Εύκολη γλυκιά γαλατόπιτα από την Αργυρώ. Μια συνταγή με λίγα και απλά υλικά όπως άλλωστε γίνονται και οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές.
Αν χρησιμοποιήσετε αιγοπρόβειο γάλα η γεύση της είναι το κάτι άλλο. Μια εύκολη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο με πλούσια κρέμα. Σερβίρετε την με κανελοζάχαρη.
Υλικά:
Για τη γαλατόπιτα
1-1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
180 γρ. αλεύρι γοχ ή καλαμποκάλευρο
200 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 κρόκους
60 γρ. βούτυρο
2 βανίλιες
Για το ταψί
2 κσ. βούτυρο
2 κσ. σιμιγδάλι
Για το σερβίρισμα
2 κσ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κγ. κανέλα
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα σε ένα μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη
Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε το γάλα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη το αλεύρι τις βανίλιες.
Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά για την κρέμα της γαλατόπιτας.
Βάζουμε την κρέμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα περιμένουμε να πήξει.
Στην αρχή θα είναι πολύ ρευστή αλλά μετά από 7 με 8 λεπτά αρχίζει να πήζει.
Είναι πολύ βασικό να ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.
Όταν περάσουν 5 με 6 λεπτά ανακατεύουμε πιο εντατικά κυρίως στη βάση της κατσαρόλας και στις ενώσεις της κατσαρόλας.
Όταν η κρέμα πάρει βράση και αρχίσουν να σκάνε φουσκάλες στη κατσαρόλα κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει.
Τέλος προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά με τους κρόκους στη ζέστη κρέμα.
Με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί η κρέμα για την εύκολη γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φύλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών
Πασπαλίζουμε το ταψί με σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο.
Αδειάζουμε μέσα τη ζεστή ρευστή γλυκιά γαλατόπιτα.
Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να σταθεροποιηθεί η εύκολη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο.
Mόλις τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και κρυσταλλική ζάχαρη.
Όταν είναι ζεστή η εύκολη γλυκιά γαλατόπιτα θα κολλήσει επάνω στην επιφάνεια της η κανελοζάχαρη.
Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει τελείως.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.