Κ. Μαρκόπουλος : “Με φοβίζει η ιδέα να είναι ξανά περιφερειάρχης ο Φάνης Σπανός”

Lamianow.gr
Lamianow.gr 3 comments
9 Min Read
received 707066310670573

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο “Σαμαράς” ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και το όνομα της παράταξης του το οποίο θα είναι: “ΣΤΕΡΕΑ… ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ”.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Στερεά Περιφέρεια, τόνισε πως θα είναι μια υποψηφιότητα αχειραγώγητη κομματικά, που θα έχει ως όραμα της να κάνει την περιφέρεια πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα.

Έκανε σκληρή κριτική στον Φάνη Σπανό και πρόσθεσε πως τον φοβίζει η ιδέα πως θα είναι και πάλι περιφερειάρχης.

image 1

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας και το πρόγραμμα του “…ο κορμός του προγράμματός μας σε έργα είναι το STEREAPROJECT5x2+2. Δηλαδή δύο (2) μεγάλα έργα ανά νομό της Στερεάς και δύο (2) οριζόντιοι σχεδιασμοί- στόχοι.

Περιγραφικά είναι τα εξής:

Εύβοια: οδικοί άξονες και 2 φράγματα υδάτων (Μεσσάπια, Μανίκια).

Φθιώτιδα: Σπερχειός ποταμός και Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (ΠΕΛ)

Βοιωτία: Ασωπός ποταμός και Κωπαϊδικό τοπίο

Φωκίδα: Ελαιώνας και διαγώνιος Δωρικός άξονας

Ευρυτανία: Οδικός άξονας Λαμία- Καρπενήσι και Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων

Οι δύο οριζόντιοι σχεδιασμοί που αφορούν και τους 5 νομούς είναι οι εξής:

 1. Αναπτυξιακό πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, ιαματικός, συνεδριακός, ορειβατικός, χιονοδρομικός κλπ)
 2. Περιφέρεια Πρότυπη για Άτομα με ειδικές Ανάγκες με την ίδρυση δύο (2) Μεικτών Κέντρων Διημέρευσης ατόμων με ειδικές Ανάγκες σε Εύβοια και Βοιωτία και συνεργασία/ υιοθέτηση του υπάρχοντος στη Λαμία και παράλληλη ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών σε Ευρυτανία και Φωκίδα. Ίδρυση και θεσμοθέτηση Περιφερειακής Επιτροπής προσβασιμότητας σε διασύνδεση με την Εθνική Επιτροπή Προσβασιμότητας που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 (σ/ν Γεραπετρίτη).”

Αξιότιμοι κύριοι/ Αξιότιμες κυρίες,

Σήμερα είναι η ουσιαστική ημέρα εκκίνησης του Ανεξάρτητου Συνδυασμού μας “ΣΤΕΡΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ”. Είμαι πλέον απόλυτα απελευθερωμένος από την άδικη και συκοφαντική μήνυση που με έφερε κατηγορούμενο στην υπόθεση που όλοι γνωρίζετε. Αθωώθηκα ομόφωνα και είμαι έτοιμος να προχωρήσω χωρίς κανένα μελανό σημείο. Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων διαχειρίστηκε διακριτικά το ζήτημα, παρά τις αντίθετες πιέσεις τις οποίες γνωρίζω και καταδεικνύουν χαρακτήρες και αξιακό σύστημα.
Ζούμε, εργαζόμαστε και συμμετέχουμε ποικιλοτρόπως στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο κέντρο της Ελλάδας, εκεί που διασταυρώνονται δρόμοι οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής παράδοσης.
Και όμως η Στερεά εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό σε κίνδυνο φτώχειας (24,2%), εμφανίζει το πιο χαμηλό εξοδολόγιο νοικοκυριού στο 71,8% του ελληνικού μέσου όρου. Στην οικονομική κινητικότητα εμφανίζει την μικρότερη αύξηση στο λιανικό εμπόριο (Ιούνιος 2022) σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2021 (3%) και στο τουριστικό προϊόν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση τουριστικού εισοδήματος τη χρυσή μάλιστα χρονιά του τουρισμού το 2019 (όλα τα στατιστικά μεγέθη είναι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται δηλαδή για μια Περιφέρεια με αρνητικούς κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες. Επομένως, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το τραγικό αποτέλεσμα της απογραφής του 2021 που ανέδειξε μείωση πληθυσμού κατά 7,7% έναντι ελληνικού μέσου όρου 3,2%.
Δεν είναι υπεύθυνες οι κυβερνητικές επιλογές. Οι εισοδηματικές, φορολογικές και άλλες πολιτικές είναι κοινές για όλη τη χώρα. Το λάθος εντοπίζεται στην περιφερειακή πολιτική και τα τραγικά αποτελέσματά της. Το λάθος είναι η εμφανής απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τη Στερεά, μηδενική πίεση ή απαίτηση ή διαπραγμάτευση με τις κυβερνήσεις και σπατάλη χωρίς στόχους στη διαχείριση των πόρων.
Η Περιφέρεια Στερεάς είναι η πρωταθλήτρια των φυσικών καταστροφών (φωτιές/ πλημμύρες). Είναι ο ουραγός στην περιβαλλοντική πολιτική με ανακύκλωση στο 5%, με δανεικούς ΧΥΤΑ εκτός Περιφέρειας, σπατάλες στη διαχείριση αποβλήτων, πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ασωπό και τα επικίνδυνα απόβλητα. Είναι η μόνη Περιφέρεια χωρίς ΑΕΙ και μια Περιφέρεια με μηδενική περιφερειακή συνείδηση επειδή βέβαια ουδέποτε καλλιεργήθηκε.
Η μειωμένη χρηματοδότηση 2014-2021 με μόνο 193 εκ. ευρώ ποτέ δεν ισοσταθμίστηκε με αυξημένους πόρους από το ΠΔΕ, ούτε φαίνεται να αντιρροπείται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τώρα. Η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής από το 2014 μέχρι σήμερα 5+5 χρόνια είναι μεγάλη. Εξάλλου πρόκειται για τον ίδιο πυρήνα ανθρώπων. Η αυξημένη χρηματοδότηση 2021-2027 στα 426 εκ. ευρώ δεν μπορεί να αποτελεί αιτία θετικών δηλώσεων. Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αλλά προϊόν καταμετρημένης φτώχειας που ενισχύεται από Ευρωπαϊκό χρήμα, δηλαδή μειώθηκε το ΑΕΠ και μας δίνουν χρήματα. Βρίσκει αυτή η αυξημένη χρηματοδότηση μια Περιφέρεια με ημιτελή έργα που αναγκαστικά θα γίνουν “έργα γέφυρες” και θα μειώσουν τις προσδοκίες για το μέλλον. Βρίσκει μια Περιφέρεια χρεωμένη με 35 εκ.ευρώ για συμβασιοποιημένα έργα και άγνωστο αριθμό για μη. Τμήμα των χρημάτων θα κατευθυνθούν στην ανασυγκρότηση πληγέντων περιοχών, ενώ αυτά θα πρέπει να καλυφθούν με κρατικά χρήματα. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρουν εκείνοι που οδήγησαν την Περιφέρεια ως εδώ.
Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την Περιφέρεια της Στερεάς με έναν υπερκομματικό, αχειραγώγητο συνδυασμό με τίτλο “Στερεά Περιφέρεια” επιθυμώντας να τονίσουμε την ανάγκη θεμελίωσης σε διαφορετική κατεύθυνση μιας παραπαίουσας Περιφέρειας με πενιχρά αποτελέσματα ανάπτυξης, η οποία δεν εκλαμβάνεται σοβαρά από το πολιτικό σύστημα με ευθύνη της ηγεσίας της. Στηρίξαμε τον κ. Φάνη Σπανό το 2019, αλλά αποδείχτηκε ότι η περαιτέρω παραμονή του θα κάνει μεγαλύτερο κακό στην Περιφέρεια της Στερεάς.
Η βάση της πολιτικής μας είναι η σκληρή διαπραγμάτευση με την εκάστοτε κυβέρνηση με στόχο τα δίκαια αιτήματα και απαιτήσεις των πολιτών της Στερεάς. Στόχος μας είναι η διόρθωση της πορείας και η ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Όπλα σε αυτήν την πορεία θα είναι 1. Η ευρεία συμμαχία με κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές τάξεις και δήμους ώστε μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον. 2. Οργανωμένο γραφείο στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, ώστε να είμαστε δίπλα στην πηγή αποφάσεων και ροής χρημάτων. 3. Ουσιαστικές συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς την μονοκρατορία της Οικονομικής Επιτροπής. 4. Άπλετη αξιοκρατία και φως στη διοίκηση χωρίς σπατάλες αλλά με απόδοση μετρούμενων αποτελεσμάτων.
Ο κορμός του προγράμματός μας σε έργα είναι το STEREAPROJECT5x2+2. Δηλαδή δύο (2) μεγάλα έργα ανά νομό της Στερεάς και δύο (2) οριζόντιοι σχεδιασμοί- στόχοι. Περιγραφικά είναι τα εξής:
Εύβοια: οδικοί άξονες και 2 φράγματα υδάτων (Μεσσάπια, Μανίκια).
Φθιώτιδα: Σπερχειός ποταμός και Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (ΠΕΛ)
Βοιωτία: Ασωπός ποταμός και Κωπαϊδικό τοπίο
Φωκίδα: Ελαιώνας και διαγώνιος Δωρικός άξονας
Ευρυτανία: Οδικός άξονας Λαμία- Καρπενήσι και Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων
Οι δύο οριζόντιοι σχεδιασμοί που αφορούν και τους 5 νομούς είναι οι εξής:

 1. Αναπτυξιακό πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, ιαματικός, συνεδριακός, ορειβατικός, χιονοδρομικός κλπ)
 2. Περιφέρεια Πρότυπη για Άτομα με ειδικές Ανάγκες με την ίδρυση δύο (2) Μεικτών Κέντρων Διημέρευσης ατόμων με ειδικές Ανάγκες σε Εύβοια και Βοιωτία και συνεργασία/ υιοθέτηση του υπάρχοντος στη Λαμία και παράλληλη ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών σε Ευρυτανία και Φωκίδα. Ίδρυση και θεσμοθέτηση Περιφερειακής Επιτροπής προσβασιμότητας σε διασύνδεση με την Εθνική Επιτροπή Προσβασιμότητας που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 (σ/ν Γεραπετρίτη).
  Η εκλογή μας θα σημάνει άμεσα δύο ισχυρές διεκδικήσεις/ απαιτήσεις από την επόμενη κυβέρνηση που θα έχει ήδη εκλεγεί λίγους μήνες πριν. 1. Την άμεση αποπληρωμή των χρεών της Περιφέρειας, ώστε να μην αφυδατώσουν το Περιφερειακό Ταμείο για την επόμενη πενταετία. 2. Την αλλαγή της επιδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων σε ποσοστό 90% (από 60% που δίνει ο Αναπτυξιακός Νόμος) σε Φωκίδα, Ευρυτανία και Β. Εύβοια που είναι οι πλέον αδικημένες και μειονεκτικές περιοχές.
  Χρηματοδοτικά εργαλεία για όλα τα παραπάνω θα είναι το ΕΣΠΑ 2021-27, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το αυξημένο ΠΔΕ και το NextGenerationEU, το οποίο αποτελεί τον κορμό του Ταμείου Ανάκαμψης με τα υποταμείαEU4Health (Προετοιμασία
  κρίσεων υγείας), RiskEU(Πολιτική Προστασία), InvestEU(Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων) και ReactEU (Αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης). Παράλληλα θα ενισχυθεί η δυνατότητα των Δήμων να αντλήσουν χρήματα για συγκεκριμένα προγράμματα από UNESCOκαι ΟΗΕ.
  Ο παραπάνω σχεδιασμός είναι ο σκελετός-όραμα μιας 5ετούς περιφερειακής πολιτικής που απαιτεί συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και σωστής διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και τους Διεθνείς Οργανισμούς.
Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
3 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *