“Καρπούς” φαίνεται ότι αποδίδει η στροφή στην καθημερινότητα, οι ανακοινώσεις που έγιναν προ ημερών για τους συνταξιούχους και τους ενοικιαστές, αλλά και οι εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει “τόνωση” των δημοσκοπικών ποσοστών της.
Η χθεσινή έρευνα της Real Polls για το Protagon, για πρώτη φορά έδειξε την Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου στο 32%, με τα μικρά κόμματα να συμπιέζονται και να μην διαφαίνεται-προς ώρας-ισχυρός αντίπαλος για την κυβερνώσα παράταξη. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας να σπάσει το…φράγμα του 30% γίνεται για πρώτη φορά ορατός και το διακύβευμα τώρα για την κυβέρνηση είναι να συγκρατήσει τα ποσοστά της και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της έτι περαιτέρω, καθώς ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2027 είναι μακρύς και πολλά μπορεί να ανατρέψουν την σημερινή εικόνα.
Ειδικότερα στην πρόβλεψη αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει ποσοστό 31,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, το ΠΑΣΟΚ 12,9%, το ΚΚΕ 7,3%, η Ελληνική Λύση 7,1% και η Πλεύση Ελευθερίας 18,9%. Mε δύο λόγια το κόμμα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι σταθερά παραμένει στη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να περνά στην τρίτη, αν και είναι ενισχυμένο από την προηγούμενη έρευνα του Απριλίου (10,5%). Η Νέα Αριστερά στην ίδια έρευνα αποσπά μόλις 1,9%, 0,7% οι Σπαρτιάτες, 2,3% το Κίνημα Δημοκρατίας, 2,6% η Φωνή Λογικής και 2,6% το Μέρα 25. Με αυτήν την πρόβλεψη, εάν επαληθευτεί, η εικόνα της Bουλής είναι εξακομματική και όχι εννιακομματική που είναι σήμερα, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν ότι όσο περισσότερα κόμματα μείνουν εκτός Bουλής, τόσο πιο κοντά στην αυτοδυναμία έρχεται το πρώτο κόμμα.
Επιμένει στην καθημερινότητα
Η υπόθεση των Τεμπών και οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην τραγωδία στοίχισαν στη “γαλάζια” παράταξη, η οποία ωστόσο παίρνει μια βαθιά ανάσα μετά το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Καρώνη. Αν και το πόρισμα αμφισβητήθηκε σφόδρα από την αντιπολίτευση, εντούτοις για την κυβέρνηση είναι “καθαρό” το συμπέρασμα του καθηγητή: ότι τα έλαια σιλικόνης μπορούν να καούν και να προκαλέσουν το μανιτάρι της φωτιάς σε συνθήκες σύγκρουσης και ανάπτυξης μεγάλων θερμοκρασιών, και πως η εμπορική αμαξοστοιχία δεν μετέφερε εύφλεκτο υλικό.
“Οι λογικοί συμπολίτες μας μπορούν να καταλάβουν. Όσοι δεν θέλουν, δεν θα καταλάβουν ποτέ”, λένε κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα πορίσματα θα μπουν σε κάθε περίπτωση στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου, το οποίο θα είναι και ο τελικός κριτής.
Μετά το “σοκ” των Τεμπών, πάντως, ο Πρωθυπουργός έχει μπει για τα καλά σε … mood καθημερινότητας, και δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά τη Ρώμη και το Βερολίνο, εστίασε εκ νέου στα θέματα που αφορούν τους πολίτες, όπως αυτό της υγείας.
Άλλωστε ο τομέας “υγεία” βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη των προβλημάτων που εντοπίζουν οι πολίτες σε όλες τις έρευνες, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει να δείξει “παραδοτέα”. Η συμμετοχή του πρωθυπουργού άλλωστε και όσα είπε στη συζήτηση του Πρώτου Θέματος για το νέο ΕΣΥ, εξέπεμψε αυτό το μήνυμα. Γιατί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πιάνουν “τόπο” με την ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και γιατί η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβραβεύσει έμπρακτα τους υγειονομικούς που είναι αποδεδειγμένα αποδοτικοί και έχουν δοκιμαστεί σκληρά. Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία στην διαχείριση επειγόντων περιστατικών, ανακουφίζοντας τα μεγάλα και ήδη βεβαρημένα νοσοκομεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πλέγμα 10 παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων, η αξιολόγηση των νοσοκομείων, η κατ’οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς, την καθολική έναρξη των Κινητών Ομάδων Υγείας στην ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, την επιτάχυνση της πρόσληψης 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων (58 γιατροί, 121 νοσηλευτές, 165 τραυματιοφορείς και 86 λοιπό προσωπικό) 7.000 απογευματινά χειρουργεία, 16 νέα κέντρα τραύματος εντός δομών του ΕΣΥ.
πηγη thetoc