Η στιγμή που μητέρα σώζει το κοριτσάκι της από τον θάνατο: Πνιγόταν με αντικείμενο! [vid] - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

Υγεία

Η στιγμή που μητέρα σώζει το κοριτσάκι της από τον θάνατο: Πνιγόταν με αντικείμενο! [vid]

Published

on

Το αίμα παγώνει καθώς κοιτάει κανείς τις εικόνες που κατέγραψε κάμερα στο σαλόνι του σπιτιού.

Το μόλις ενός έτους κοριτσάκι τρέχει για βοήθεια προς την μητέρα του. Πριν μερικά δευτερόλεπτα είχε κολλήσει στον λαιμό του παιδιού ένα κομμάτι φαγητού (τσιπς λαχανικών), καθώς έτρωγε παίζοντας μπροστά στην τηλεόραση.

Η μητέρα του σκύβει μπροστά στο παιδί, κοιτάει το μελανιασμένο από την φραγή εισπνοής πρόσωπό του και αμέσως καταλαβαίνει τι έχει συμβεί.

Χωρίς να χάσει δευτερόλεπτο, αρπάζει το παιδί της και εφαρμόζει άψογα την τεχνική Heimlich (Χάιμλιχ) για να βγει το κομμάτι του φαγητού από τον αναπνευστικό σωλήνα του παιδιού.

Δείτε την συγκλονιστική στιγμή:

Το περιστατικό συνέβη στις ΗΠΑ. Η μητέρα, Jennifer Hull, έσωσε την ενός έτους κόρη της, Hollis, μπροστά στα μάτια της μεγαλύτερης κόρης της, Hatilynn. Τις σωτήριες κινήσεις της κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας του σπιτιού, που είχαν τοποθετήσει στο σαλόνι για να ελέγχουν τα όσα κάνει η νταντά που προσέχει τα παιδιά.

Η Jennifer δημοσιοποίησε αυτό που της συνέβη, για να θορυβήσει κάθε γονιό να προσέχει πάρα πολύ τις κινήσεις των μικρών παιδιών μέσα στο σπίτι, αλλά και για να τους πείσει να εκπαιδευτούν στην σωτήρια “λαβή Heimlich”.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.parents.com

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Υγεία

Περιφέρεια μέσης: Πόσα εκατοστά είναι το όριο για καρδιακή νόσο σε άνδρες και γυναίκες

Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, υπάρχει έρευνα που ενισχύει το επιχείρημα, ότι ένα σώμα σε “σχήμα αχλαδιού” (δηλαδή με αυξημένη περιφέρεια στους γοφούς) μπορεί να είναι καλύτερο από ό,τι ένα σώμα σε “σχήμα μήλου”, το οποίο έχει μεγαλύτερη περιφέρεια γύρω από την κοιλιά.

Published

on

Συγκεκριμένα, μια μελέτη σε ασθενείς με διαβήτη έδειξε, ότι η αύξηση της περιφέρειας της μέσης είναι ένα ισχυρότερο προγνωστικό σοβαρής καρδιακής νόσου, σε σχέση με το σωματικό βάρος ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος).


“Γνωρίζαμε ότι η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται περισσότερο με την στεφανιαία αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες) από ό,τι άλλες μορφές παχυσαρκίας”, δήλωσε ο δρ Brent Muhlestein, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και συν-διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο και Ιατρικό Κέντρο Καρδιάς Intermountain.

Και πρόσθεσε: “Βρήκαμε ότι η λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς χειροτερεύει όσο αυξάνεται προοδευτικά η περίμετρος της μέσης. Η σχέση μεταξύ της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας και της περιφέρειας στην κοιλιά παρέμεινε πολύ σημαντική, ακόμα και μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων ώστε να ληφθεί υπόψη το σωματικό βάρος”.

Η αριστερή κοιλία είναι ο κύριος θάλαμο άντλησης αίματος της καρδιάς και η μη φυσιολογική κοιλιακή λειτουργία είναι μια κοινή αιτία καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο δρ Muhlestein πρόσθεσε ότι η μείωση της περιφέρειας της μέσης μπορεί να μειώσει τους κινδύνους του ατόμου για καρδιακή νόσο.

Περιφέρεια μέσης και καρδιακή νόσος: Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν την περίμετρο της μέσης, το συνολικό σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ σε 200 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου-1, ή τύπου-2. Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους καρδιακής νόσου, αλλά οι συμμετέχοντες δεν είχαν καθόλου συμπτώματα προβλημάτων στην καρδιά, όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την καρδιακή λειτουργία των συμμετεχόντων στην μελέτη, χρησιμοποιώντας ηχοκαρδιογραφία, ένα είδος υπερήχων. Διαπίστωσαν ότι η λειτουργία της αριστερής κοιλίας των συμμετεχόντων χειροτέρευε σταδιακά καθώς αυξανόταν η περιφέρεια της μέσης τους. Αυτό το φαινόμενο σταθεροποιήθηκε στα 114 εκατοστά περιφέρειας μέσης. Δηλαδή από αυτό νούμερο και πάνω, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τα ίδια προβλήματα στην λειτουργία της καρδιάς τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η σχέση μεταξύ της περιμέτρου μέσης και της μειωμένης καρδιακής λειτουργίας είναι ανεξάρτητη από το συνολικό σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ.

Περιφέρεια μέσης και καρδιακή νόσος: Τι ισχύει με το κοιλιακό λίπος

Η δρ Sarah Samaan, καρδιολόγος και παθολόγος στο Νοσοκομείο Heart στο Τέξας, ανέφερε ότι αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενη έρευνα, που δείχνει ότι η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή είναι πολύ πιο επικίνδυνο από την συσσώρευση λίπους σε άλλα μέρη του σώματος.

“Το κοιλιακό λίπος παράγει ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών ουσιών και συσχετίζεται περισσότερο με τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη, σε σχέση με άλλα είδη λίπους”, είπε ο δρ Samaan, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Και πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε ότι οι βαρύτεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν πιο σκληρή καρδιά, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να τους προδιαθέτει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το λίπος στην κοιλιακή περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την λειτουργία της καρδιάς”.

Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες στη μελέτη σε γενικές γραμμές είχαν καλύτερη καρδιακή λειτουργία σε κάθε αύξηση του επιπέδου της κοιλιακής παχυσαρκίας. “Σε γενικές γραμμές, η κοιλιακή παχυσαρκία είχε μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στους άνδρες από τις γυναίκες”, δήλωσε ο δρ Muhlestein.

Διευκρίνισε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να διατηρούν μια περιφέρεια μέσης που να μην ξεπερνάει τα 86 εκατοστά, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να έχουν περιφέρεια μέσης κάτω από 100 εκατοστά.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο τους Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στο Σικάγο.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.upi.com

Continue Reading

Υγεία

Τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ με το ξυπνητήρι σας επειδή «σοκάρει» τον εγκέφαλο

Published

on

Το snooze -η λειτουργία αναβολής αφύπνισης που υπάρχει στα κινητά μας- είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουν. Κάποιοι μάλιστα βάζουμε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα από την ώρα που θέλουμε να ξυπνήσουμε, πατώντας για 10λεπτά και 20λεπτα ολόκληρα το snooze, πιστεύοντας ότι έτσι ξυπνάμε πιο γλυκά, λιγότερο απότομα, προετοιμάζουμε το σώμα μας καλύτερα για τη σκληρή μέρα που έρχεται.

Όμως, είναι οι επιστήμονες πλέον που όχι απλώς διαφωνούν με αυτό το κομμάτι της πρωινής καθημερινότητάς μας, αλλά προειδοποιούν για τις συνέπειες του snooze στην λειτουργία του εγκεφάλου μας, καθώς αυτό που κάνουμε όχι απλώς δεν μας ξεκουράζει, αλλά επιβαρύνει τον οργανισμό, αλλά και την ψυχική μας διάθεση με τρόπους που σίγουρα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες και ερευνητές του ύπνου, το ανθρώπινο σώμα περνάει από 3 ή 4 κύκλους ύπνου κάθε βράδυ. Αυτοί διαρκούν από 75 έως 90 λεπτά ο καθένας. Το τελευταίο δίωρο του ύπνου μας, ο εγκέφαλος μπαίνει σε μία διαδικασία κατά την οποία απλώς προετοιμάζει το σώμα για να ξυπνήσει ομαλά.

Αν εμείς την ώρα που υποτίθεται ότι έχουμε ξυπνήσει, πατήσουμε την “αναβολή” και πέσουμε ξανά για ύπνο, ο εγκέφαλος καταλαβαίνει ότι μπαίνει ξανά σε έναν νέο κύκλο ύπνου και φυσικά κοιμάται. Μόνο που αυτή τη φορά ο κύκλος δεν πρόκειται να διαρκέσει για 75-90 λεπτά, παρά μόνο για 10′ ή για ένα τέταρτο το πολύ…. Είναι η στιγμή που εγκέφαλος μπαίνει, σύμφωνα και με τους νευροεπιστήμονες σε κατάσταση αδράνειας. Και ξανά, και με κάθε snooze πάλι το ίδιο και πάει λέγοντας. Το να μπαινοβγαίνουμε τόσο απότομα σε κύκλους ύπνου που δεν ολοκληρώνονται ποτέ δημιουργεί σοκ όχι μόνο στον εγκέφαλο και στο νευρικό μας σύστημα, αλλά σε ολόκληρο το σώμα, την ψυχολογική, πνευματική και συναισθηματική μας κατάσταση. Για να συνέλθει ο εγκέφαλος από αυτή τη σοκαριστική, για τις λειτουργίες του διαδικασία, χρειάζονται περίπου 4 ώρες για κάθε φορά που πατήσαμε την αναβολή…

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε θλιμμένοι, κουρασμένοι, εξοντωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και νιώθοντας το σώμα μας να καταρρέει. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε, δεν βρίσκουμε τις σωστές λέξεις να επικοινωνήσουμε αυτό που θέλουμε, ένα διάχυτο αίσθημα σύγχυσης, του οποίου την προέλευση δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.

