Καθησυχάζει η ΔΕΗ, ανησυχεί η αγορά – Τα μέχρι τώρα δεδομένα

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read
Προβληµατισµός µετά τη διαρροή πληροφοριών για αρνητικά αποτελέσµατα στο πρώτο και στο δεύτερο τρίµηνο. Σηµαντικές απώλειες σηµείωσε η µετοχή της εταιρείας, που έκλεισε στο -17,32%

Με µια προσεκτική ανακοίνωση η ΔΕΗ επιχείρησε χθες να καθησυχάσει την αγορά, τους επενδυτές, αλλά και τους καταναλωτές, µετά την έντονη ανησυχία που δηµιούργησε διαρροή πληροφοριών για αρνητικά αποτελέσµατα της επιχείρησης στο πρώτο και στο δεύτερο τρίµηνο. Οι πληροφορίες και τα σχετικά δηµοσιεύµατα είχαν ως αποτέλεσµα να υποστεί σηµαντικές απώλειες η µετοχή της ΔΕΗ, που έκλεισε στο -17,32%.

-Advertisement-

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ζηµιές πάνω από 250 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίµηνο και για ακόµα χειρότερα αποτελέσµατα στο δεύτερο. Η εταιρεία εµφανίζεται επίσης να έχει άµεση ανάγκη από ρευστότητα προκειµένου να µην ενεργοποιηθούν από τις δανείστριες τράπεζες επιβαρυντικές ρήτρες που περιλαµβάνονται στις δανειακές συµβάσεις της. Σύµφωνα µε την απάντηση της ΔΕΗ: Τα αποτελέσµατα του τριµήνου του 2019 δεν έχουν ακόµη οριστικοποιηθεί, καθώς υφίστανται σηµαντικές εκκρεµότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόµενες µέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο ΔΣ της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύµφωνα µε την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

Δεν έχουν καµία βάση στοιχεία και εκτιµήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή πως κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασµού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέµα της ρευστότητας, η διοίκηση το διαχειρίζεται συστηµατικά και αποτελεσµατικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσµων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναµένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σηµαντικά. Οι ενέργειες του στρατηγικού πλάνου της McKinsey εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγµα για το οποίο η διοίκηση θα ενηµερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους µετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.

Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραµµα επενδύσεων 790 εκατ. ευρώ το 2019 και µετασχηµατίζεται γοργά και σχεδιασµένα για τη βελτίωση της οικονοµικής κατάστασης και της ανταγωνιστικότητάς της.

«Πόλεμος Ανακοινώσεων»

Στην οικονοµική κατάσταση της ΔΕΗ αναφέρθηκαν µε δηλώσεις τους στελέχη της αντιπολίτευσης, µε τον αντιπρόεδρο της Νέας Δηµοκρατίας, Κ. Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για «νέα Ολυµπιακή», τον Γ. Μανιάτη να λέει ότι η εταιρεία είναι πια στο χείλος του γκρεµού και τον Τ. Θεοδωρικάκο να υποστηρίζει ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει η ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέδωσε πολιτικά κίνητρα στις βολές της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η κινδυνολογία για το µέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται από τη Ν∆ για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, µε στόχο να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση, αλλά και να προετοιµάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυµεί να προωθήσει εφόσον εκλεγεί.

«Απαιτεί τουλάχιστον θράσος εκείνοι που ευθύνονται για τις σηµερινές δυσκολίες της εταιρείας να εµφανίζονται τώρα ως κατήγοροι, αξιοποιώντας τις επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσµατα της ΔΕΗ, όπως η χαµηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιµές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, που βάλει µε τη σειρά του εναντίον της Νέας Δηµοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ:

«Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης 2010-2014 εκτόξευσαν τόσο τις τιµές του ρεύµατος κατά 60% όσο και τον δανεισµό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε µια περίοδο µεγάλης υποχώρησης των εισοδηµάτων και βαθιάς κρίσης της οικονοµίας, ήταν η αδυναµία ενός σηµαντικού µεριδίου των πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασµούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής. Η πώληση της “µικρής ΔΕΗ”, η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεµαχισµού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισµός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιµές του ρεύµατος µειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε µε την αποπληρωµή παλαιών οφειλών του ∆ηµοσίου και δροµολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ εφαρµόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρµογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεµαχισµού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της»

ethnos

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *