Γ. Οικονόμου: Σημαντική απόφαση για τις εξαγωγές των ελαιοπαραγωγών Φθιώτιδας ποικιλίας «Καλαμών»

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
1 Min Read
oikonomou

Σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τις εξαγωγές των ελαιοπαραγωγών Φθιώτιδας ποικιλίας «Καλαμών» σηματοδοτεί η σχετική υπουργική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με την οποία δόθηκε λύση στο ζήτημα της καταχώρισης της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί θα μπορούσαν να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»). Αντίθετα, οι παραγωγοί ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας σε άλλες περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και η Φθιώτιδα, μετά την ακύρωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο τα λοιπά συνώνυμα όπως τις λέξεις KALAMON,  Αetonychi, TSIGOLI κλπ.  Το γεγονός αυτό δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα στις εξαγωγές για εκατοντάδες παραγωγούς από τη Φθιώτιδα. 

Πλέον, μετά και την υπουργική απόφαση, παραγωγοί από τη Φθιώτιδα θα μπορούν να εξάγουν ελιές Καλαμών, με αποτέλεσμα να αποκτά προστιθέμενη αξία το προϊόν τους. 

Η Κυβέρνηση στηρίζοντας σταθερά όλα τα εμβληματικά τοπικά προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών αντιμετωπίζοντας στην πράξη το θέμα που προέκυψε.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content