Λαμία: Ένας χρόνος χωρίς την Ιωάννα / Το Σάββατο το μνημόσυνο για το μικρό αγγελούδι

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 έτη ago
Updated 2020/01/16 at 9:49 ΠΜ
8 Min Read

Σήμερα, η Ιωάννα θα ήταν σχεδόν 15 χρονών. Θα πήγαινε στην Γ’ Γυμνασίου. Θα είχε δίπλα της συμμαθητές και φίλους, θα ζούσε την αρχή της εφηβείας, την ανεμελιά της ηλικίας. Θα είχε εκείνο το μεγάλο χαμόγελο. Φέτος, ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα της οικογένειας της χωρίς το κοριτσάκι τους. Το Σάββατο η οικογένεια Κουτσοπάνου, θα τελέσει μνημόσυνο στην μνήμη του μικρού άγγελου που έφυγε νωρίς…

Ένα χρόνο μετά κανένα ερώτημα για τον θάνατο της δεν έχει απαντηθεί. Και οι ευθύνες (αν και εφόσον προκύψουν και στοιχειοθετηθούν) θα αργήσουν να αποδοθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ΕΔΕ που διενήργησε η 5η ΥΠΕ στα δύο εμπλεκόμενα Νοσοκομεία (Λαμίας και Λάρισας) έχουν ήδη ολοκληρωθεί μετά τις έρευνες των δεδομένων και τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών. Το πόρισμα των ΕΔΕ παραπέμπεται τώρα στο Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στο επόμενο διάστημα αφού αυτές τις ημέρες αλλάζουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Για την ολοκλήρωση των ΕΔΕ έχουν ήδη ενημερωθεί τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Πταισματοδικείο της Λαμίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο πόρισμα για το Νοσοκομείο Λαμίας δεν προκύπτουν ευθύνες….

Το χρονικό της απώλειας

Ήταν Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 όταν η Ιωάννα Κουτσοπάνου, “έσβησε” στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου της Λάρισας. Μόλις στα 13,5 χρόνια της, η μικρή μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου Λαμίας έφυγε από τη ζωή, έχοντας προηγουμένως ζήσει έναν φρικτό θάνατο. Έχοντας χειρουργηθεί για αφαίρεση σκωλικοειδίτιδας ενώ οι πόνοι της προέρχονταν από περιτονίτιδα εξ αιτίας ρήξη στομάχου, που δεν είχε διαγνωστεί νωρίτερα.


“Και όμως το κορίτσι θα μπορούσε να σωθεί ακόμη και την ώρα του χειρουργείου, αν οι γιατροί ήλεγχαν το στομάχι της, που είχε υποστεί ρήξη και η οποία οδήγησε στην περιτονίτιδα, αντί να ασχολούνται με την κοιλιακή χώρα όπου εξάλλου η μικρή δεν εμφάνιζε σκωληκοειδίτιδα”, όπως εξήγησε τότε και  ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Σωκράτης Τσαντίρης.

Ήταν Κυριακή 20 Ιανουαρίου όταν έγινε γνωστή η τραγική κατάληξη της Ιωάννας. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία της Λαμίας αλλά και όλης της Ελλάδας που παρακολουθούσε τα γεγονότα και ένα τεράστιο “γιατί” στα χείλη όλων που παραμένει αναπάντητο…

Γιατί, εν έτει 2019 σε μια ευρωπαϊκή χώρα να «φεύγει» ένα αγγελούδι από ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με μια επέμβαση ρουτίνας;

«Το 2019, δυο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της Λαμίας και ένα της Λάρισας, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν μια απλή περίπτωση σκωληκοειδίτιδας. Το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω. Όμως όσοι ολιγώρησαν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη…» δήλωνε ο πατέρας του αδικοχαμένου κοριτσιού.

«Μακάρι να μπορούσα να την πάω κατευθείαν στο Παίδων αλλά δεν μπορούσα να πάρω μόνος μου την ευθύνη και να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι με το παιδί σε αυτή την κατάσταση. Αν το είχα κάνει ίσως και να είχε σωθεί το παιδί μου. Η παιδιατρική του νοσοκομείου Λαμίας και η παιδοχειρουργική του νοσοκομείου της Λάρισας πρέπει να κλείσουν. Είναι δολοφόνοι , δεν πρέπει να υπάρχουν αυτοί ο άνθρωποι. Πρέπει να σωθούν κι άλλα παιδιά, μακάρι το παιδί μου να είναι το τελευταίο» έλεγε ο πατέρας της Ιωάννας.

Οργή λαού – Όλη η Ελλάδα έκανε “παιδί” της την Ιωάννα

Η ιστορία της Ιωάννας Κουτσοπάνου έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα της Ελλάδας. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, sites, ασχολήθηκαν με το ρεπορτάζ. Το τι έγινε αλλά και τι δεν έγινε, αναζητώντας απαντήσεις σε όλα τα τραγικά γιατί… Δεν υπήρξε Έλληνας που δεν δάκρυσε. Δεν υπήρξε άνθρωπος που δεν εξοργίστηκε με τις ελλείψεις ή τις παραλείψεις στα νοσοκομεία της χώρας. Το γελαστό πρόσωπο της Ιωάννας έγινε σύμβολο της διαχρονικής απαξίωσης της δημόσιας υγείας από το ίδιο το κράτος!

