0

Την άποψή του ότι ο κορωνοϊός ελοχεύει να εμφανιστεί ξανά σε ενδεχόμενη χαλάρωση μέτρων εξέφρασε ο Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζιορντάνο.

Το βιβλίο του Ιταλού Πάολο Τζιορντάνο «Περί μετάδοσης» είναι το πρώτο βιβλίο που γράφεται για την πανδημία του κορονοϊού και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε 26 γλώσσες, ανάμεσά τους και η ελληνική από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο βραβευμένος συγγραφέας στο πόνημά του εστιάζει στον αριθμό R0, τον δείκτη μετάδοσης του ιού και τονίζει ότι όπως είναι σήμερα τα δεδομένα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον μας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ethnos.gr, μιλά και για την ανοσία της αγέλης, την οποία χαρακτηρίζει ως «ένα επικίνδυνο στοίχημα».

Ποιος ήταν ο λόγος, όμως, που αποφάσισε να γράψει το βιβλίο; «Έγραψα το βιβλίο για να αντιμετωπίσω τη σύγχυση που υπήρχε και θεώρησα ότι μπορούσα να εξηγήσω όσα είχα καταλάβει μέχρι εκείνο το σημείο.

Νομίζω ότι το να προσπαθήσεις να εξηγήσεις κάτι σύνθετο είναι αυτή την εποχή ένα είδος αλληλεγγύης. Έπαιρνα σημειώσεις όντας μέσα στην πανδημία και αυτό είναι κάτι που νομίζω όλοι πρέπει να το κάνουν.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην κοινωνία μας, τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε τα πράγματα και νομίζω ότι πρέπει να παίρνουμε σημειώσεις και να καταγράφουμε τα πράγματα τώρα γιατί όταν εμφανιστούν οι επείγουσες καταστάσεις θα κάνουμε ακριβώς τα ίδια λάθη κάναμε και πριν, με τον ίδιο τρόπο».

Μεγάλο μέρος του βιβλίου, αλλά και των θυσιών μας, όπως λέει ο Τζιορντάνο, εστιάζει στο R0. «Το R0 είναι ένας αριθμός, ο οποίος μετράει και καταγράφει την ταχύτητα μετάδοσης του ιού. Αν ο δείκτης R0 είναι δύο σημαίνει ότι ένας ασθενής μεταδίδει τον ιό σε δύο άλλους ανθρώπους.

Άρα λοιπόν όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης R0 τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα διάδοσης του ιού. Για τον COVID-19 στο ξεκίνημα της επιδημίας όταν δεν υπάρχει ακόμη κανένα μέτρο, βρισκόταν στο 2,5.

Κάθε άνθρωπος που είχε τον ιό μόλυνε κάτι παραπάνω από δύο ανθρώπους. Αυτό που ήθελα να εξηγήσω μέσα από τον αριθμό R0 είναι το μαθηματικό νόημα που έχουν οι θυσίες μας.

Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγουμε τις επαφές, πλένουμε τα χέρια μας συχνά, αυτό που κάνουμε είναι να χαμηλώνουμε την τιμή του R0. Κι αν καταφέρουμε να φτάσουμε αυτός ο αριθμός να είναι κάτω από το ένα, η επιδημία αρχίζει να εξασθενεί και να σβήνει.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να χαμηλώσουμε το R0 και να το κρατήσουμε κάτω από το ένα για το χρονικό διάστημα που απαιτείται. Στην Ιταλία δεν είναι βεβαίως το ίδιο παντού. Εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται κάποιος.

Όπως είχα ακούσει σε κάποιες περιοχές της Λομβαρδίας το R0 είχε φτάσει ακόμη και το τέσσερα στις αρχές Μαρτίου. Τώρα με το lockdown να βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και ένα μήνα είναι πιθανότατα κάτω από το ένα σε όλα τα σημεία της χώρας.

Χρειάζεται όμως να το κρατήσουμε σε αυτό το σημείο και αρκετό χρονικό διάστημα τόσο ώστε ο ιός που συνεχίζει να βρίσκεται σε διάφορα σημεία να εξαφανιστεί και μετά να μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια ξανά στους δρόμους».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Νewsroom

Κορωνοϊός: Το προσχέδιο με σενάρια για άρση μέτρων που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό

Previous article

Το έστρωσε στα ορεινά της Φθιώτιδας – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in ΚΟΣΜΟΣ