Ισραήλ: Δέσμιος των εταίρων του ο Νετανιάχου

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Το Λικούντ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να ψηφίσουν γρήγορα κρίσιμα νομοσχέδια, πριν ακόμη αναλάβουν την εξουσία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Προσωρινό πρόεδρο της Κνέσετ, μέλος του Λικούντ, διόρισε χθες το κόμμα τού εν αναμονή πρωθυπουργού Μπέντζαμιν «Μπίμπι» Νετανιάχου, προκειμένου η μεταβατική Βουλή να ψηφίσει εν τάχει σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Ο διορισμός του στενού συνεργάτη του Νετανιάχου, Γιαρίβ Λέβιν, στην προεδρία της Βουλής θα επιτρέψει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό να τηρήσει τις υποσχέσεις του απέναντι στους μελλοντικούς κυβερνητικούς του εταίρους πριν ακόμη ορκισθεί η νέα κυβέρνηση.

Μεταξύ των νομοσχεδίων που θα προωθήσει ο Λέβιν περιλαμβάνεται και τροπολογία που θα επιτρέψει στον υπερορθόδοξο πολιτικό Αρι Ντέρι να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, παρά την καταδίκη και τη φυλάκισή του για φοροδιαφυγή. Αλλη τροπολογία θα οδηγήσει στον διορισμό του ακροδεξιού σιωνιστή Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητες του υπουργείου στην αστυνομία. Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι η ισραηλινή πολιτική διοίκηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης θα περιέλθει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας, υπό τον ακροδεξιό Μπεζαζέλ Σμοτρίχ.

Η εύθραυστη πλειοψηφία του επερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου υποχρέωσε τον εν αναμονή πρωθυπουργό να προχωρήσει σε σειρά υποχωρήσεων και δεσμεύσεων. Παρότι ο συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου εξασφάλισε πλειοψηφία 64 εδρών από τις 120 της Κνέσετ, ο σχηματισμός κυβέρνησης αποδείχθηκε δυσχερής, με τον «Μπίμπι» να ζητάει από τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ δύο επιπλέον εβδομάδες. Το Λικούντ καλείται τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των απαιτήσεων των ορθόδοξων και ακροδεξιών κοινοβουλευτικών συμμάχων του Νετανιάχου περιλαμβάνεται η ασυλία Ισραηλινών στρατιωτών από ποινικές διώξεις, η άμεση επέκταση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Οχθη και η αναστολή της φιλικής προς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα νομοθεσίας του Ισραήλ. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το υπερορθόδοξο κόμμα του συνασπισμού απαιτεί την επιβολή διαχωρισμού ανδρών και γυναικών στις παραλίες, την αύξηση των ωρών θρησκευτικής διδασκαλίας στα σχολεία και τη διακοπή λειτουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος τα Σάββατα.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται έτσι εγκλωβισμένος από τις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των εταίρων του. Ο πιο ακραίος από αυτούς, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έχει αναδειχθεί σε ίνδαλμα της ορθόδοξης νεολαίας χάρη στα ρατσιστικά ξεσπάσματά του εναντίον των Αράβων. Μιλώντας από το βήμα της Κνέσετ, ο απερχόμενος κεντρώος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ αποκάλεσε τον Νετανιάχου «αδύναμο και τρομοκρατημένο με την προοπτική της ποινικής δίκης του. Ο Νετανιάχου είναι μειοψηφικός εταίρος και έχει υποταχθεί σε νέους, πιο ακραίους και πιο αποφασισμένους πολιτικούς από αυτόν».

kathimerini.gr

Share this Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *