Ένα ατελείωτο μπάχαλο με πολλά προβλήματα τα οποία προκύπτουν καθημερινά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην περιοχή μας. Εκτός από τα ραντεβού τα οποία στέλνουν τους υπό εμβολιασμό συμπολίτες μας εκτός Νομού, ακόμη και σε Λήμνο ή Λευκάδα (ευτράπελες καταστάσεις) υπάρχουν και άλλα ζητήματα-παράπονα αναγνωστών μας για την εξέλιξη των εμβολιασμών στα Κ.Υ της περιοχής αλλά και τα ραντεβού τα οποία κλείνονται μετά από 1-2 ή ακόμη και 3 μήνες. Απευθυνθήκαμε στον Αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου Λαμιέων, Παναγιώτη Στασινό να μας σχολιάσει την όλη κατάσταση στον Δήμο και τα εμβολιαστικά του κέντρα αλλά την ευρύτερη περιοχή.

Έχουμε αρκετά παράπονα για την διαδικασία των εμβολιασμών και υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο οι δημότες μας θα εμβολιαστούν. Το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή την στιγμή, όσον αφορά τα τρία εμβολιαστικά κέντρα που υπάρχουν στην πόλη μας, τα δύο στο Νοσοκομείο και το ένα στο Κ.Υ έχουν κλείσει τα ραντεβού για μεγάλο χρονικό με αποτέλεσμα αυτά τα εμβόλια της Pfizer που γίνονται από 75 ετών και πάνω να μην έχουν θέση για συμπολίτες που αναγκάζονται στην παρούσα φάση να μετακινούνται στα Καμένα Βούρλα. Βέβαια από όσο γνωρίζουμε ένας συμπολίτης που θέλει να μετακινηθεί εκεί θα μπορέσει να κάνει εμβόλιο μετά από 1.5-2 μήνες μέχρι και 3 μήνες. Πρακτικά η ανοσία δεν καλύπτεται μέχρι τον Ιούνιο τουλάχιστον.

Το 2ο ζήτημα τα εμβόλια της Astra Zeneca γίνονται επειδή είναι πιο εύκολο να γίνουν στα Κ.Υ Στυλίδας και Δομοκού. Να θυμίσουμε ότι αυτές της ηλικίες που γίνονται στις ηλικίες (ξεκίνησε η προτεραιοποίηση για ατομα 60-65 ετών) αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πήρε έγκριση για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Αυτό σημαίνει επειδή δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη να τα διαχειριστούν τα Κ.Υ τα συγκεκριμένα. Υπάρχει βέβαια και παράπονο από πολλούς συμπολίτες μας που μεταφέρονται και εκτός νομού και ζητάνε και από εμάς για παράδειγμα εξυπηρέτηση για το πως θα μπορέσουν να πάνε για παράδειγμα στην Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας. Ο Δήμος Λαμιέων για να μπορέσει να βοηθήσει τους δημότες, το πρώτο που έκανε ήταν να έρθει σε επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο να δει αν μπορεί να σταθούν εμβολιαστικά κέντρα για να μπορέσουμε να καλύψουμε ανάγκες των δημοτών και να μην χρειάζονται μετακινήσεις. Να στηθούν εμβολιαστικά στο 2ο και 4ο ΚΑΠΥ στο κέντρο της πόλης χώροι εύκολα προσβάσιμοι. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε και στον εμβολιασμό και πως να βοηθήσουμε στα υπόλοιπα. Αυτοί που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως ηλικιωμένοι από τα ορεινά χωριά, να έρθουν σε επαφή με την γραμμή του δημότη για να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε“.

Τι γίνεται όμως με τα διαφορετικά εμβόλια σε διαφορετικά Κ.Υ;

“Να ξεκαθαρίσουμε αυτή την στιγμή πως τα κέντρα Υγείας Στυλίδας και Δομοκού, έχουν εμβόλια της Astra Zeneca. To K.Y στα Καμένα Βούρλα της Pfizer. Δεν έχει την δυνατότητα ο πολίτης αυτή την στιγμή τι εμβόλιο θα επιλέξει θα κάνει, νομίζω δεν θα την έχει κανένας ευρωπαίος πολίτης, ακόμη όμως και όταν έρθουν παραγγελίες των υπόλοιπων εταιρειών της Moderna και της Johnson ή άλλο εμβόλιο νομίζω ότι ανάλογα με τον χώρο και την διάθεση που υπάρχει εκείνη την ώρα θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο που πρέπει να εμβολιαστεί. Αυτή την στιγμή μέχρι 2 μήνες είναι κλεισμένα τα ραντεβού. Στο Κ.Υ Καμένων Βούρλων δεν υπάρχουν καθόλου ραντεβού. Γιατί και είναι κλεισμένα τα ραντεβού και δεν υπάρχουν νέα εμβόλια”.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω υγείας ο κ. Στασινός σημειώνει στην κάμερα του Lamianow.gr

“Ειναι γενικότερο το πρόβλημα με τους ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι. Εμείς ως δήμος δεν έχουμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κρεβάτι. Χρειάζονται ειδικό τρόπο μεταφοράς αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι γενικότερο πρόβλημα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη από τον εθνικό σχεδιασμό πως θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι. Η πρόταση που υπήρξε είναι πως μονάδες του ΕΟΔΥ, η του “βοήθεια του Σπίτι” να πηγαίνουν κατ’ οίκον να εμβολιάζουν αυτά τα άτομα, ωστόσο αυτό είναι πρακτικά αδύνατο αυτή την στιγμή μιας και το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει σχετικά άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί θέλει χρειάζεται χαμηλή ψύξη. Μας ενημέρωσαν επίσης από το ΕΚΑΒ πως δεν μπορεί να αναληφθεί λόγω φόρτου η μεταφορά αυτών των ατόμων για εμβολιασμό μιας και είναι περιοσμένες οι δυνατότητες, επομένως περιμένουμε οδηγίες από το Υπουργείο”.

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like