Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Οικονόμου «Τέσσερα Βήματα για την Πολιτική Αλλιώς»! Σε ένα “πλημμυρισμένο” Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Λαμιώτες και Φθιωτοί πολίτες “αγκάλιασαν” την συγγραφική προσπάθεια του Γιάννη Οικονόμου παρουσία της βουλευτή Α’ Αθηνών και Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. Οικονόμου για περισσότερο από 20 χρόνια όπως τόνισε η ίδια μιλώντας στο βήμα της εκδήλωσης.

Η κ. Μπακογιάννη αφού μίλησε για το συγγραφική προσπάθεια του Γιάννη Οικονόμου και την φιλία που τους συνδέει, τόνισε πως η μοναδική αλήθεια για τον ελληνικό λαό είναι η Νέα Δημοκρατία και πως ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τα πράγματα 100% χειρότερα βυθίζοντας την χώρα στην απόγνωση.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης οι:
Βασίλης Κορκίδης , Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Κώστας Τσιλογιάννης, Συνταξιούχος Δάσκαλος-πρώην Δήμαρχος Υπάτης ο οποίος είχε μαθητή τον Γιάννη Οικονόμου.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος του Star Κεντρικής Ελλάδας Μαρία Τσατζαλή.

Στο βιβλίο «Τέσσερα Βήματα για την Πολιτική Αλλιώς» o Γιάννης Οικονόμου καταθέτει τις σκέψεις και τις προτάσεις του για στοχευμένες αλλαγές με διαφορετική φιλοσοφία σε τέσσερις σημαντικούς τομείς που μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να περάσουμε από το σημερινό τέλμα στην Ελλάδα της επόμενης μέρας: την Παιδεία, το Δημογραφικό, την Ανάπτυξη και την Πολιτική.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Οικονόμου:
Ο Γιάννης Οικονόμου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται με την πολιτική από νεαρή ηλικία. Από το 1995 έως το 1998 διετέλεσε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την περίοδο 1998 – 2001 πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Μέχρι σήμερα έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ευθύνης, όπως Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή (2006 -2009) και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΣΥ Α.Ε. (2013-2015). Την περίοδο 2016 – 2017 τέθηκε επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα διατελεί Σύμβουλος Προέδρου της ΝΔ.

Από το 2001 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ως στέλεχος σε εμπορικές επιχειρήσεις. Το 2011 ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα στον κλάδο εμπορίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων όπου διαγράφει μια ιδιαίτερα δυναμική πορεία. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζορμπαλά, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο.

                                                                     

Διαβάστε την ομιλία του Γιάννη Οικονόμου

Κυρίες και κύριοι

Νιώθω μεγάλη χαρά, μεγάλη τιμή και μεγάλη συγκίνηση είναι η αλήθεια για την αποψινή σας παρουσία εδώ.

Είστε εδώ παλιοί και νέοι φίλοι. Βλέπω εδώ ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί από παιδιά.Παιδικούς φίλους και συμαθητές, δασκάλους και καθηγητές μου.

Άνθρωποι που είναι σαν να έχουμε πλαστεί  μέσα στις γειτονιές της πόλης μας από το ίδιο ζυμάρι και που τα συναισθήματά μας προκύπτουν από το ίδιο καλούπι

Είναι εδώ στελέχη της αυτοδιοίκησης και προσωπικότητες της πολιτικής και της παραταξής μας .

Και φυσικά η οικογένεια μου, η γυναίκα μου, οι γονείς μου  και αγαπημένοι συγγενείς.

Και θέλω μέσα από την καρδιά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη καθεμιά και τον καθένα σας  ξεχωριστά. Γιατί εκτός από όλα τα υπόλοιπα η παρουσία σας εδώ έχει για μένα και έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό:

Αναδεικνύει ότι η σχέση μας, ανεξάρτητα από τις συγκυρίες, τις ιδιότητες και τις αποστάσεις που δημιουργεί η ζωή, βασίζεται σε στέρεες βάσεις, στηρίζεται, στο σεβασμό, στην εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και τη φιλία.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο και το πιο πολύτιμο κέρδος από την διαδρομή μου στα κοινά, κέρδος που φιλοδοξώ να μοιραστώ  με όλες και όλους εσάς, τους ανθρώπους του τόπου μου.

