Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...

Featured

Φθιώτιδα: Από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην γοητευτική Μενδενίτσα / 20 Βρετανοί φιλέλληνες ενθουσιάστηκαν από το Κάστρο της (ΕΙΚΟΝΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ)

20 Βρετανοί φιλέλληνες με κλασσική ελληνική παιδεία και  αρχαιοελληνικές σπουδές φιλοξενήθηκαν στην Μενδενίτσα για να γνωρίσουν την ιστορία και τις ομορφιές του ξεχωριστού μαρτυρικού χωριού. Ιδιαίτερη χαρά η ξενάγηση τους στο Φράγκικο κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή της Μενδενίτσας, ένα μνημείο πολιτισμού που ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιστορία και τους θρύλους που το συνοδεύουν αλλά και για την απαράμιλλης ομορφιάς θέα ως τα σμαραγδένια νερά του Μαλιακού.
Η επίσκεψη στη Μενδενίτσα 20 Βρετανών επισκεπτών που οργανώθηκε από το Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπονταν, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 3:30 ως 5:30 μμ.
Τους καλωσορίσαμε στη πλατεία και μετά από μια πρώτη γνωριμία και εξοικείωση με το χώρο, οι επισκέπτες κάθισαν στη σκιά των μουριών σε καφενείο του χωριού. Εκεί έλαβε χώρα ενημέρωση-ομιλία επί της ιστορίας της Μενδενίτσας για την οποία υπήρξε ενδιαφέρον. Επίσης τους διατέθηκε έντυπο υλικό που περιλάβανε: λίγα αντίτυπα βιβλίου ιστορίας της Μενδενίτσας του ’21 που εκδόθηκε πρόσφατα, προσφοράς του συγγραφέα του Αντώνη Σμυρναίου, το βιβλίο ιστορίας του Δημήτριου Σαμαρά που επίσης εκδόθηκε πρόσφατα, και ένα βιβλίο ιστορίας του Αθανάσιου Ι. Φαφούτη (Θερμοπύλες – Ιστορική Διαδρομή). Επίσης προσφέρθηκε σε όλους ένα φύλλο με μια σύντομη ιστορία της Μενδενίτσας στα Αγγλικά .
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο Κάστρο Μενδενίτσας, για την οποία όσοι συμμετείχαν εξέφρασαν μεγάλη ευχαρίστηση.
Η επίσκεψη, κατά ομολογία όλων, των ξένων επισκεπτών αλλά και εμάς των φιλοξενούντων, πήγε εξαιρετικά καλά. Όλοι οι επισκέπτες εκφράστηκαν θετικά για την ενημέρωση και φιλοξενία. Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι θέλουν να ξανάλθουν και να μείνουν περισσότερο χρόνο. Τους δηλώσαμε ότι θα βλέπαμε με χαρά τη δημοσίευση κάποιου άρθρου για την Μενδενίτσα και την ιστορία της στο τύπο, η σε ένα εκλαϊκευμένο περιοδικό θεμάτων ιστορίας, στη Μεγάλη Βρετανία. Κάποιοι είπαν ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση.
Οφείλονται ευχαριστίες σε όλους που με το τρόπο τους βοήθησαν στην οργάνωση, φιλοξενία και επιτυχία του εν λόγω συμβάντος (στον Αντώνη, στο Νίκο, στη Γιώτα, στην Ελεάννα, στη Δέσποινα και στο Γιάννη). Επίσης θερμές ευχαριστίες στο Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γ. Αντερριώτη για τη γενικότερη βοήθειά του, και κυρίως τη φροντίδα του για τη καθαριότητα της πλατείας και τη κόσμια εικόνα που φρόντισε ώστε να εμφανίζει ο χώρος του Κάστρου. Τέλος ευχαριστούμε το Δήμαρχο κ. Γιάννη Συκιώτη για το ενδιαφέρον και τη στήριξή του.
20/9/21
Χρ. Χαλδούπης
(Από μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη της Ιστορίας της Μενδενίτσας -ΠΑΙΜ)
Δείτε εικόνες από την Μενδενίτσα

Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Η εντυπωσιακή ξανθιά γυμνάστρια έγινε θέμα συζήτησης σε όλη την πόλη καθώς διέρρευσε το βίντεο που έστειλε στον εραστή της, με την ίδια να...

TOP STORIES

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης στη συμβολή της Λεωφόρου Ελευθερίας με την Αμφικτυόνων στο υψος του ποδηλατόδρομου.

TOP STORIES

Μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της Φθιώτιδας εστάλη στις 14:58 το μεσημέρι ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα...

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια άσχημη είδηση έγινε γνωστή τις βραδινές ώρες της Πέμπτης και προέρχεται από Μαυρολιθάρι Φωκίδας.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.