Καυτοί διάλογοι για το κύκλωμα των πλαστών διπλωμάτων: “Δύσκολα αυτός ο μ…. θα την πάρει πίσω”!

Τους “καυτούς” διαλόγους από το κύκλωμα των πλαστών διπλωμάτων, αδειών και εγγραφών που έβγαιναν από το Υπουργείο Συγκοινωνιών στην Λαμία αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα “Σέντρα”.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις χυδαίες εκφράσεις και μάλιστα σε απειλητικούς τόνους τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θύμιο Καραϊσκο ο οποίος τους χάλασε την… δουλειά παίρνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις. Σημειωτέον πως πάνω από 3000 σελίδες έγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε 60 μέρες.

Πως δούλευε το κύκλωμα

Όπως τουλάχιστον επιμένουν οι αστυνομικοί το κύκλωμα σε αρκετές φάσεις άλλαξε πολλές μεθοδολογίες. Υπάρχει και συντηρείται από το 2015 και όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία κατά περίπτωση ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν διάφορες κινήσεις και να μεταφέρουν τον όγκο της δουλειάς τους σε διάφορες πόλεις ανάλογα με το αντικείμενο και τις επικρατούσες συνθήκες.

Όπως συνεχίζει η εφημερίδα “ΣΕΝΤΡΑ” είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιαίτερα στη Λαμία, από τον Γενάρη του 2018 και μετά οι μαζικές συμμετοχές αλλοδαπών στις εξετάσεις σταμάτησαν γιατί άλλαξε ο τρόπος επιλογής των επιτροπών. Διαπιστώνεται ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες του 2017 ιδιαίτερα στη Λαμία θα μπορούσε κάποιος να πάρει έγκριση για τις θεωρητικές εξετάσεις χωρίς ποτέ να πατήσει το πόδι του.

5674574

Μία αλλαγή που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραϊσκος άλλαξε τα δεδομένα με συνέπεια το παλιό σύστημα να καταργηθεί και πλέον σε περιορισμένη κλίμακα να προσπαθούν να αλλάζουν τα δεδομένα των πρακτικών. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται ότι δεν έχουμε μαζικές κινήσεις αλλά μόνο τις άμεσες και επείγουσες. Έτσι λοιπόν τα μέλη του κυκλώματος αναζητούν διάφορες λύσεις για να μεταφέρουν την παραγωγή του συστήματος σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων είναι η Κόρινθος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα αλλά και άλλες πόλεις. Εκεί λοιπόν αρχίζει ένα νέο παιχνίδι το οποίο ουσιαστικά προσπαθεί να εξασφαλίσει το κύκλωμα από τα έσοδά του.

Σ’ αυτό το παιχνίδι μπαίνουν μέσα και άλλες σχολές, οι δε φάκελοι γίνονται απλές επιστολές και μεταφέρονται από πόλη σε πόλη ανάλογα με τις δυνατότητες που παρείχαν οι τρύπες του συστήματος σε κάθε πόλη. Για παράδειγμα οι φάκελοι μπορεί να είχαν υποβληθεί στη Λαμία, μεταφέρονταν στην Κόρινθο με πλαστές διευθύνσεις ή ακόμα πλαστογραφώντας και τα στοιχεία των διευθύνσεων έτσι ώστε να περάσουν εκεί τις θεωρητικές εξετάσεις που είχε δημιουργηθεί μια πολύ καλή τρύπα στο σύστημα με τη συμμετοχή υπαλλήλων και στη συνέχεια σε ό,τι αφορά την οδήγηση να επανέλθουν και πάλι στη Λαμία για να αξιοποιηθούν πλοκάμια του συστήματος για τη συνέχεια.

2 2

Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα περιγράφονται αρκετά φιλοδωρήματα ενδιάμεσα, αρκετές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών, πολύ δε περισσότερο πληθώρα από στοιχεία των ανταγωνισμών που επικρατούν στο συγκεκριμένο Τμήμα. Δεν σταμάτησαν όμως ακριβώς σ’ αυτό το σημείο καθώς άνθρωποι σχεδόν από όλη την Ευρώπη επικοινωνούσαν μαζί τους και ζητούσαν ένα δίπλωμα δι’ αλληλογραφίας. Στη μέση μπήκε μηχανή που εκδίδει πλαστά διπλώματα που στη συνέχεια άκριτα διαμορφώνονταν σε νόμιμα, δηλαδή σε ελληνικά, για να κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Τι γράφει ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ

Περισσότερες από 3000 σελίδες είναι οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των μελών του κυκλώματος όπου εκεί μέσα γίνονται συγκεκριμένες αναφορές είτε σε ειδικές περιπτώσεις, είτε στην μεθοδολογία, είτε ακόμη και στον τρόπο προσέγγισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παρακολούθηση των τηλεφώνων ξεκίνησε από 30 Μαρτίου 2018 και συνεχίστηκε μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα όπου αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των αστυνομικών για τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι στην πορεία χρειάστηκε να επεκταθούν σχετικές αποφάσεις καθώς όλο και καινούργια πρόσωπα έμπαιναν στο παιχνίδι, καθώς όλο και καινούργιοι εμπλεκόμενοι έμπαιναν στη διαχείριση αυτών των υποθέσεων.

sentra1
Μέσα από όσα συζητούν οι εμπλεκόμενοι εύκολα μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα και για την μεθοδολογία και πολύ περισσότερο για το πελατολόγιο και την προσέγγιση, όπως επίσης για την διάρθρωση του τιμοκαταλόγου, τον ανταγωνισμό που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και μέσα απ’ αυτά αποτυπώνεται η κατάσταση η οποία επικρατεί στο σύνολο της χώρας.

