Φωτιά στη Χίο: Ντοκουμέντα με μπιτόνια που δείχνουν εμπρησμό – Προσήχθη νεαρή Γεωργιανή 

Lamianow.gr
3 Min Read

Στην προσαγωγή μιας νεαρής από τη Γεωργία προχώρησαν οι Αρχές στη Χίο, ως ύποπτης για τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε στο νησί εδώ και τρεις μέρες.

Σύμφωνα με το Star, η Γεωργιανή εντοπίστηκε να κινείται ύποπτα στο σημείο μίας από τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις της φωτιάς, την πέμπτη κατά σειρά τη δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς.

Μάλιστα οδηγήθηκε να καταθέσει με διερμηνέα στα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής που διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Star, Αλέξανδρος Γύγος, εντοπίστηκε κι άλλη Γεωργιανή στον Πειραιά, που εμφανίζεται να είναι φίλη με την άλλη ύποπτη, την ώρα που ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τη χώρα μας.

Οι πολλαπλές, ταυτόχρονες εστίες εντείνουν τις υποψίες και τις έρευνες των Αρχών για εμπρησμό.

To Star έφερε στο φως της δημοσιότητας εικόνα με μπιτόνι, που μέσα είχε πετρέλαιο. Στις φωτογραφίες, στον Άγιο Μακάριο Βροντάδου, φαίνεται να εντοπίστηκε το μεγάλο πλαστικό δοχείο, το οποίο στη συνέχεια εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

ΧΙΟΣ ΜΠΙΤΟΝΙΑ
https://lamianow.b-cdn.net/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Από τον Άγιο Μακάριο η φωτιά διέσχισε απόσταση περίπου 19 χλμ. έως το μαστιχοχώρι του Αγίου Γεωργίου.

Την ίδια ώρα, ένας ακόμη μάρτυρας ανέφερε στο Mega πως στο συγκεκριμένο σημείο είχε βρεθεί ένα ύποπτο λευκό αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκονταν 4 άτομα. Τα άτομα κατέβηκαν από το όχημα, άφησαν κάτι στο δάσος και έφυγαν.

ΧΙΟΣ ΜΠΙΤΟΝΙΑ
https://lamianow.b-cdn.net/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

“Υπάρχουν μεγάλες υποψίες ότι κάτι έγινε, ότι υπήρξε μια σκοπιμότητα” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος πρόσθεσε: “Ας περιμένουμε να αποφανθούν τα αρμόδια όργανα”.

Φωτιά στη Χίο: Βελτιωμένη η εικόνα, μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Μετά από συνεχείς αναζωπυρώσεις 444 πυροσβέστες, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δασοκομάντος με 85 οχήματα και 18 εναέρια μέσα, ρίχτηκαν σήμερα στα δύο κύρια πύρινα μέτωπα, στη νότια απόληξη του κεντρικού ορεινού τμήματος του νησιού.

Από τον Ζυφιά, που βρίσκεται 8,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου προς τον Άγιο Γεώργιο και προς το παραθαλάσσιο Λίθι.

Όπως μεταδίδει το Star, παραμένουν αρκετές διάσπαρτες εστίες φωτιάς στο νησί, ενώ υπάρχουν και πολλές αναζωπυρώσεις οι οποίες ξεπηδούν ανά πάσα στιγμή λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.

Συνολικά η εικόνα είναι βελτιωμένη. Τα μαστιχοχώρια κινδύνεψαν πολλές φορές από τις φλόγες που πλησίαζαν απειλητικά. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν και τις εκτάσεις με το σκίνο, το δέντρο από το οποίο παράγεται η μαστίχα. Προϊόν πολύ κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του νησιού καθώς η παραγωγή μαστίχας αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας της Χίου.

Ο απολογισμός των στρεμμάτων όμως είναι μαύρος. Πάνω από 62.000 στρέμματα έγιναν στάχτη. Ένα μέρος αυτών των στρεμμάτων, προς τη νότια πλευρά, είχε καεί ξανά το 2012.

Πρόκειται για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ την ίδια στιγμή οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους αν θα επηρεαστεί και η τουριστική περίοδος που έχει ξεκινήσει.

πηγη thetoc

Share This Article
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *