Χαλάζι-σοκ στη Φθιώτιδα: Ο Θανάσης Μόσχος μιλά για ολοκληρωτική καταστροφή στον άξονα Μακρακώμης-Λαμίας

Ο Θανάσης Μόσχος μιλά για πρωτοφανείς ζημιές από τη χαλαζόπτωση στη Φθιώτιδα. Ζητά άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Ο Θανάσης Μόσχος περιγράφει τις μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες μετά τη χαλαζόπτωση.

Ο αγρότης από τον Σταυρό Λαμίας περιγράφει στον Lamia Polis 87.7 πρωτοφανές φαινόμενο με μηδενική παραγωγή και ζητά άμεσες, δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Για πρωτοφανές φαινόμενο που άφησε πίσω του μηδενική παραγωγή σε μια στενή αλλά εκτεταμένη ζώνη μίλησε ο Θανάσης Μόσχος, αγρότης από τον Σταυρό Φθιώτιδας, στον Lamia Polis 87.7, στην Άννα Μπαμπέτα και στο «Μεσημβρινό Μαγκαζίνο». Όπως περιέγραψε, η χαλαζόπτωση σάρωσε καλλιέργειες στον άξονα από τη Μακρακώμη έως τη Λαμία, προκαλώντας, σύμφωνα με τον ίδιο, 100% ζημιές σε βαμβάκι και άλλες παραγωγές.

«Τα σάρωσε όλα» σε μια στενή ζώνη

Ο κ. Μόσχος είπε ότι το φαινόμενο δεν θύμιζε τις συνηθισμένες χαλαζοπτώσεις, καθώς επηρέασε μια πολύ συγκεκριμένη λωρίδα γης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ζημιά εκτείνεται δεξιά και αριστερά της εθνικής οδού και πως στην περιοχή του Σταυρού καταγράφηκαν απώλειες σε βαμβάκι, φιστίκια, βιομηχανική τομάτα, καλαμπόκι, καρυδιές και αμυγδαλιές.

Κοιτάξτε να δείτε, είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι, σύμφωνα με την εικόνα που σχημάτισε από τη δική του περιοχή αλλά και από επικοινωνία με άλλους αγρότες, το χαλάζι κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες σε ένα κομμάτι περίπου χιλιομέτρων εκατέρωθεν του άξονα.

Ένα χιλιόμετρο δεξιά και ένα χιλιόμετρο αριστερά. Τα σάρωσε όλα.

Καταστροφή στις καλλιέργειες και «κρανίου τόπος»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο βαμβάκι, λέγοντας ότι τα φυτά έχουν ξεγυμνωθεί και έχει απομείνει μόνο το κεντρικό στέλεχος, χωρίς δυνατότητα να ανακάμψει ουσιαστικά η παραγωγή. Με τον ίδιο τρόπο περιέγραψε και τις υπόλοιπες καλλιέργειες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για διορθωτικές εργασίες.

Τα χωράφια αυτά είναι κρανίου τόπος. Δεν υπάρχει τίποτα. Το κοτσάνι είναι μόνο.

Ο αγρότης σημείωσε ακόμη ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν πραγματοποιήσει τα περισσότερα έξοδα και να βρίσκονται τώρα μπροστά σε πλήρη απώλεια εισοδήματος. Όπως είπε, η ζημιά έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, με αυξημένες υποχρεώσεις για γεωπόνους, μεροκάματα και εργάτες.

Αίτημα για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις

Ο κ. Μόσχος τόνισε ότι οι αγρότες χρειάζονται άμεσα χρήματα και ζήτησε να υπάρξει προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ, καθώς, όπως είπε, οι εκτιμήσεις θα αργήσουν. Επισήμανε επίσης ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αποζημίωση, αλλά να γίνει με δίκαιο τρόπο και σε επίπεδο που να καλύπτει τις υποχρεώσεις των παραγωγών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε το Σάββατο με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και βουλευτές της Φθιώτιδας, λέγοντας ότι πήρε θετικά μηνύματα και περιμένει να γίνουν πράξη. Επανέλαβε ακόμη τη θέση του ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποζημιώνει πιο άμεσα και πιο αντικειμενικά, ειδικά υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.

«Από τη Μακρακώμη μέχρι τη Λαμία»

Στην περιγραφή του ο αγρότης επέμεινε ότι το φαινόμενο είχε ασυνήθιστη έκταση και ένταση για τα δεδομένα της περιοχής, σημειώνοντας πως από το απόγευμα της χαλαζόπτωσης και μετά η εικόνα στα χωράφια είναι, όπως είπε, απόλυτης καταστροφής. Το μόνο που απομένει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να γίνουν οι εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν σωστά οι παραγωγοί, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες τους.

Ο Θανάσης Μόσχος έκλεισε την παρέμβασή του με την εκτίμηση ότι το ζήτημα του ΕΛΓΑ πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να ενταχθούν και τα νέα δεδομένα που φέρνουν τα πιο ακραία φαινόμενα.

Share This Article
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *