Η μάχη των Πανελλαδικών: Ιατρική, Νομική «σαρώνουν» τα μηχανογραφικά | Lamianow: Ειδήσεις, Νέα και Επικαιρότητα από τη Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο
Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η μάχη των Πανελλαδικών: Ιατρική, Νομική «σαρώνουν» τα μηχανογραφικά

Published

on

Στα ύψη αναµένεται να φτάσουν και φέτος οι βάσεις των δύο σχολών, οι οποίες παραµένουν εδώ και χρόνια ακλόνητες στην κορυφή των µηχανογραφικών

Απιαστο όνειρο» αποτελούν εδώ και χρόνια Ιατρικές και Νοµικές Σχολές, καθώς η ζήτηση είναι τεράστια και οι θέσεις λίγες. Ως αποτέλεσµα, οι βάσεις εισαγωγής εκτοξεύονται στα ύψη, αφού οι υποψήφιοι κάθε χρόνο τις δηλώνουν ως σχολές πρώτης προτίµησης στο µηχανογραφικό τους δελτίο. Και µπορεί άλλες σχολές να έχουν «ξεθωριάσει», ωστόσο τα επαγγέλµατα του γιατρού και του νοµικού φαίνεται να µην έχουν χάσει τίποτα από την αίγλη τους και εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία.

Ο ανταγωνισµός είναι τόσο σκληρός, που συνήθως 8 στους 10 υποψηφίους δεν καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο εισαγωγής, µε τη φετινή χρονιά να µην αναµένεται να αποτελέσει εξαίρεση. Σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία, η Ιατρική και η Νοµική Αθήνας σπάνε όλα τα κοντέρ όσον αφορά τη ζήτηση.

Την περσινή χρονιά, την Ιατρική Αθήνας δήλωσαν ως πρώτη προτίµηση στο µηχανογραφικό 2.545 άτοµα και συνολικά 4.833! Τη Νοµική Αθηνών είχαν ως πρώτη προτίµηση στο µηχανογραφικό τους 2.021 και συνολικά 4.649 άτοµα. Ιατρική και Νοµική σε όλες τις πόλεις δηλώνονται συνολικά σχεδόν 50.000 φορές (βέβαια αυτός ο αριθµός δεν αντιστοιχεί και σε ισάριθµα άτοµα).

Μπαίνει ένας στους έξι

Για να αντιληφθεί κανείς το µέγεθος του ανταγωνισµού για τις συγκεκριµένες σχολές, πέρυσι στην Ιατρική Σχολή εισήχθη µόλις 1 στους 6, καθώς τη διεκδίκησαν 2.500 άτοµα, αλλά µπήκαν µόλις 435. Αντίστοιχη περίπου είναι η εικόνα και για όλες τις υπόλοιπες σχολές. Στο Αριστοτέλειο οι θέσεις εισακτέων ήταν 155 και τη σχολή διεκδίκησαν ως πρώτη προτίµηση 1.273 άτοµα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι δηλώνουν κάποια σχολή ως πρώτη προτίµηση συνήθως είναι και αυτοί οι οποίοι έχουν και υψηλές βαθµολογίες που τους επιτρέπουν να ελπίζουν στην εισαγωγή τους έστω και οριακά.

Οσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής, παραµένουν σχεδόν ακλόνητες, αφού ακόµη και όταν υπάρχουν αυξοµειώσεις ποτέ δεν είναι εντυπωσιακές, αλλά βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και το ένα μόριο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.  Πέρυσι, για παράδειγµα, όλες οι Ιατρικές Σχολές σηµείωσαν πτώση των βάσεων συγκριτικά µε το 2017, αλλά και πάλι τα µόρια ήταν πολλά. Στην Ιατρική Αθήνας, παρά το γεγονός ότι σηµείωσε πτώση 114 µορίων, για την εισαγωγή απαιτούνταν 19.029 µόρια.

Στις Νοµικές οι βάσεις παρέµειναν σχεδόν ακλόνητες, µε µικρές µεταβολές. Αύξηση 20 µόρια για την Αθήνα, πτώση 50 µόρια για τη σχολή της Κοµοτηνής και 12 µόρια αύξηση για την Ιατρική του Αριστοτελείου. Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι στοχεύουν στις σχολές αυτού του βεληνεκούς δεν πρέπει να βαδίζουν τον δρόµο προς τις Πανελλαδικές µε την ελπίδα ότι φέτος θα σηµειωθεί και πάλι πτώση των βάσεων, αλλά µόνο µε συστηµατικό διάβασµα, καθώς η πορεία των βάσεων ποτέ δεν µπορεί να προβλεφθεί αφού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Σε Ιατρείο ή Νοσοκομείο

Οι νέοι που ετοιµάζονται να κατακτήσουν κάποια Ιατρική Σχολή πρέπει να είναι απολύτως συνειδητοποιηµένοι, ειδάλλως δεν θα µπορέσουν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των µαθηµάτων αρχικά και αργότερα όλων όσων απαιτούνται έως ότου βγουν στο επάγγελµα. Οσον αφορά στις θέσεις εργασίας που προσφέρονται, για τους γιατρούς είναι ο δηµόσιος και ο ιδιωτικός τοµέας Υγείας, αλλά και στη διδασκαλία στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση, σε ερευνητικά κέντρα, σε διεθνείς οργανισµούς µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσµου κ.ά.).

Σε γενικές γραµµές πάντως οι γιατροί απασχολούνται σε δηµόσια ή ιδιωτικά νοσοκοµεία και Κέντρα Υγείας. Ως ελεύθεροι επαγγελµατίες σε προσωπικό ιατρείο ή κλινικές. Ως έµµισθοι γιατροί οι οποίοι παράλληλα µε το ιατρείο τους κατέχουν µια θέση έµµισθη που µπορεί να είναι στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, σε πανεπιστήµια, σε δήµους, τράπεζες, ιδρύµατα, ασφαλιστικούς οργανισµούς, φαρµακευτικές εταιρείες κ.α.

Η ειδικότητα

Το θέµα της ειδικότητας είναι πολύ σοβαρό επίσης, διότι πέρα από την αναµονή µέχρι να την αποκτήσει κάποιος είναι και η σωστή επιλογή. Οι ιατρικοί σύλλογοι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες συνιστούν στους φοιτητές να σκεφτούν πολύ ποια ειδικότητα θα επιλέξουν, γιατί αυτή η επιλογή θα καθορίσει και το µέλλον τους. Και αυτό δεν ισχύει µόνο για τη χώρα µας, αλλά γενικότερα, αφού πλέον το πιθανότερο είναι ότι κάποιος απόφοιτος Ιατρικής θα βρεθεί µακριά από την Ελλάδα, προκειµένου να κάνει µεταπτυχιακό, ειδικότητα ή να δουλέψει.

Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία, οι ειδικότητες που έχουν προοπτικές είναι αυτές που συνδέονται µε τον καρκίνο, τα καρδιακά και αγγειακά προβλήµατα, τα ψυχικά νοσήµατα κ.ά. Επίσης νέοι ορίζοντες ανοίγουν και στον τοµέα της Γενετικής, της ∆ηµόσιας Υγείας και της Σχολικής Ιατρικής. Υπερκορεσµένες είναι ειδικότητες όπως αυτές της Καρδιολογίας, της Γενικής Χειρουργικής, της Παθολογίας και της Παιδιατρικής. Σοβαρά προβλήµατα όµως αντιµετωπίζουν και ειδικότητες όπως: Γενικής Ιατρικής, Φυσιοϊατρικής, Κυτταρολογίας, Αιµατολογίας, Αγγειοχειρουργικής, Αναισθησιολογίας, και Χειρουργικής Θώρακος.

Η δικηγορία και οι άλλοι δρόμοι

Η ζήτηση για νοµικές σπουδές στην Ελλάδα είναι πραγµατικά τεράστια και βέβαια οι θέσεις που παρέχουν οι τρεις σχολές ελάχιστες. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο πάρα πολλοί υποψήφιοι φεύγουν στο εξωτερικό, µε ιδιαίτερη προτίµηση τελευταία στην Κύπρο, λόγω της γλώσσας και γιατί µπορούν να διδαχθούν ελληνικό δίκαιο. Βέβαια τα δίδακτρα είναι υψηλά, όπως και το κόστος ζωής και έτσι η επιλογή αφορά µόνο αυτούς που µπορούν ν΄ ανταποκριθούν οικονοµικά.

