Φθιώτιδα : «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική» στη λαοθάλασσα του Καινούργιου (φώτο)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr 1 Comment
12 Min Read

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής έκδοσης «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική», που αποτελεί μια παραγωγή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος (Ο.Π.Α.Στ.Ε.). στο πανέμορφο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

          Οι τοπικοί άρχοντες, δεκάδες κληρικά και λαϊκά στελέχη της τοπικής Εκκλησίας αλλά και αμέτρητοι πιστοί, που προσήλθαν από όλες τις περιοχές της Μητροπόλεως με 25 μισθωμένα λεωφορεία και δεκάδες αυτοκίνητα κατέκλυσαν τον ειδυλλιακό κατασκηνωτικό χώρο στην παραλία του Καινούργιου και απήλαυσαν σε ζωντανή εκτέλεση το μουσικό πρόγραμμα του ψηφιακού δίσκου, το οποίο εκτέλεσαν καθηγητές, μαθητές και μαθήτριες του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» μέλη της παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας .

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

          Αυτή η μεγάλη συναυλία αποτέλεσε και το επιστέγασμα του θερινού προγράμματος του Κατασκηνωτικού Κέντρου, το οποίο φιλοξένησε φέτος στους πλήρως ανακαινισμένους χώρους του περισσότερα από 1000 παιδιά, ανάμεσά τους και 50 πονεμένα παιδιά του πολέμου, παιδιά από την δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

          Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Ιδρυτού και Προέδρου του Ωδείου της Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», του λοκρού ιεράρχη Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ιωάννη Οικονόμου, του Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Κοτρωνιά, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη   Σπανού, του Αντιπεριφερειαρχών κ. Ηλία Σανίδα, κ. Ηλία Κυρμανίδη του και Προέδρου του Οργανισμού  Πολιτιστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου,  του οικείου Δημάρχου Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννου Συκιώτη, των Δημάρχων, Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ, Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασίας Στιβακτή και Δομοκού κ. Χαράλαμπου Λιόλιου, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του Φρουράρχου Λαμίας – Διοικητού ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Μιχαήλ Κρητσωτάκη, του Αστυνομικού Διευθυντού Φθιώτιδος κ. Δημητρίου Φούρλα, Προέδρων Συλλόγων και εκπροσώπων άλλων φορέων, καθώς και πολλών επαγγελματιών της Φθιώτιδος.

- Advertisement -
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

          Επίσης, παραβρέθηκαν μαθητές και μαθήτριες του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, καθώς και μαθητές και μαθήτριες των 9 Παραρτημάτων του Ωδείου ανά την Φθιώτιδα.

          Την εκδήλωση παρουσίασε η Φιλολόγος – Γλωσσολόγος κ. Ειρήνη Σόλια, συνεργάτιδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

          Ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στην παραγωγή του ψηφιακού αυτού δίσκου ευχαριστώντας όλους όσους με αγάπη βοήθησαν και συνεργάστηκαν για την επίτευξή του.

          Χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακείμ ανέφερε:

          «Ο σημερινός ψηφιακός δίσκος γεννήθηκε σαν ιδέα πριν ένα χρόνο περίπου, όταν ο Δεσπότης μας, σε μια πολυποίκιλη και πρωτοποριακή κατάθεση ιδεών, στο πλαίσιο μνήμης των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, ενέταξε και την ηχογράφηση των τραγουδιών της Μικράς Ασίας, τα οποία μεγάλωσαν πολλές γενιές ανθρώπων και στα οποία αποτυπώνεται ὁ πόνος των προσφύγων αλλά και η πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη, που μας μετέφεραν και μας δίδαξαν οι άνθρωποι του πόνου και της ελπίδας. Και τότε ήταν που επανήλθαν όλες οι παιδικές μας μνήμες και τα πλούσια μουσικά ακούσματα, τα οποία ενίσχυσαν την θετική ανταπόκριση σ’ αυτό το υπέροχο κάλεσμα του Δεσπότη μας.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η δημιουργία αυτού του ψηφιακού δίσκου και της ψηφιακής κάρτας δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί, αν δεν βοηθούσαν άνθρωποι που αγαπούν τον πολιτισμό και την εξέλιξή του…»

          Ο κ. Ιωακείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

          «Τέλος ευχαριστούμε τον πρώτο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, τον Πρόεδρο του Ωδείου, τον πνευματικό πατέρα της αγάπης και της ελπίδος, ο οποίος διηνεκώς εμπνέει, καθοδηγεί, πρωτοπορεί και παράλληλα αγκαλιάζει και στηρίζει όλα τα βήματα και όλους τούς στόχους του Ωδείου.

Εσείς Σεβασμιώτατε δίνετε δύναμη στους καθηγητές και έμπνευση στους μαθητές του Ωδείου μας και των εννέα παραρτημάτων, τα οποία από φέτος ενισχύονται ακόμη περισσότερο, με παιδική χορωδία στην Αμφίκλεια και στην Κ. Τιθορέα, με διδασκαλία μουσικών οργάνων στην Πελασγία, στον Δομοκό, Στην Μακρακώμη – Σπερχειάδα, στα Καμένα Βούρλα και στις Λιβανάτες και  φυσικά με την διδασκαλία της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής σε όλα τα παραρτήματα του Ωδείου. Ευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός να σας χαρίζει αφνειά και καλλίκαρπη αρχιερατεία».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

          Κλείνοντας ο κ. Ιωακείμ ανακοίνωσε και την μεγάλη ευλογία που έχει το νέο διδακτικό έτος του Ωδείου 2022 – 2023, το οποίο με απόφαση του Σεβασμιωτάτου θα είναι αφιερωμένο στο νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη τον ελεήμονα και σημείωσε:

          «Με την ευχή και την προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, το νέο ακαδημαϊκό έτος του Ωδείου, θα είναι αφιερωμένο στον Άγιο της μουσικής, στον δικό μας Άγιο, στον παπα «βραχνό» της Υπάτης, στον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη. Τον Άγιο που με την μελωδία της αγάπης και της προσφοράς, έγινε γνωστός τοις πάσι, φωνάζοντας πως το χρυσό κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες και τις καρδιές είναι η αγάπη».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

         Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν συγχαίροντας τον Σεβασμιώτατο, τον Διευθυντή, τους καθηγητές μια φυσικά όλα τα παιδιά, καταθέτοντας παράλληλα και ευγνωμοσύνη τους και υπερηφάνεια τους για το έργο πολιτισμού, το οποίο επιτελεί το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως και η τοπική Εκκλησία,  ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος και δήλωσε την έμπρακτη στήριξή του και για την επόμενη παραγωγή και έκδοση του επόμενου ψηφιακού δίσκου και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος (Ο.Π.Α.Στ.Ε.) κ. Ηλίας Κυρμανίδης.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών βράβευσε αντιπροσωπευτικά αποφοίτους του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πριν να επισφραγίσει την εκδήλωση με τον πατρικό του λόγο, προσεκάλεσε στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό, εκπροσωπώντας όλους τους παρισταμένους αιρετούς και θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου.

Ακολούθως ο κ. Συμεών επισφραγίζοντας την εκδήλωση έστειλε για μία ακόμη φορά έστειλε μήνυμα ενότητος, ελπίδας και αισιοδοξίας.

          Ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Πρώτα πρώτα, να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ που είστε απόψε εδώ, που είστε παρόντες, που είστε πάντα παρόντες, γιατί πολλές φορές η πιο δυνατή παρουσία είναι αυτή η οποία σαρκώνεται στην απουσία, η πιο δυνατή παρουσία είναι αυτού που νοιάζεται, αυτού που προσεύχεται, αυτού που αγωνιά και κυρίως αυτού που αγαπά. Και, πάνω από όλα, εσείς αγαπάτε, αγαπάτε την εκκλησία, αγαπάτε το Χριστό, αγαπάτε τα παιδιά, αγαπάτε τη νεολαία, αγαπάτε την πατρίδα αγαπάτε αυτό τον τόπο, αγαπάτε το μέλλον αυτού του τόπου, αγαπάτε την παράδοση αυτού του τόπου. Αυτός ειδικά ο τόπος, το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη», είναι ένας τόπος αγάπης, ένας τόπος προσφοράς, ένας τόπος εργασίας, ένας τόπος δουλειάς, ένας τόπος τον οποίο οφείλουμε στην Εκκλησία, στον μεγάλο προκάτοχό μου Δαμασκηνό, τον Ιεράρχη της καλοσύνης, της αγάπης, της επιείκειας, της συγχωρητικότητας, της μακροθυμίας, του οραματισμού, της παιδείας, της κουλτούρας, σε αυτό τον αριστοκράτη της Ιεραρχίας, στον αριστοκράτη Ιεράρχη τον Χαλκίτη Ιεράρχη, στον Ιεράρχη της απλότητας και της καλοσύνης, που μαζί με τους ιερείς της Φθιώτιδας, μαζί με τους παπάδες τους Φθιώτιδας, πολλοί εκ των οποίων είναι ανάμεσά μας σήμερα εδώ και τους φιλώ το χέρι τους με σεβασμό και με αγάπη και με ευγνωμοσύνη, ανήγειραν αυτόν και με τα χέρια τους με τον κόπο τους, με τον ιδρώτα τους, με τη δουλειά τους και φυσικά αυτό το έργο το συνέχισε ο επίσης σπουδαίος και μεγάλος προκάτοχός μου Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος, του οποίου η μνήμη να είναι αιωνία και από τον οποίον έλαβα αυτή την παρακαταθήκη, ο οποίος μάλιστα πέταξε για τους ουρανούς σε περίοδο λειτουργίας του κατασκηνωτικού κέντρου το 2019.

