Forbes: Πόσο πιθανό είναι να κλείσουν τα ΑΤΜ στην Ελλάδα;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
4 Min Read

Η προειδοποίηση του βρετανικού ΥΠΕΞ προς τους πολίτες της χώρας που θέλουν να…
ταξιδεύσουν στην Ελλάδα ήταν σαφής: να έχουν μαζί τους μετρητά, γιατί μπορεί τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών να μην έχουν χρήματα. Το Forbes εξηγεί πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό άμεσα.

-Advertisement-

Κατά τον αρθρογράφο Tim Worstall, αυτό το ακραίο γεγονός υπάρχει μεν ως πιθανότητα, αλλά μακρινή. Και αυτό διότι: «Αν οι ελληνικές τράπεζες φτάσουν σε αυτό το σημείο, τότε θα είναι ένα σημάδι ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος έχουν κατάφωρα ακολουθήσει τη λογική των κακών χειρισμών. Σε σημείο που η Ελλάδα θα εμπλακεί σε μια απρογραμμάτιστη -και όχι απαραίτητη- έξοδο από το ευρώ. Και μπορεί αυτό να είναι μια πιθανότητα, κατά τη γνώμη η πιο πιθανή εκδοχή ενός Grexit, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι το συνολικό σχήμα που θα πάρει η κατάσταση».

Πραγματική ανησυχία

Το βρετανικό ΥΠΕΞ με την προειδοποίησή του θέτει το θέμα ως επείγον και το Forbes αναφέρει πως, όντως, υπάρχει μια πραγματική και άμεση ανησυχία. «Όλοι ξέρουμε πως η Ελλάδα παλεύει να αποπληρώσει το βάρος του δημόσιου χρέους της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πώς θα το καταφέρει – αυτό είναι άλλωστε και το θέμα που συζητιέται εδώ και καιρό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της. Ουσιαστικά, μπορεί να διαγραφεί το χρέος, η Ελλάδα να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα για κάποιες δεκαετίες και να αποπληρώσει το υπολειπόμενο. Ή, μπορεί, το χρέος να μείνει ως έχει, αλλά να αλλάξουν οι όροι αποπληρωμής του έτσι ώστε να μην είναι τόσο άμεσο. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται για να αποφασίσουν τι από όλα αυτά θα συμβεί τελικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαγραφεί το χρέος και να τρέξει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δανειστές ενδέχεται να δεχθούν αλλαγή των όρων, αλλά σε καμία περίπτωση διαγραφή του χρέους ή μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Στο βάθος, δε, υπάρχει η χρεοκοπία».

- Advertisement -

Το πρόβλημα στις τράπεζες

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει το χρέος της και όλα θα τελειώσουν εκεί. Την επίπτωση αυτού του γεγονότος θα την βιώσουν οι τράπεζες. Επί του παρόντος, μένουν ζωντανές μέσω του ELA που προσφέρει η ΕΚΤ. Αν δεν λάβουν χρήματα από τη Φρανκφούρτη, τότε δεν θα έχουν και χρήματα για να γεμίσουν τα ΑΤΜ τους. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα. Έτσι, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει έναντι της ΕΚΤ, αναφέρει ο Worstall, θα πρέπει να εξετάσουμε αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δανείζει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.

Τι λένε οι κανόνες

Η απάντηση που δίνει ο δημοσιογράφος είναι η εξής: «Το θέμα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Επισήμως, το «Ε» του ELA σημαίνει «έκτακτη ανάγκη». Άρα χρησιμοποιείται για να καλύψει ζητήματα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας. Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, οι ελληνικές τράπεζες θα βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Έτσι, σύμφωνα με μία ανάγνωση των κανόνων, η ΕΚΤ θα πρέπει να κόψει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες σε εκείνο το σημείο. Όμως, μια άλλη ανάγνωση λέει ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει λίγο πολύ ό, τι θέλει και αν το επιθυμεί να ξεπεράσει το γράμμα των κανονισμών».

Για να καταλήξει: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας μέχρι να γίνει πιθανή μια τέτοια εξέλιξη. Να κλείσουν, δηλαδή, τα ΑΤΜ των τραπεζών αφού δεν θα έχουν χρήματα να δώσουν στους καταθέτες».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.