Για το τι ακριβώς λέει το βιβλίο σας μίλησαν, ο δάσκαλος μου στο δημοτικό Κώστας Τσιλογιάννης – μια πραγματικά μεγάλη στιγμή για κάθε έναν που υπήρξε μαθητής –  και οι εκλεκτοί μετέχοντες στο πάνελ. Ο δημοσιογράφος και πρ πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ένας άνθρωπος που αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα για το τι σημαίνει ακηδεμόνευτη, αποκαλυπτική και αξιοπρεπής δημοσιογραφία. Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ ο Βασίλης Κορκίδης ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει την Ελληνική εμπορική επιχείρηση, τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας ισότιμο  κοινωνικό εταίρο. Και φυσικά η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μια αληθινη κυρία, ένας εξαιρετικός άνθρωπος και μια σπουδαία πολιτικός που ενσαρκώνει όσο κανείς άλλος σήμερα στην πολιτική σκηνή τον κοσμοπολίτικο ελληνισμό , την πολιτική γενναιότητα και το αυθεντικό νοιάξιμο να βρίσκει λύσεις για τους ανθρώπους αντί να αναλώνεται σε διαπιστώσεις και γενικότητες.

Τους ευχαριστώ πολύ για την παρουσία  τους εδώ όπως ευχαριστώ και την συντονιστρια  της παρουσιάσης δημοσιογράφο του star Κεντρικής Ελλάδας Μαρία Τσατζαλή.

Κυρίες και κύριοι το βιβλίο που έγραψα καλεί τον αναγνώστη να δει τα πράγματα στην πολιτική «αλλιώς»

Και ίσως τώρα να μην είναι απλώς η πιο κατάλληλη αλλά και η πιο αποφασιστική στιγμή για να το πράξουμε.

Ας αναλογιστούμε  τι συμβαίνει στη χώρα μας, τι συμβαίνει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

Ακούστε

Η Ελλάδα χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση. Όπως και άλλες χώρες. Χρειάστηκε  όμως τριπλάσιο χρόνο και τριπλάσια χρηματοδότηση

Για να φτάσουμε που;

Η σημερινή  Ελλάδα με πληθυσμό περίπου 11 εκ έχει χάσει στη μετανάστευση 500000 εκπαιδευμένους νέους

δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό .

Υπάρχουν 1000000 μακροχρόνια ανέργοι

και αρκετά εκατομμύρια αγχωμένων οφειλετών του δημοσίου που αδυνατούν να ανταποκριθούν μιας και το 75% του εισοδημάτος μας πηγαίνει για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Και την ίδια στιγμή που αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στο πεδίο της οικονομίας , τα πλοκάμια της κρίσης απλώνονται και αλλού.

Στο αξιακό μας σύστημα και στη θεσμική μας λειτουργία.

  • Σκεφτείτε τι συμβαίνει  γύρω μας
  • Προπαγάνδα αντί για αλήθεια
  • Λαϊκισμός αντί για Δημοκρατία
  • Αυταπάτη αντί για Αυτογνωσία

Περιφρόνηση αντι για Αναβίωση σε εθνικές αξίες , όπως η πατρίδα, η πίστη, η οικογένεια ,που είναι η ψυχή μας

Άβατα και Κουφοντίνες μεταμορφωμένοι σε Ρουβίκωνες αντί για το ιδανικό της ευνομούμενης και συντεταγμένης πολιτείας.

Ισοπέδωση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και λυσαλέα προσπάθεια διχασμού των πολιτών , από μια τάξη πραγμάτων που αναθέτει σε Καρανίκες το στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και σε Πολάκηδες και Βαξεβάνηδες τη λάσπη και τη χολή για τους πολιτικούς αντιπάλους.

Για αυτά και για πολλά ακόμη, εκείνοι  που μας κυβερνούν θα μείνουν στην ιστορία ως η επιτομή της πολιτικής απάτης.

Γιατί  υπήρξαν και στο παρελθόν κόμματα που έταζαν τον ουρανό με τα άστρα στον ελληνικό λαό για να κερδίσουν την εξουσία. Πότε όμως δεν υπήρξε κυβέρνηση που έκανε τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα που υποσχέθηκε πριν πάρει το τιμόνι της χώρας. Και ουδέποτε κατά την μεταπολτευτική περίοδο είχε η χώρα κυβερνήσεις τόσο ανεπαρκείς ώστε σε  τόσο λίγο διάστημα, να προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στην κοινωνία.

Όμως κυρίες και κύριοι δεν είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για ιστορίες που τελειώνουν.

Αλλά για εποχές που αρχίζουν

Γιατί  έπειτα από  όλα αυτά που ζήσαμε εδώ στα χρόνια της κρίσης, τα ψέμματα που ακούσαμε και τις τόσες φούσκες που έσπασαν  με κρότο είμαστε εδώ για να δούμε , και κυρίως για να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς

Τι σημαίνει όμως αλλιώς

Αλλίως σημαίνει  μια πολιτική που θα ενώσει και πάλι τα σπασμένα κομμάτια της κοινωνιας μας  γιατί η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει αν οι μισοί βρίσκονται απέναντι.

Αλλιώς  θα είναι αν αντιληφθούμε  πως μόνο «εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη», όπως έλεγε ο Ρήγας Φεραίος

Αλλιώς στις μέρες μας,  είναι να στύψουμε το μυαλό μας και να βάλουμε πολύ νερό στο κρασί μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το γεγονός  ότι η χώρα μας πληθυσμιακά γερνά και συρρικνώνεται. Στη Φθιώτιδα το 2017 είχαμε 972 γεννήσεις και 2017 θανάτους, ίσως το χειρότερο σκορ πανελλαδικά!!!

Αλλιώς  είναι ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αποδώσει στην κοινωνία όχι φιλοδωρήματα και ελεημοσύνη αλλά πραγματικό μέρσιμα επιτυχίας. Με τη μορφή αξιοπρεπούς εργασίας, ικανοποιητικών αμοιβών,στέγης, ασφάλειας και ανθρώπινα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Τέλος, αλλιώς σημαίνει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μας και να  σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουμε και ψηφίζουμε.

Να σκεφτούμε τι στα αλήθεια θέλουμε από τους πολιτικούς που επιλέγουμε

Σχέσεις ομηρίας και εξάρτησης για μικροεκδουλεύσεις που αναδιανέμουν την μιζέρια ή επιλογές προσώπων που θα νοιάζονται για το πως θα υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για τους πολλούς;

Θέλουμε για εκπροσώπους μας διάφορους σαλντιμπάγκους που αναδείχθηκαν σε είδωλα των μαζών μόνο και μόνο επειδή έβριζαν τους «άλλους» και γιατί έτυχε να έχουν  γυμνασμένα κορμιά και ωραία χαρακτηριστικά ή ανθρώπους που έχουν την γνώση αλλά και την ικανότητα και το τσαγανό να μετατρέπουν την γνώση σε απόφαση και εφαρμοσμένη πολιτική;

Θέλουμε ένα πολιτικό λόγο που θα κολακεύει, που θα επιζητά το χειροκρότημα και το ζήτω επικαλούμενος το όνομα και τους δήθεν αγωνιστικούς χαιρετισμούς του εκάστοτε αρχηγού ή   ανθρώπους που θα μιλούν για αυτά που απασχολούν τους πολίτες και θα φροντίζουν να τους καταλαβαίνουν οι συμπατριώτες τους .

Θέλουμε πολιτικούς κουμανταδόρους τύπου Γκρούεζα  που θα ετεροπροσδιορίζονται ως κολλητοί, αυλικοί και παρατρεχάμενοι ή αυτοδημιούργητους ανθρώπους που μπορούν να συνδεθούν με το περίγυρο τους όχι με όρους συναλλαγής αλλά με όρους έμπνευσης και εμπιστοσύνης.