Οι νοµικές σπουδές δίνουν διέξοδο σε διάφορα επαγγέλµατα, από δικηγόρος, δικαστής και συµβολαιογράφος µέχρι διπλωµάτης και νοµικός σύµβουλος σε ιδιωτική επιχείρηση

Οι νοµικές σπουδές δίνουν αρκετές διεξόδους στα διάφορα νοµικά επαγγέλµατα, δηλαδή δικηγόρος, δικαστής, συµβολαιογράφος, υποθηκοφύλακας ή εισαγγελέας, στο να σταδιοδροµήσει κανείς ως διπλωµάτης, να στελεχώσει τη δηµόσια διοίκηση ή να εργαστεί ως νοµικός σύµβουλος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.α.

Το έργο του νοµικού είναι να ερµηνεύει τους κανόνες του δικαίου που ισχύουν σε µια ορισµένη κοινωνία, σε ορισµένο τόπο και χρόνο, προκειµένου, εφαρµόζοντάς τους, να ρυθµιστούν οι σχέσεις µεταξύ των µελών της κοινωνίας αυτής. Παλιότερα έλεγαν ότι µε ένα πτυχίο Νοµικής µπορείς να κάνεις τα… πάντα. Και φαίνεται ότι αυτό ακόµη και σήµερα δεν απέχει πολύ από την πραγµατικότητα.

Είναι βέβαιο ότι οι νοµικές σπουδές ανοίγουν πολλές πόρτες, αρκεί κάποιος να εντοπίσει αυτό που θέλει. Η λύση της απλής δικηγορίας είναι µάλλον ξεπερασµένη, καθώς υπάρχουν πολλά παράθυρα, τα οποία σχετίζονται µε τη νοµική επιστήµη. Γι’ αυτό άλλωστε σήµερα, κυρίως µέσω των µεταπτυχιακών, οι απόφοιτοι των Νοµικών Σχολών όλου του κόσµου µπορεί να καταλήξουν σε δουλειές, που ούτε οι ίδιοι δεν είχαν υπολογίσει… Παραθυράκια υπάρχουν πολλά και ευτυχώς οι νέοι της εποχής ξέρουν, εφόσον αυτό είναι το µεράκι τους, να τα ανοίγουν για να πετύχουν τον σκοπό τους.

 ethnos.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Κλειστή η περιφερειακή Αιγάλεω λόγω κατολίσθησης βράχων

Κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, η περιφερειακή οδός Αιγάλεω, λόγω...

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Μητσοτάκης από Συντονιστικό για σεισμό: Μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό

Ενημέρωση από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για τον σεισμό είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε...

Κόσμος1 ώρα ago

Ισπανία: Εκτός κυβέρνησης ο Ιγκλέσιας, εντός οι Podemos

Ο ηγέτης του Podemos ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμος να μην μετάσχει στη μελλοντική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ανοίγοντας έτσι...

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας διαμαρτύρονται για το πλαφόν στις μαγνητικές εξετάσεις

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τις επιπτώσεις που...

Toπικά2 ώρες ago

Καιρός: Επιστρέφει το Καλοκαίρι το Σαββατοκύριακο – Δεν θα λείψουν οι βροχές

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις που της θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν και θα σημειωθούν...

Ιούλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Ιούλ
20
Σα
17:00 Λιμογάρδι Φθιώτιδας: Σεμινάριο γ... @ Λιμογάρδι Φθιώτιδας
Λιμογάρδι Φθιώτιδας: Σεμινάριο γ... @ Λιμογάρδι Φθιώτιδας
Ιούλ 20 @ 17:00 – 20:00
Λιμογάρδι Φθιώτιδας: Σεμινάριο για τον τρωικό πόλεμο στα μηκυναϊκά τείχη της Όθρυος @ Λιμογάρδι Φθιώτιδας
Με τίτλο «Νέες ανακαλύψεις φανερώνουν την αλήθεια για τον Τρωικό πόλεμο» πραγματοποιείται την 20ή Ιουλίου 2019 [έναρξη ώρα 17:00] στο χωριό Λιμογάρδι [Ναρθάκιον] πλησίον της Λαμίας, πάνω στην Όθρυ, όπου και τα μυκηναϊκά τείχη από[...]
21:00 8ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Βαθυκοίλου @ Βαθύκοιλο
8ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Βαθυκοίλου @ Βαθύκοιλο
Ιούλ 20 @ 21:00 – Ιούλ 21 @ 23:45
8ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Βαθυκοίλου @ Βαθύκοιλο
Σάββατο 20/7 και Κυριακή 21/7 στον προαύλιο χώρο του παλαιού Δημοτικού σχολείου Βαθυκοίλου. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαθυκοίλου διοργανώνει για 8η συνεχόμενη χρονιά το «8ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Βαθυκοίλου». 
Ιούλ
21
Κυ
18:00 Πρώτο φιλικό για τον ΠΑΣ Λαμία μ... @ Καρπενήσι
Πρώτο φιλικό για τον ΠΑΣ Λαμία μ... @ Καρπενήσι
Ιούλ 21 @ 18:00 – 20:00
Πρώτο φιλικό για τον ΠΑΣ Λαμία με την Μικτή Ευρυτανίας @ Καρπενήσι
Την πρώτη φιλική του αναμέτρηση θα δώσει ο νέος ΠΑΣ Λαμία την Κυριακή 21 Ιουλίου. Η ομάδα θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας μέχρι τις 27 του μήνα και υπενθυμίζεται ότι θα δώσει δυο φιλικά[...]
21:30 Συναυλία “Santa Barbara Guitar O... @ Αμφίκλεια
Συναυλία “Santa Barbara Guitar O... @ Αμφίκλεια
Ιούλ 21 @ 21:30 – 23:45
Συναυλία “Santa Barbara Guitar Orchestra” στην Αμφίκλεια @ Αμφίκλεια
Την Κυριακή 21/7/2019 θα πραγματοποιηθεί η Συναυλία “Santa Barbara Guitar Orchestra” στην Αμφίκλεια. 
Ιούλ
22
Δε
19:00 Σπερχειάδα: Συζήτηση για την ανα... @ Σπερχειάδα
Σπερχειάδα: Συζήτηση για την ανα... @ Σπερχειάδα
Ιούλ 22 @ 19:00 – 21:30
Σπερχειάδα: Συζήτηση για την ανακύκλωση τη Δευτέρα 22 Ιουλίου @ Σπερχειάδα
Την Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 7μμ, διοργανώνουμε στο Συνεδριακό Κέντρο Σπερχειάδας, Συζήτηση για την Ανακύκλωση. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, με ειλικρινή πρόθεση και στόχο, να βοηθήσουμε να γίνει ΤΟ  ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΥΠΌΘΕΣΗ ΟΛΩΝ  ΜΑΣ. Όλων μας,[...]
Ιούλ
24
Τε
19:00 ΛΑΜΙΑ-ΑΕΚ Φιλική αναμέτρηση @ Λαμία
ΛΑΜΙΑ-ΑΕΚ Φιλική αναμέτρηση @ Λαμία
Ιούλ 24 @ 19:00
ΛΑΜΙΑ-ΑΕΚ Φιλική αναμέτρηση @ Λαμία
Φιλική αναμέτρηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων στο ΔΑΚ Λαμίας ανάμεσα σε ΠΑΣ Λαμία και ΑΕΚ.
Ιούλ
25
Πε
19:30 Την πολιούχο του Αγία Παρασκευή ... @ Δομοκός
Την πολιούχο του Αγία Παρασκευή ... @ Δομοκός
Ιούλ 25 @ 19:30 – Ιούλ 26 @ 23:45
Την πολιούχο του Αγία Παρασκευή γιορτάζει ο Δήμος Δομοκού @ Δομοκός
Την πολιούχο προστάτιδα της πόλης του Δομοκού, Αγία Παρασκευή γιορτάζει ο Δήμος της Βόρειας Φθιώτιδας το διήμερο 25-26 Ιουλίου. Η ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής αποτελεί τοπική αργία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την προηγούμενη με[...]

Διαβάζονται