Η Pfizer θα επιτρέψει την παρασκευή και πώληση φθηνών χαπιών της κατά της covid-19 σε φτωχές χώρες

Σύμφωνα με τους «New York Times», η Pfizer ανακοίνωσε συμφωνία που επιτρέπει την πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά του κορωνοϊού να παρασκευάζεται και να πωλείται φθηνότερα σε 95 φτωχότερες χώρες του πλανήτη όπου όμως κατοικεί πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού - Γιατί εξαιρούνται από τη συμφωνία Ρωσία, Κίνα και Βραζιλία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

To πράσινο φως στη φθηνή παρασκευή και πώληση του χαπιού της κατά της νόσου Covid έδωσε η Pfizer διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό αυτό τις φτωχές χώρες να το προμηθευτούν.

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα μια συμφωνία που επεκτείνει την πρόσβαση στη θεραπεία κατά της Covid-19, αν και συμφωνία εξαιρεί ορισμένες χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», η Pfizer ανακοίνωσε μία συμφωνία που επιτρέπει την πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά του κορωνοιού να παρασκευάζεται και να πωλείται φθηνότερα σε 95 φτωχότερες χώρες του πλανήτη όπου κατοικεί πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η συμφωνία αυτή είναι παρόμοια με αυτή που διαπραγματεύτηκε η εταιρεία Merck τον περασμένο μήνα.

- Advertisement -

Και οι δύο συμφωνίες μπορούν να επεκτείνουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια παρασκευή δύο απλών αντι-ιικών χαπιών που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας αποτρέποντας σοβαρές ασθένειες ως επιπλοκές του κορωνοϊού.

«Το γεγονός ότι έχουμε τώρα δύο άδειες για την παρασκευή των δύο φαρμάκων είναι μια μεγάλη αλλαγή και έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την περιοριστική αδειοδότηση μέχρι στιγμής για τα εμβόλια», δήλωσε ο Τζέιμς Λοβ, επικεφαλής της Knowledge Ecology International, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. ερευνά την πρόσβαση σε ιατρικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Pfizer θα χορηγήσει άδεια χωρίς δικαιώματα για το χάπι κατά του κορωνοιού που έχει παρασκευάσει στη « Medicines Patent Pool», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους παρασκευαστές να συνάψουν μια δεύτερη αδειοδότηση σε ότι αφορά την χορήγηση του σκευάσματος.

Ο οργανισμός θα λάβει τη φόρμουλα της Pfizer για το φάρμακο και θα μπορούν να το πουλήσουν για χρήση σε 95 αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, μόλις οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν το φάρμακο σε αυτά τα μέρη.

Ο οργανισμός κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με τη Merck για το αντιιικό χάπι της, το molnupiravir, που θα παρασκευαστεί και θα πωληθεί φθηνά σε 105 φτωχότερες χώρες.

Ωστόσο, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το εάν αυτό το βήμα θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί επαρκή προμήθεια του φαρμάκου για χώρες που συνεχίζουν να στερούνται εμβολίων κατά της νόσου Covid.

Όπως η συμφωνία Merck, έτσι και αυτή της Pfizer αποκλείει ορισμένες φτωχότερες χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό.

Για παράδειγμα, η Βραζιλία, η Κούβα, το Ιράκ, η Λιβύη και η Τζαμάικα, θα πρέπει να προμηθευτούν χάπια κατά του κορωνοιού απευθείας από την Pfizer, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές που θα χρεώσουν οι παρασκευάστριες γενόσημων φαρμάκων και γι΄αυτές τις χώρες, ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών.

Η Κίνα και η Ρωσία – χώρες που φιλοξενούν συνολικά 1,5 δισ. ανθρώπους – εξαιρούνται και από τις δύο συμφωνίες, όπως και η Βραζιλία.

Ωστόσο, η προσέγγιση της Pfizer για το φάρμακό της είναι σημαντικά διαφορετική από τον τρόπο που χειρίστηκε το εμβόλιο της για τον Covid. Η εταιρεία έχει προωθήσει στην αγορά πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, αλλά μόνο περίπου 167 εκατομμύρια από αυτές στις αναπτυσσόμενες χώρες που φιλοξενούν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Επιπλέον, δεν έχει χορηγήσει την άδεια σε μία εταιρεία για την παρασκευή του εμβολίου της κατά της νόσου Covid, το οποίο μπορεί φέτος να αποφέρει έσοδα ύψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το χάπι της Pfizer κατά της Covid θα πωλείται σε πλούσιες χώρες με την επωνυμία Paxlovid.

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *