Κυρίαρχο το «φακελάκι» στην Υγεία και μετά την πανδημία

Lamianow.gr
Lamianow.gr 3 εβδομάδες ago Add a Comment
Updated 2022/07/25 at 4:09 ΜΜ
3 Min Read
1482197 ios 111120 930 2

Μαύρη πρωτιά κατέχει η Υγεία στη διαφθορά, με εννέα στους δέκα Έλληνες να δηλώνουν πως βασιλεύει το «φακελάκι». Στο… πάρτι φαίνεται πως μετέχουν επιθεωρητές Υγείας και λειτουργοί μονάδων ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα «Διαφθορά», η οποία διεξήχθη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στην έρευνα, που παρατίθεται πιο κάτω, συμμετείχαν συνολικά 26.509 Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων οι 1.013 Έλληνες.

Από τις απαντήσεις των Ελλήνων προκύπτει πως η διαφθορά βρίσκεται στην καθημερινότητά τους, με τους μισούς να δηλώνουν πως το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η οποία προηγήθηκε της πανδημίας (2019).

Απαντώντας στο ερώτημα αν θέλατε κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, σε τι βαθμό θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό να δώσετε ένα δώρο, το 55% απαντούν θετικά (28% το μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 32% δηλώνουν πως είναι αποδεκτό να δώσουν χρήματα (17% στην ΕΕ).

Η τάση είναι αυξητική σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, κατά 14% στο να δώσουν δώρο και 13% στο να δώσουν χρήματα.

Ενδεικτικό της εικόνας που έχουν οι Έλληνες είναι πως κανένας δεν απάντησε αρνητικά στο εάν υπάρχει διαφθορά στη χώρα, όταν το 28% των Ευρωπαίων απαντούν πως είναι σπάνιο φαινόμενο.

Κορυφή

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, με τις απαντήσεις τους, οι πολίτες φέρνουν στην κορυφή της διαφθοράς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς το 91% δηλώνουν πως είναι διαδεδομένο το φακελάκι και η κατάχρηση εξουσίας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, οι θετικές απαντήσεις είναι αυξημένες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδεικτικό της ελληνικής… ιδιομορφίας με τη διαφθορά στην Υγεία είναι πως το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μόλις 29%, αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ακολουθούν οι φορολογικές αρχές (67%), τα κόμματα, οι πολιτικοί και όσοι εκδίδουν οικοδομικές άδειες (65%), οι λειτουργοί που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς (63%), οι επιθεωρητές Υγείας, κατασκευών, εργασίας, ποιότητας τροφίμων, υγειονομικού ελέγχου και αδειοδότησης (62%) και οι λειτουργοί που εκδίδουν άδειες λειτουργίας επιχείρησης (61%).

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content