Καταστήματα: Πρόταση αλλαγής ωραρίου στα μαγαζιά λόγω… ρεύματος

LamiaNow News
LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read
katast

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε ένα νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος – Συμφωνεί και ο Σύλλογος Αθηνών

Ηενεργειακή κρίση και οι αυξημένες τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο φαίνεται πως αλλάζει και τον «καταναλωτικό χάρτη» σε ό,τι έχει να κάνει με το πότε και πόσο θα είναι ανοικτά τα καταστήματα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μία πρόταση, που ακόμη και αν τελικά δεν εφαρμοστεί, ανοίγει μία μεγάλη κουβέντα για τον τρόπο που θα μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν την κατανάλωση ενέργειας αλλά και να μην υπάρχουν φαινόμενα με σβησμένες ταμπέλες ή σκοτεινές βιτρίνες, που ολοένα και αυξάνονται.

Σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου, τα καταστήματα θα λειτουργούν με συνεχές ωράριο, κλείνοντας όμως πολύ νωρίτερα σε σχέση με τώρα. Αλλές ημέρες θα λειτουργούν τα καταστήματα από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, και άλλες από τις 10 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Ωστόσο με τη συγκεκριμένη πρόταση δημιουργούνται πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί, ειδικά από τη στιγμή που η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει έρθει έπειτα από συνεννόηση με άλλους φορείς. Για παράδειγμα, τα συγκεκριμένα ωράρια ουσιαστικά μιλούν για 45 ώρες ανοικτά τα μαγαζιά την εβδομάδα, οπότε είναι στον «αέρα» το τι θα γίνει με τα ωράρια των εργαζόμενων.

Ενα άλλο ερώτημα που έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόταση, είναι αν θα την ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα ή θα αφορά μόνο τα «καταστήματα της γειτονιάς». Επίσης, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία των καταστημάτων έχει επιλέξει να λειτουργεί με σπαστό ωράριο, οπότε αλλάζει και πάλι η δομή της εργασίας όλων όσοι εργάζονται στον κλάδο.

Στην ίδια γραμμή και ο Σύλλογος της Αθήνας

Στην πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος της Αθήνας συντάσσεται και εκείνος της Αθήνας, όπως προκύπτει από τη δήλωση του προέδρου του, Σταύρου Καφούνη, νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως:

Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

  1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία.

H ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

«Λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες.

Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup “Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development κα Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ.

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00.

reader.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to Hide Advanced Floating Content