Υλικά
Για το κέικ
– 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 φλιτζάνι ολικής αλέσεως αλεύρι ζαχαροπλαστικής
– 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη (ή ποσότητα γλυκαντικού που να αντιστοιχεί σε αυτήν την ποσότητα)
– 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη (ή ποσότητα γλυκαντικού που να αντιστοιχεί σε αυτήν την ποσότητα)
– 1 και 1/4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
– 3/4 φλιτζανιού γάλα χωρίς λιπαρά
– 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
– 2/3 φλιτζανιού λιωμένη μπανάνα
– 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
– 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
Για το γαρνίρισμα
– 200 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
(16 μερίδες / μερίδα = 1 φέτα)
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίξτε τα αλεύρια σε ένα βαθύ σκεύος. Σε μεγάλο μπολ ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι και τη σόδα.
2. Σε μέτριο μπολ, συνδυάστε το γάλα, τα αυγά, τις μπανάνες, το λάδι και τη βανίλια. Προσθέστε το μείγμα στο μείγμα του αλευριού. Χτυπήστε με το μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 2 λεπτά. Με κουτάλι ρίξτε το ομοιόμορφα σε ένα ταψί για κέικ.
3. Ψήστε για 45-55 λεπτά ή μέχρι μια ξύλινη οδοντογλυφίδα να βγαίνει από το κέντρο του κέικ καθαρή. Αφήστε το ταψί να κρυώσει. Γυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
4. Σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν μαρί λιώστε τη σοκολάτα. Αφήστε τη να σταθεί για 5 λεπτά. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει τελείως λεία. Με κουτάλι ρίξτε την ομοιόμορφα στην κορυφή του κέικ.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε γλυκαντικά (π.χ., στέβια), το κέικ θα είναι πολύ πιο ελαφρύ και με λιγότερες θερμίδες.
Διατροφικές πληροφορίες
(ανά μερίδα)
Θερμίδες: 19
Λίπος: 5 γραμμ.
Χοληστερόλη: 1 χιλιοστόγραμμο
Νάτριο: 177 χιλιοστόγραμμα
Υδατάνθρακες: 34 γραμμ.
Φυτικές ίνες: 2 γραμμ.
Σάκχαρα: 17 γραμμ.
Πρωτεΐνες: 4 γραμμ.
Πηγή: DiabeticLiving