Η υποχρεωτικότητα δεν εξετάζεται, το lockdown δεν το θέλει κανείς και για την ώρα δεν συζητείται και στις εκκλησίες θα γίνονται έλεγχοι από την αστυνομία και τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται στους ιερείς, αλλά τους πιστούς, είπε ο Γιάννης Οικονόμου!

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε πως… νίπτει τας χείρας της για τους ελέγχους στους ανεμβολίαστους πολίτες που πηγαίνουν στις Εκκλησίες. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, χθες (22.11.2021) η Ιερά Σύνοδος τόνισε πως δεν μπορεί να ελέγχει τους πιστούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ διεμήνυσε ότι έλεγχοι για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test θα γίνονται δειγματοληπτικά και στις Εκκλησίες, όπως γίνονται παντού όπου εφαρμόζονται μέτρα. Κι αν σε έλεγχο μέσα σε ναό εντοπιστεί πιστός χωρίς rapid test ή χωρίς πιστοποιητικό, τότε θα του επιβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ. Το οποίο ΔΕΝ θα επιβληθεί στον ιερέα γιατί «δεν είναι ο ιδιοκτήτης του ναού».

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα (των τεστ και των πιστοποιητικών), η κυβέρνηση θα την περιφρουρήσει, και η εκκλησία πρέπει να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις. «Οπουδήποτε έχουν ληφθεί δειγματοληπτικά μέτρα, τα όργανα της πολιτείας θα κάνουν ελέγχους… Θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό, ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού. Ο ανεμβολίαστος που θα πάει στις θρησκευτικές λειτουργίες την Κυριακή και στα υπόλοιπα μυστήρια υποχρεούται να έχει rapid test μαζί του για προστασία δική του και των υπολοίπων» διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου. Και πρόσθεσε πως «και η εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της πιστεύω και το κράτος θα κάνει τη δουλειά του».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός lockdown, ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε ότι η κυβέρνηση θέλει να μείνουν η κοινωνία και η οικονομία ανοιχτές, πως δεν θέλει να αλλάξει μίγμα στρατηγικής και πως τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν στους ανεμβολίαστους.

«Δεν είναι πολλά που μπορούμε να κάνουμε ακόμα (…) γίνεται μεγάλη προσπάθεια να μην αλλάξει το μίγμα της πολιτικής, να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο μέτρων στα σούπερ μάρκετ.

Εκτίμησε πάντως ότι στον ορίζοντα δεν… βλέπει lockdown και επανέλαβε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόνγια να μείνει η χώρα ανοιχτή». «Δε φαίνεται στον ορίζοντα το επόμενο διάστημα ότι θα αναγκαστούμε να παραμερίσουμε από αυτή τη στρατηγική και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να την υποστηρίξουμε με τα μέτρα και σημειακές βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται», επεσήμανε.

Πιέζεται το ΕΣΥ

Ο Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι «έχουμε πάρα πολύ έντονη πίεση στο ΕΣΥ που συμπίπτει με την αναζωπύρωση της πανδημίας παντού στην Ευρώπη, βλέπετε τι γίνεται στην Αυστρία, στην Ολλανδία στο Βέλγιο, στη Γερμανία… και είμαστε προσηλωμένοι στο να εφαρμόσουμε την εξαγγελθείσα στρατηγική». «Η μεγάλη μάχη δίνεται στο να αντέξει το ΕΣΥ κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη στήριξή του με κλίνες από ιδιωτικό τομέα, εντατικές από ιδιωτικό τομέα, με ιδιώτες γιατρούς κλπ. Λειτουργεί το ΕΣΥ ως ενιαίο και δεν έχουμε συναντήσει άρνηση για διάθεση κλινών από ιδιωτικό τομέα» είπε.

Παρά τη μεγάλη πίεση, πάντως, εκτίμησε ότι το ΕΣΥ δεν έχει ξεπεράσει τα όρια του. «Συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια και την έκκληση για μαζικό εμβολιασμό. Βασική μας στρατηγική είναι η χώρα να μείνει ανοιχτή…. Ό,τι γίνεται σημειακά θα αφορά τους ανεμβολίαστους, με περισσότερους περιορισμούς για τη δίκη τους προστασία και την έμμεση πίεση (για εμβολιασμούς) για να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε πάρει μέτρα που δυσκολεύουν σταδιακά από το Σεπτέμβρη τις συναλλαγές τους και την παρουσία τους σε σειρά από δραστηριότητες».

newsit.gr

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

2 Comments

  1. κλειστε επιτελους τους ναους..ελεος..νεκρη θρησκεια ειναι ο χριστιανισμος

  2. Αίσχος & στους δυο σας (Κυβέρνηση -κόμματα & Αρχιερείς), καταντήσατε τον οίκο του Θεού, χειρότερα και από σούπερ μάρκετ! Πέρση κλείσατε τους Ι. Ναούς από κοινού, εφέτος, κάνατε την Ανάσταση την 2η ημέρα, από την ταφή του Κυρίου, γεμίσατε τους Ι.Ν, με χαρτοταινίες, αντισηπτικά, γάντια, μάσκες…είστε ανάξιοι ως ηγέτες της Πολιτείας & Εκκλησίας.
    Όλα αυτά που αποφασίσατε 2 χρόνια τώρα, δεν έχουν ξαναγίνει 2000 χρόνια & βάλε, Χριστιανισμού…

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in:TOP STORIES