Ένα πιάτο που παντρεύει δύο χώρες: σουβλάκια κοτόπουλου αρωματισμένα με κασάσα και ψητή πατατοσαλάτα αναβαθμισμένη με την προσθήκη φέτας.
Υλικά
(για το σουβλάκι κοτόπουλου)
2 στήθη κοτόπουλου χωρίς την πέτσα (περίπου 600 γρ.)
Για τη μαρινάδα
.> 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες με το μαχαίρι του chef
> ½ κ.γ ρίγανη
> 4 κ.σ. κασάσα
> 2 κ.σ. ελαιόλαδο
> 1 κ.γ. αλάτι χοντρό
> ½ κ.γ. πιπέρι (προτιμότερο φρέσκο)
> λίγος μαϊντανός
Εκτέλεση
> Κόβουμε το κάθε στήθος σε έξι κομμάτια το καθένα (σε κυβάκια). Βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα όλα τα υλικά και τα κομμάτια κοτόπουλου. Σφίγγουμε το «λαιμό» της σακούλας, αφαιρώντας τον αέρα και δένουμε σφιχτά εκεί που δεν πάει άλλο – έτσι το κρέας θα καλύπτεται διαρκώς με τα υγρά. Βάζουμε τη σακούλα στη συντήρηση για τουλάχιστον 4 ώρες (μία νύχτα είναι ακόμη καλύτερα).
Βάζουμε σε ένα ποτήρι νερό να μουσκέψουν 8 καλαμάκια.
> Βγάζουμε τη σακούλα από το ψυγείο 2 ώρες προτού ψήσουμε τα σουβλάκια για έρθει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να ψηθεί σωστά.
> Περνάμε σε κάθε καλαμάκι 3 κομματάκια κοτόπουλου.
Ψήνουμε σε πολύ ζεσταμένο σχαροτήγανο για 3-5 λεπτά την κάθε πλευρά (ή με θερμόμετρο μετράμε τη θερμοκρασία, που θα πρέπει να είναι στην «καρδιά» 74 βαθμούς).
Αφήνουμε τα σουβλάκια να «ξεκουραστούν» για 5 λεπτά και τα σερβίρουμε συνοδεία της ψητής πατατοσαλάτας.
Για την ψητή πατατοσαλάτα:
Υλικά
> 4 μέτριες πατάτες
> 250 γρ. φέτα τριμμένη
> 2 κ.σ. ελαιόλαδο
> ½ κούπα άνηθος
> χυμό από ένα λεμόνι
> 1 μέτριο κρεμμύδι λεπτοκομμένο
> αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
> Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες (αφού προηγουμένως τις έχουμε καθαρίσει πολύ καλά με τρεχούμενο νερό), τις καλύπτουμε με νερό και τις βάζουμε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε σουρωτήρι. Εν τω μεταξύ ανάβουμε το γκριλ σε μέτρια φωτιά.
> Κόβουμε τις πατάτες στα δυο και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι και τις βάζουμε στο φούρνο.
> Τις ψήνουμε με την πόρτα του φούρνου κλειστή για 12-15 λεπτά και τις γυρίζουμε μια φορά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
> Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το λεπτοκομμένο κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε καλά, αλλά απαλά.
> Αφήνουμε την πατατοσαλάτα να απορροφήσει τα υγρά για 20 λεπτά και σερβίρουμε μαζί με τα σουβλάκια κοτόπουλου.