Έχουν περάσει 60 χρόνια και  έχουν περάσει από εδώ πάνω από 30.000, πολλά εκ των οποίων είστε εσείς, είστε εσείς οι ίδιοι, που ήρθατε ως παιδιά εδώ και που έχετε έλθει σήμερα ως μεγαλύτερα παιδιά, που έρχονται τα δικά σας παιδιά και τα εγγόνια σας, σε αυτόν εδώ τον χώρο της αγάπης και της προσφοράς.

Συγχαίρω τους εκλεκτούς μου συνεργάτες, τον κύριο Ανδρέα Ιωακείμ, Διευθυντή του Ωδείου της Μητροπόλεως μας, «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», συγχαίρω τον Διευθυντή της Ορχήστρας, συγχαίρω τους μουσικούς μας, συγχαίρω τη χορωδία μας και πάνω απ΄ όλα συγχαίρω τους εκατοντάδες μαθητές του Ωδείου.      

Θέλω να σας ευχηθώ και να μας ευχηθώ, μονάχα ένα πράγμα, το οποίο θα πρέπει να το βάλουμε όσο τίποτα άλλο μέσα στην καρδιά μας. Να κρατήσουμε την ενότητα μεταξύ μας και την αγάπη, να μην αφήσουμε τίποτα να δηλητηριάσει τις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστέψατε με, αν φτάνανε οι μάρτυρες να υιοθετούν τη φωνή του Αποστόλου Παύλου, «τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα, οὔτε τις κτίσις ἑτέρα…»,τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη, ούτε απειλή ούτε φόβος, ούτε κανένα συμφέρον και καμιά ιδιοτέλεια ούτε ακόμα και αν ερχόταν ένας άλλος κόσμος έρχεται να μας πει να μας προσφέρει κάτι καλύτερο. Δεν αξίζει τίποτα, καμία μικρότητα, καμία σκοπιμότητα, καμία ιδιοτέλεια, τίποτα απολύτως δεν αξίζει να μας χωρίζει, να δηλητηριάζει την αγάπη μας και την ενότητα και όποιος βλάπτει την ενότητα οφείλουμε εμείς ή να τον επαναφέρουμε στην τάξη ή να τον θέτουμε στο περιθώριο, αν αγαπάμε τη ζωή μας, την οικογένειά μας, το χωριό μας, το σόι μας, την πόλη μας, την πατρίδα μας, το νομό μας.

Ενότητα και αγάπη και ανοχή και αποδοχή και σεβασμός στη διαφορετική άποψη, τη διαφορετική αντίληψη και στη διαφορετική επιλογή. Δεν αξίζει ούτε για κόμματα, ούτε για ομάδες, ούτε για ο,τιδήποτε άλλο να πικραίνονται οι καρδιές μας. Οι καρδιές μας πρέπει να γλεντάνε, να τραγουδούν, να χαίρονται, να αγαπάνε. Αυτό σας προσκαλώ και αυτό σας προκαλώ».

Η εκδήλωση έκλεισε με το Πολυχρόνιο του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ενώ ο ουρανός του Καινούργιου φωταγωγήθηκε από χιλιάδες πυροτεχνήματα χαράς και ενθουσιασμού.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου – Χρήστος Καπούλας

περισσότερες φωτογραφίες εδώ: https://flic.kr/s/aHBqjA7kRC

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *