Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τηλεργασία σήμερα στο Δημόσιο – Κανονικά αμείβονται όσοι αδυνατούν να παραστούν

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Ο εργοδότης μπορεί να προτείνει η εργασία να παρασχεθεί με τηλεργασία από το σπίτι ή άλλον πρόσφορο χώρο

Κανονικά αμείβεται ο εργαζόμενος σήμερα αν δεν θα μπορέσει λόγω του χιονιού να προσεγγίσει την εργασία του, σύμφωνα με το αστικό κώδικα. Ωστόσο αν είναι εφικτό να εργαστεί με τηλεργασία και του το ζητήσει ο εργοδότης του είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος «Καταβάλλεται κανονικά ο μισθός-ημερομίσθιο σε όσους εργαζομένους αδυνατούν να εργασθούν λόγω χιονιά! Η ανυπαίτια αδυναμία παροχής της εργασίας από τον εργαζόμενο λόγω του σπουδαίου λόγου (αποκλεισμός λόγω χιονιού) τού παρέχει το δικαίωμα να λάβει κανονικά τον μισθό (ημερομίσθιο) χωρίς να εργασθεί. Το ζήτημα ρυθμίζει με απόλυτη σαφήνεια το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα.

Ο εργοδότης μπορεί να προτείνει η εργασία να παρασχεθεί με τηλεργασία από το σπίτι ή άλλον πρόσφορο χώρο.

Παράλληλα σήμερα Δευτέρα εφαρμόζεται τηλεργασία στο Δημόσιο εξαιτίας της κακοκαιρίας «BARBARA». Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, διευκρινίζει ποιους αφορά το μέτρο και τι πρέπει να κάνουν όσοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τηλεργασία, σημειώνοντας ότι η απουσία πρέπει να δικαιολογείται από άδεια, ενώ όπως αναφέρει, μπορούν να πάνε στην υπηρεσία τους με καθυστέρηση.

ο Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», αναπροσαρμόζει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δημοσίου για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ως εξής:

Σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας συνιστάται, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η παροχή εργασίας εξ αποστάσεως πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να μην διαταράσσει, κατά το δυνατόν, την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών του Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι που δεν δύνανται, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που η φύση των καθηκόντων της εργασίας τους επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασία, αλλά η παροχή αυτής δεν είναι εφικτή για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου λόγω μη προετοιμασίας των υπαλλήλων.

Εναλλακτικά, οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στην περίπτωση 2, συνιστάται εντόνως να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται εργαζόμενοι τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά.

protothema.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *