιξη της ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Το παρόν Υπόμνημα να συμπεριληφθεί στα Πρακτικά της 6ης Τακτικής Συνεδρίασης.

Οι Υπογράφοντες
Τακτικό Μέλος  

Οικονομικής Επιτροπής Δ. Λαμιέων

Τακτικό Μέλος

Οικονομικής Επιτροπής Δ. Λαμιέων

Ιωάννης Ρούλιας Θεόδωρος Αρναούτογλου

 

Για την Δημοτική Παράταξη
“ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ”
Νίκος Σταυρογιάννης

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like