Στα 60 DVD που είναι γραμμένοι οι αποκαλυπτικοί διάλογοι από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ. δίδονται απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, για το πως δηλαδή ενεργούσαν τα μέλη του κυκλώματος, για το γεγονός ότι αισθάνονταν μία ατιμωρησία σε όλα τα επίπεδα αλλά και συγχρόνως τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μέσα απ’ αυτό το υλικό εύκολα κάποιος βγάζει συμπεράσματα για τη διακίνηση χρημάτων καθώς αρχικά είχαν επιλέξει τα ΕΛΤΑ και τις τηλεφωνικές επιταγές για την αποστολή των χρημάτων, στη συνέχεια την Western Union ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται η συνεργασία με συγκεκριμένο ιδιοκτήτη κούριερ στη Λαμία που είναι μεταξύ των συλληφθέντων στο όνομα του οποίου έρχονταν τα χρήματα και τα οποία παρέδιδε στον ταμία του κυκλώματος που σύμφωνα με τους αστυνομικούς είναι ο πατριάρχης της σχολής όπως γράφει η “Σέντρα”.

1 2

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί ουσιαστικά βλέπουν τρεις υποομάδες να δραστηριοποιούνται σε διάφορα μέρη της χώρας και οι οποίες είχαν συγκεκριμένες αναφορές σε ένα και μοναδικό πρόσωπο.

Ο κουφός πελάτης ακύρωσε την τεχνολογία

Μάταια προσπαθούσαν να προσαρμόσουν την τεχνολογία σε έναν άνθρωπο ο οποίος είχε προβλήματα στο αυτί του. Η σύγχρονη τεχνολογία, τα «μπιμπλίκια», τα οποία όμως για να δουλέψουν ήθελαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ειδικοί διαπιστώνουν από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο σύστημα και ότι ουσιαστικά είναι μια υποβοήθηση στον εξεταζόμενο τον οποίο δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση και απαιτεί γραφή και ανάγνωση και το κυριότερο απαιτούν πολύ καλή εκπαίδευση. Δεν ξέρουμε τι ήταν πιο εύκολο, η εκπαίδευση στην τεχνολογία ή η εκπαίδευση για την εκμάθηση της θεωρητικής εξέτασης; Όπως και να ‘χει όταν το σύστημα καταργείται μέσα από αποφάσεις της Περιφέρειας το κύκλωμα είναι αναγκασμένο να επιβιώσει. Ετσι κατευθύνεται στην τεχνολογία θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει λίγο-πολύ να υποκαταστήσει όσα έκανε το προηγούμενο διάστημα.

52523523

Κινητά τηλέφωνα, 4G τεχνολογία, όλα έτοιμα. Ειδικά γιλέκα να φοράνε οι υποψήφιοι ακόμα και ειδικά παντελόνια ή ειδικά πουκάμισα, έτσι που να είναι προσαρμοσμένα τα καλώδια. Όλα κομπλέ ενώ οι ώρες για την εκπαίδευση απαιτούμενες. Μάλιστα όπως τουλάχιστον έλεγαν οι υπεύθυνοι χρειάζονταν αρκετές ώρες και μυαλό ξουράφι για να μπορέσει να εκπαιδευτεί κάποιος άνθρωπος. Τι το κάνεις όμως όταν παρά τις προσπάθειες η εκπαίδευση πάει περίπατο;

Δεν μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν οι Κινέζοι, ούτε οι Ρομά. Αντίθετα μπορούσαν κάποιοι άλλοι που γνώριζαν τουλάχιστον γραφή και ανάγνωση στα ελληνικά. Πανικός για το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως δουλεύει και επομένως τα δύο λάθη ήταν πιθανά. Με δύο λάθη όμως η εξέταση δεν προχωρά. Όπως και να το κάνουμε οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί όταν η ομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα αναπάντεχο πρόβλημα. Ένας από τους εξεταζόμενους είχε πρόβλημα ακοής. Ότι και να έκαναν δεν έπιανε. Η αγανάκτηση στο ζενίθ καθώς ο χρόνος πίεζε.

Άγριο βρισίδι στον Καραϊσκο για τις αλλαγές

Σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος θέλοντας να σημειώσουν τη δυσκολία των καταστάσεων που επέφεραν οι αλλαγές που επέβαλε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραϊσκος δεν διστάζουν να επιτεθούν ευθέως και στον ίδιο με ιδιαίτερους χαρακτηρισμούς. Όταν αναγκάζονται να απολογηθούν κυρίως γιατί δεν ισχύει ότι και στο παρελθόν, σέρνουν τα εξ αμάξης στον Αντιπεριφερειάρχη για τον οποίο ο πλέον ελαφρύς χαρακτηρισμός είναι «εκείνος ο μαλ….». Υπάρχουν βέβαια μέσα σε όλα τα άλλα και απειλές «για όταν αλλάξει η κατάσταση» ενώ ακόμη σε άλλες περιπτώσεις καταθέτουν τη βεβαιότητα ότι θα επιβάλλουν τις αλλαγές. Δηλαδή θα επιβάλλουν αλλαγή Αντιπεριφερειάρχη.

thimios
Συγχρόνως καταθέτουν την βεβαιότητα ότι σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή Αντιπεριφερειάρχη, τότε οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν πίσω και σε κάθε περίπτωση θα επανέλθει το σύστημα στην παλιά του κατάσταση. Εκείνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε μέσα απ’ όσα έχουν κατατεθεί είναι ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να πιάσουν επαφή με το περιβάλλον Καραισκου και να μεταφέρουν εκεί τις προθέσεις τους. Είναι σαφές ότι καταβάλλουν προσπάθεια να φτάσουν μέχρι τον Μπακογιάννη γιατί θεωρούν πως η πόρτα του Καραϊσκου είναι κλειστή. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές που κάνει ένα μέλος του κυκλώματος για να περιγράψει την κατάσταση «που τον αναγκάζει να τρέχει στη μισή Ελλάδα για μεροκάματο» όπως χαρακτηριστικά λέει. «Κοίταξε Νίκο απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, γιατί μίλησα με έναν περιφερειάρχη δικό μου, μου λέει δύσκολα αυτός ο μαλ… θα την πάρει πίσω. Λοιπόν αυτός εν τω μεταξύ τώρα ούτε καν νοιάζεται για τίποτα γιατί θέλει να πάει να πάρει το Δήμο, να γίνει δήμαρχος».

Μάλιστα ο συνομιλητής του από κοντινό νομό ρωτά γεμάτος απορία «πως τον λένε αυτόν» και ο Λαμιώτης του απαντά: «Καραϊσκος ρε φίλε, έτσι λέγεται αυτός που είναι μετά το Μπακογιάννη. Λοιπόν δεν νοιάζεται καθόλου φίλε, δεν τον ενδιαφέρει, στα αρχ… του. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση. Κοίταξε, ότι θα στρώσει θα στρώσει, το θέμα είναι πότε θα στρώσει κατάλαβες; Φεύγοντας αυτός από μέσα και παίρνοντας την απόφαση πίσω, ο επόμενος γιατί θα την πάρουμε δεν γίνεται διαφορετικά, θα αρχίσει η δουλειά πάλι να ρολάρει, κατάλαβες;» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, καταθέτοντας συγχρόνως τη βεβαιότητα ότι από τη στιγμή που θα ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση που έχει ληφθεί τα πράγματα γίνονται περισσότερο απλά ενώ συγχρόνως κατατίθεται η βεβαιότητα ότι η ανάκλησή της πλέον από τον επόμενο Αντιπεριφερειάρχη είναι ο μονόδρομος λέγοντας: «λοιπόν τώρα μπορεί να μην είναι πάλι όπως ήταν πριν αλλά να’ ναι έστω με την παρουσία». Είναι χαρακτηριστικό μέσα στα υπόλοιπα κείμενα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί ότι γίνονται συγκεκριμένες αναφορές για την Περιφέρεια, μάλιστα σε ιδιαίτερα απειλητικούς τόνους για τον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραϊσκο τον οποίο ωστόσο δείχνουν και να φοβούνται αλλά και συγχρόνως να μην μπορούν να τον προσεγγίσουν.

Ακόμη και κάποιες εσωτερικές διαμάχες που υπάρχουν στο προσωπικό της συγκεκριμένης Διεύθυνσης προσπαθούν να τις κρατήσουν χαμηλά για να μη φτάσουν στα αυτιά της ηγεσίας της Περιφέρειας καθώς όπως λένε το παραμικρό παράπονο τινάζει στον αέρα κάθε πρόσβαση των σχολών οδηγών μέσα στο σύστημα διοίκησης.

Ακόμη και κόντρες που πήραν έναν εξαιρετικό χαρακτήρα μεταξύ των διαφόρων ομάδων υπαλλήλων και διαφόρων ιδιοκτητών σχολών, όπου εκεί ακούστηκαν πολλά γαλλικά, έμειναν ιδιαίτερα χαμηλά για να μην φτάσουν στα αυτιά της ηγεσίας της Περιφέρειας καθώς φοβούνται ότι κάθε διαφορετική πληροφορία θα φέρει νέα μέτρα και ταοποία σε κάθε περίπτωση θα δυσκολεύουν τις καταστάσεις πρόσβασης, καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Να σημειώσουμε πως από σήμερα ως και την Τετάρτη πραγματοποιούνται οι απολογίες των 15 συλληφθέντων στα δικαστήρια Λαμίας. 

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to Hide Advanced Floating Content