Φως στο τούνελ για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας; / Τι προέκυψε από την σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο…

Συνάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις στο πολύκροτο ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα. Οι βουλευτές Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας (Κοτρωνιάς, Οικονόμου, Χειμάρας) συναντήθηκαν με τον επίσης βουλευτή της Ν.Δ στην Φθιώτιδα αλλά και Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως ενημέρωνε τις προάλλες ο Γιώργος Κοτρωνιάς θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για το θέμα.

Στόχος της πρώτης αυτής σύσκεψης με μοναδικό θέμα την Π.Ε.Λ ήταν να αναλυθούν οι τρόποι για την ομαλή μετάβαση της Έκθεσης σε μια νέα εποχή χωρίς τις αγκυλώσεις και τα αμαρτωλά χρέη του παρελθόντος.

Άπαντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί η εξεύρευση λύσεων για την νόμιμη μετάβαση στο νέο φορέα από την στιγμή που η ιδιοκτησία της Π.Ε.Λ. δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, αλλά στο ήδη υπάρχον Νομικό Πρόσωπο. Αυτό το οποίο προέκυψε λοιπόν από την συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα είναι πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκκαθάριση, για να προχωρήσει το θέμα στο επόμενο στάδιο της μελέτης.

Όσον αφορά τώρα την μετάβαση στην… εποχή της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Λαμιέων, Περιφέρεια, Εμπορικό Επιμελητήριο με κεφάλαιο 170.000 ευρώ) να σημειώσουμε πως ο νέος φορέας, υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμότητες που υφίστανται κατά την κατάργηση του ΝΠΔΔ ” Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας”. Δηλαδή καθίσταται αυτόματα καθολικός διάδοχος δυσλειτουργιών του παρελθόντος και όμηρος της διαχείρισης αμέτρητων εκκρεμών ζητημάτων που δεν έχουν διερευνηθεί στην ολότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και χωρίς κανένας να μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα η ΠΕΛ οφείλει σε πιστωτές, τρίτους, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΛ κ.α ποσά που κατά πηγές του ρεπορτάζ πλησιάζουν ακόμη και το 1.000.000. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από τις… 170.000 του μετοχικού κεφαλαίου του νέου φορέα “Τοπικής αυτοδιοίκησης”. Αν, ισχύουν δηλαδή, στην ολότητα τους τα χρέη του 1.000.000 ευρώ, το μετοχικό κεφάλαιο είναι ανεπαρκέστατο για την αναβάθμιση και εξέλιξη του εκθεσιακού κέντρου και υπάρχει κίνδυνος δέσμευσής του, απ’ τους πιστωτές. Βέβαια υπάρχουν και έσοδα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί και όλα αυτά θα πρέπει να συμψηφιστούν για να δούμε την ακριβή… τρύπα του ΝΠΔΔ “Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας”.

Αυτό λοιπόν που εξετάζεται μεταξύ άλλων σε πρώτη φάση είναι η τροποποίηση του νομικού πλαισίου, ή η δημιουργία ενός νέου φορέα, απαλλαγμένου από οποιαδήποτε υποχρέωση ώστε να τεθεί το παλαιό πρόσωπο υπό εκκαθάριση. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της συνάντησης, εκφράστηκε αισιοδοξία πως το παραπάνω θέμα θα διευθετηθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου να βαδίσουμε στην τελική ευθεία για το “ξεκαθάρισμα” του πολυδαίδαλου ζητήματος που ταλανίζει επί μια πενταετία την Λαμία και την Φθιώτιδα. Επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα συζήτηση με την Helexpo για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η νέα “καθαρή” από χρέη Π.Ε.Λ.

Όπως επίσης προκύπτει από πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και νέα συνάντηση ανάμεσα και στους 5 Βουλευτές του Νομού (της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και τα πρόσωπα του… νέου φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Καραϊσκου, Σπανού, Κυρίτση) ώστε να συζητηθεί ακόμη περισσότερο και εις βάθος το ζήτημα.

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως υπάρχει κινητικότητα μετά από καιρό σε μια υπόθεση που βάλτωσε χρόνια…

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.