Κυρίες και κύριοι τα ερωτήματα που έθεσα, τα διλήμματα ανάμεσα στο έτσι και στο αλλιώς που περιλαμβάνει το βιβλίο μου, μπορεί να ακούγονται ρητορικά και οι απαντήσεις τους προφανείς.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς.

Μακάρι να ήταν αλλά δεν είναι έτσι.

Δείτε ποιοι μας κυβερνούν, δείτε τι υπάρχει στην πολιτική ζωή.

Περιπλανώμενες ματαιοδοξίες ανθρώπων που μονίμως παλεύουν να γίνουν κάτι και δεν νοιάζονται, δεν μοχθούν να κάνουν κάτι. Που χρησιμοποιούν την ισχύ που τους προσφέρουν χιλιάδες καλόπιστοι συμπολίτες μας με τη στήριξή τους, για να χτίσουν προσωπικές καριέρες, για να επιβεβαιώνουν κάθε μέρα το εγώ τους, μένοντας γαντζωμένοι σε θώκους!

Τα ερωτήματα είναι ουσιαστικά και επιτρέψτε μου βαθειά υπαρξιακά.

Αφορούν τις  δύο Ελλάδες που διαπερνούν οριζόντια τον κοινωνικό κορμό , τον κόσμο της πολιτικής, των επιχειρήσεων , της επικοινωνίας, των δημόσιων υπαλλήλων , των αγροτών των δοκιμαζόμενων αστικών πληθυσμών. Η μια είναι η Ελλάδα που ευημερεί εξαιτίας της αναπαραγωγής της καθυστέρησης . Η άλλη είναι αυτή που κρατάει την χώρα όρθια στα δύσκολα  και μόλις τα δύσκολα φαίνεται να υποχωρούν τότε θεοί και δαίμονες επιδιώκουν να πνίξουν τη φωνή της.

Είμαι εδώ για την πολιτική που θέλει να κάνει αυτή την Ελλάδα κυρίαρχη.

Η άλλη πολιτική δεν με αφορά και δεν με περιλαμβάνει. Δεν ήταν και δεν υπήρξε ποτέ το… σπίτι μου.. Γιατί γνωρίζω όπως το γνωρίζεται κι εσείς  ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην Ελλάδα της «επόμενης μέρας»

Και αυτό, η Ελλάδα της επόμενης μέρας είναι σήμερα όχι απλώς ένα πολιτικό πρόταγμα, αλλά μια υποχρέωση ιερή προς τους καιρούς που ξεκινουν για τα παιδιά μας πια.

Η Ελλάδα της επόμενης μέρας δεν είναι ένα όμιχλώδες σχήμα κάπου μακριά μας.

Είναι και δική μας υπόθεση.  

Και να σας πω γιατί;

Γιατί Ελλάδα της επόμενης μέρας σημαίνει σεβασμός στους θεσμούς, προσωπική ευθύνη, ανθρωπισμός,  ευκαιρίες, δουλειές, επιχειρηματικό δαιμόνιο. Σημαίνει όνειρα, προκοπή, οικογένεια, πατριωτισμός, φιλότιμο, τιμή.

Και όλα αυτά δεν μας είναι άγνωστα εδώ στη Λαμία.

Είναι όλα εκείνα με τα οποία οι προηγούμενοι από εμας θεμελιώσαν τη ζωή τους πάνω στα συντρίμια των πολέμων.

Είναι αυτά με τα οποία μας μεγάλωσαν οι γονείς μας και με αυτά μεγαλώνουμε σημερα και εμείς τα δικά μας παιδιά

Για αυτό και αξίζει ο τόπος μας να είναι μπροστά στην απαίτηση για μια ζωή, για μια πολιτική, για μια Ελλάδα αλλιώς.

Και σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι πρωταγωνιστές θα είσαστε όλοι

Και θα είμαστε μαζί

Σας ευχαριστώ πολύ!!

 

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.