30′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το κέικ
200 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα, βρασμένα κάστανα που πωλούνται σε συσκευασίες βάκουμ)
3 αυγά
140 γρ. καστανή ζάχαρη
40 γρ. φρέσκο γάλα
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τη φόρμα
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
5 γρ. (1 κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
70 γρ. σοκολάτα γάλακτος, τεμαχισμένη
50 γρ. ρόδι
Για την επικάλυψη με κάστανο
200 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
20 γρ. κακάο
30 γρ. ζάχαρη άχνη
70 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
μερικά βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, κομμένα σε κομμάτια
σπόροι από ρόδι
άχνη ζάχαρη
Διαδικασία
Κέικ
Για να φτιάξουμε κέικ κάστανο με ρόδι και σοκολάτα γάλακτος, αρχικά, χτυπάμε στον πολυκόφτη τα κάστανα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να αναμειχθούν.
Έπειτα, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα μαζί με το ρόδι και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ ή σε μικρή στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι με διάμετρο 16 εκ. (αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι, κλείνουμε το κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο, φτιάχνοντας έναν πάτο, και ντύνουμε εσωτερικά το τσέρκι με αντικολλητικό χαρτί).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Επικάλυψη
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα κάστανα με το κακάο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, χωρίς κομμάτια.
Ξεφορμάρουμε το κέικ κάστανο και απλώνουμε την επικάλυψη.
Αν θέλουμε, διακοσμούμε το κέικ με κομμάτια από κάστανο που έχουμε πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη και με σπόρους ροδιού.