Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι μπλε
- 250 γρ. σπορέλαιο
- 250γρ. ελαιόλαδο
- 220 γρ. ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- 2 κουτ. γλ. μπέικιν
- 1 κουτ. γλ. σόδα
- Κανέλλα και γαρύφαλλα σε σκόνη
- 150 γρ. καρυδόψυχα
- Ξύσμα από 1-2 ακέρωτα πορτοκάλια
Για το σιρόπι
- 1/2 lt νερό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε χτυπώντας τη ζάχαρη με τα δύο είδη λαδιού και το κονιάκ, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα. Ανακατεύουμε στο μίξερ και στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Αφού ανακατέψουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τα κοσκινίζουμε. Έπειτα αρχίζουμε και ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μέσα στο υγρό μίγμα και ανακατεύουμε στο χέρι με σύρμα. Η ζύμη είναι έτοιμη κι έτσι ξεκινάμε να πλάθουμε το κάθε μελομακάρονο. Μπορείτε να παίξετε και με κουπάτ ή αν επιθυμείτε πιο παραδοσιακό αποτέλεσμα, πάρτε ζύμη λίγο μεγαλύτερη από μέγεθος καρυδιού και πλάστε τα μπαλάκια. Ψήνετε για 20 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα. Φτιάχνουμε το σιρόπι με τον κλασικό τρόπο και ξαφρίζουμε όταν πάρει βράση. Μόλις κρυώσουν εντελώς τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι για μισό λεπτό και μετά τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε σχάρες. Τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και είναι έτοιμα για τον εορταστικό δίσκο.