Ο εκνευρισμός των Διοικητών της Λαμίας

Λίγες ημέρες μετά την απροσδόκητη απώλεια της Ιωάννας και μετά από αρκετά 24ωρα απόλυτης σιωπής, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας δίνει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι στο Νοσοκομείο Λαμίας δεν κατέληξε κανένα παιδί και πετώντας το μπαλάκι στο Νοσοκομείο της Λάρισας.

Δεν παρέλειψαν μάλιστα τόσο ο Διοικητής κ. Χατζημαργαρίτης όσο και ο αναπληρωτής του κ. Κολοκυθάς να κατηγορήσουν σε έντονο ύφος τα ΜΜΕ για διαστρέβλωση της αλήθειας και για πρωτοφανή διαχείριση των περιστατικών που πλήττουν το Νοσοκομείο. Πάντως, η διοίκηση δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση γιατί εφόσον τόσες ημέρες οι δημοσιογράφοι “έπλητταν” τη φήμη του Νοσοκομείου, δεν υπήρξε ούτε ένα δελτίο Τύπου προκειμένου το ίδιο το Νοσοκομείο να ρίξει φως στα γεγονότα, να δώσει απαντήσεις και να διαφυλάξει την φήμη του.

«Εμείς κατευθύναμε για την πιθανή διάγνωση και εγγράφως και προφορικώς για τους γιατρούς της Λάρισας οι οποίοι είχαν όλο το χρόνο να το εξετάσουν και να χειρουργήσουν” ήταν η δήλωση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Σφύρα.

Από την άλλη πλευρά, του Νοσοκομείου Λάρισας δεν υπήρξε καμία δημόσια απάντηση, στο γιατί το παιδί χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα αφού σύμφωνα με το Νοσοκομείο Λαμίας υπήρχε η πιθανή διάγνωση για το πρόβλημα της Ιωάννας.

Πολάκης: Τι είσαι εσύ για να σου απολογηθώ;

«Θα σου απολογηθώ εγώ εσένα; Τι είσαι εσύ και θα σου απολογηθώ; Τι είσαι για να σου απαντήσω;» ήταν η απάντηση του τότε αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για την υπόθεση της Ιωάννας αλλά και του 7χρονου Δημήτρη Κατσαούνου που είχε την ίδια τραγική μοίρα πριν ενάμιση χρόνο.

Εμβρόντητοι οι γονείς των παιδιών αλλά και η κοινή γνώμη από την απάντηση και το ύφος του κ. Πολάκη.

«Ο υπουργός θα έπρεπε να βγει ο ίδιος μπροστά και να φροντίσει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, για να μάθω από τι πέθανε το παιδί μου. Αντί για αυτό, βγαίνει και κάνει αυτές τις δηλώσεις. Είναι αχαρακτήριστος, ντροπή του!» δηλωνε τότε ο κ.Ταξιάρχης Κουτσοπάνος, πατέρας της  Ιωάννας. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος,  ουδείς τον κάλεσε από το υπουργείο Υγείας, για να τον ρωτήσει για την υπόθεση ή έστω να τον συλληπηθεί: «Κανένας δεν με πήρε να με ρωτήσει ή να μου πει το παραμικρό, ούτε από το υπουργείο Υγείας, ούτε από τους βουλευτές της Φθιώτιδας» έλεγε χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για λαμια ιωαννα lamianow

Ο πόνος των γονιών της Ιωάννας δεν θα σβήσει ποτέ. Όπως δεν θα σβήσει ο πόνος της οικογένειας του Δημήτρη Κατσαούνου που έφυγε από τη ζωή με παρόμοιο τρόπο στα 9 του χρόνια.

Ας είναι αυτά τα τελευταία παιδιά – θύματα ενός συστήματος υγείας που πάσχει από ελλείψεις και ενός “ευθυνόφοβου” κράτους όπου γονείς μένουν για πολλά χρόνια με αναπάντητο το ερώτημα “τι έφταιξε και έχασα όλη μου τη ζωή…”

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
  • Κρίμα το κορίτσι και όλη η Ελλάδα είναι συντετριμένη και μόνο με την θύμηση των τραγικών γεγονότων . Διαπιστώνουμε όμως σήμερα, όπως και τότε, μια μεροληπτικη εναντίον του νοσοκομείου και του Πολάκη στάση, χάριν της συγκαληψης και ανεπάρκειας στην ακρίβεια των τότε…ρεπορταζ. Αλήθεια τι γνώμη έχει σήμερα ο Διαλυνάς, τον οποίο ασπαζωσασταν δίχως επιφύλαξη ; Η φήμη του νοσοκομείου στο συγκεκριμένο θέμα αποκατασταθηκε από το πόρισμα της ΕΔΕ εάν είναι όπως οι ίδιοι γράφετε . Την φήμη την δική σας ποιος θα αποκαταστήσει που βγαζατε ατεκμηριωτες “ειδήσεις”, δίκην Κάρλα ντελ Πόντε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content