Αγωνία επικρατεί σε εκατοντάδες Λαμιώτες που έχουν ενταχθεί με ευνοϊκούς όρους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς η προθεσμία ολοκλήρωσης λήγει στο τέλος Ιουνίου.
Μιλώντας στο Lamia Polis 87.7, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Κώστας Κατσίκας έκανε λόγο για μεγάλη αδικία, επισημαίνοντας ότι οι ωφελούμενοι καλούνται να ολοκληρώσουν μέσα σε έξι μήνες διαδικασίες που σε προηγούμενα προγράμματα συνεχίζουν ακόμη να παίρνουν παρατάσεις.
Όπως τόνισε, η καθυστέρηση στις εγκρίσεις των φακέλων μετακυλίεται πλέον στους πολίτες, στους μηχανικούς και στους προμηθευτές, οι οποίοι καλούνται να προλάβουν ασφυκτικές προθεσμίες.
«Η Λαμία είχε ιδιαίτερα καλές συνθήκες ένταξης»
Η Λαμία, όπως ανέφερε ο κ. Κατσίκας, είχε ενταχθεί ως πληγείσα περιοχή στο πρόγραμμα, γεγονός που εξασφάλιζε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες ένταξης και χρηματοδότησης για τους δικαιούχους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό ζήτημα με τις προθεσμίες, καθώς οι πρώτες αποφάσεις υπαγωγής, που ουσιαστικά έδιναν το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, εκδόθηκαν μόλις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
«Ουσιαστικά η κωλυσιεργία των αρμόδιων φορέων μετακυλίεται στους άμεσα ενδιαφερόμενους, που καλούνται μέσα σε έξι μήνες να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί έτσι», σημείωσε.
«Το Εξοικονομώ του 2021 και του 2023 παίρνει ακόμη παρατάσεις»
Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός υπογράμμισε ότι η πίεση που ασκείται στους ωφελούμενους του συγκεκριμένου προγράμματος δεν συμβαδίζει με όσα έχουν ισχύσει σε προηγούμενους κύκλους.
Όπως εξήγησε, προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» του 2021 και του 2023 εξακολουθούν να υλοποιούνται και να λαμβάνουν παρατάσεις, ενώ το πρόγραμμα του 2025 ζητείται να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις έξι μήνες.
«Είναι εντελώς παράλογο αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι εργασίες δεν τελειώνουν με την τοποθέτηση των υλικών
Ο κ. Κατσίκας εξήγησε ότι η ολοκλήρωση ενός έργου στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ» δεν εξαντλείται στην τοποθέτηση κουφωμάτων, μονώσεων ή αντλιών θερμότητας.
Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, απαιτείται η επιστροφή του φακέλου στον μηχανικό, η αίτηση για τη δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, η πραγματοποίηση της επιθεώρησης και στη συνέχεια η συγκέντρωση και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τον τελικό έλεγχο.
«Περιλαμβάνει πολλή δουλειά όλο αυτό», τόνισε.
Πρόβλημα και με τη διαθεσιμότητα των συνεργείων
Σύμφωνα με τον κ. Κατσίκα, ακόμη και αν οι ωφελούμενοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν, στην πράξη υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.
Τα συνεργεία και οι προμηθευτές δεν επαρκούν για να καλύψουν ταυτόχρονα τον μεγάλο αριθμό παρεμβάσεων που απαιτούνται, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την τήρηση της προθεσμίας μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί περίπου 40.000 φάκελοι, από τους οποίους 17.000 έχουν δώσει προκαταβολές, ενώ μόλις 5.000 έχουν περάσει στην πρώτη φάση υλοποίησης.
Παρότρυνση προς τους ωφελούμενους
Ο κ. Κατσίκας κάλεσε τους δικαιούχους να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση των προκαταβολών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος απώλειας του προγράμματος.
Όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε, το βασικό αίτημα είναι να υπάρξει παράταση, προκειμένου οι ωφελούμενοι, οι μηχανικοί και οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στις εργασίες να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες με ρεαλιστικούς χρόνους.

































Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] για την άμεση αφαίρεσή του.