Από τις κλινικές ύπνου όλου του κόσμου εκείνο που συνίσταται ειδικά σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα αϋπνίας, είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το snooze στο πρωινό τους ξύπνημα και αν αισθάνονται δυσκολία στο να ξυπνήσουν, απλώς να σοκάρουν σώμα και εγκέφαλο με ένα κρύο ντους. Πρόκειται για τον πιο φυσικό τρόπο να βγει ο εγκέφαλος από την κατάσταση αδράνειας που βρισκόταν και θεωρείται ο πλέον ευεργετικός τρόπος για να ξυπνήσει κανείς το πρωί, παραμένοντας ακμαίος, συγκεντρωμένος και έτοιμος για μια δύσκολη μέρα.

Πηγή: lifo.gr

Continue Reading

Ερευνα

Διαβάστε ποιος ξηρός καρπός μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και κάνει καλό στην καρδιά

Published

on

Αν και έχουν κακή φήμη, σίγουρα άδικα, καθώς τους αποφεύγουμε λόγω του θερμιδικού τους φορτίου, ωστόσο, οι ξηροί καρποί είναι πολύτιμοι για την υγεία μας, αρκεί να είμαστε μετριοπαθείς με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Οι ξηροί καρποί είναι πολύτιμη διατροφική πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Ειδικά ένα είδος, όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται προς κατανάλωση από άτομα με διαβήτη και προβλήματα στο σάκχαρο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα αμύγδαλα και η θετική τους επίδραση στο σάκχαρο. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Ε.

Επίσης, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ινών, ριβοφλαβίνης και ασβεστίου. Στην πραγματικότητα, «τα αμύγδαλα είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών απ’ όλους τους καρπούς με κέλυφος», λέει ο O’Shea Kochenbach, διαιτολόγος στη Βοστόνη των ΗΠΑ.

Τα αμύγδαλα είναι θρεπτικά για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά έχουν μοναδικά οφέλη για τους πάσχοντες από διαβήτη. «Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορούν να περιορίσουν την αύξηση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης μετά τα γεύματα», λέει ο Kochenbach.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Metabolism», έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 45 γραμμαρίων αμυγδάλων ρίχνει τις τιμές της ινσουλίνης και της γλυκόζης.

Μειώνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Τα αμύγδαλα μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη, διότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, το οποίο είναι το ίδιο είδος λίπους με εκείνο στο ελαιόλαδο, το οποίο είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία της καρδιάς. Μια μερίδα αμυγδάλων περιέχει περίπου 13 γραμμάρια ακόρεστου λίπους και μόνο 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους», λέει ο Kochenbach.

Οι ξηροί καρποί είναι μια υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ, αλλά, όταν καταναλώνονται με μέτρο (περίπου 23-45 γραμμάρια) δεν συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Καλό είναι να καταναλώνετε καθημερινά περίπου 23 αμύγδαλα που περιέχουν 161 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών.

athensmagazine.gr

Continue Reading
Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Toπικά7 ώρες ago

Καμμένα Βούρλα: Ο σκύλος “ξέθαψε” τα ναρκωτικά του… 48χρονου! [εικόνες]

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, συνελήφθη χθες (22-02-2019) το πρωί...

Toπικά8 ώρες ago

Η “Ωκεανίδα” έφτασε και στη Λαμία / Χιονίζει αυτή την ώρα στην Βόρεια πλευρά της πόλης (βίντεο)

Τα προγνωστικά των μετεωρολόγων επιβεβαιώθηκαν και λίγο πριν τις 10 το βράδυ η Ωκεανίδα επισκέφθηκε και την πόλη της Λαμίας....

ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες ago

Πινακίδα έπεσε πάνω σε φωτογράφο στο ΟΑΚΑ! Κινδύνευσε από τους «ισχυρούς» ανέμους

Ο δυνατός άνεμος στο ΟΑΚΑ έκανε δύσκολη τη δουλειά των παικτών της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά και των...

Κόσμος9 ώρες ago

Βενεζουέλα: Ένταση στα σύνορα με Κολομβία – Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια επιχειρούν να τα διασχίσουν

Με ρίψη δακρυγόνων οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα επιχειρούν να αποτρέψουν την είδοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Τέσσερα φορτηγά...

Super League9 ώρες ago

Ο Μπογέ… ξελάσπωσε την ΑΕΚ στη νίκη με 2-1 επί του Απόλλωνα Σμύρνης

Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Λούκας Μπογέ, o οποίος «χτύπησε» στο ξεκίνημα των δύο ημιχρόνων (4΄ και 47΄), η ΑΕΚ...

Φεβρουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Διαβάζονται