Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...

Οικονομία

Έρχεται έκτακτο κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους

Οι διευκρινήσεις που έδωσε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης για τα μέτρα στήριξης

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, προέβη σε δηλώσεις ο Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», τονίζοντας πως «σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και όχι τα τεχνάσματα επιχειρημάτων που δεν σκέφτονται με σωστό τρόπο».

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σχετικά με τα μέτρα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «η αντιπολίτευση έχει μια εικόνα για την κυβέρνηση ότι περίπου έχει κάποιο προηγούμενο με τον κόσμο, ότι θέλει να τον εκδικηθεί».

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η πτώση της ανεργίας, το άνοιγμα της αναπτυξιακής προοπτικής για την οικονομία και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ «δεν κουμπώνουν με το αφήγημα της αντιπολίτευσης», με αποτέλεσμα να αντιδρά με «αμήχανο τρόπο». «Δεν στέκουν στη λογική αυτά που λέει η αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητεί κάτι που βρίσκεται στα όρια του αυτονόητου».

Όπως ανέφερε, στόχος των μέτρων είναι να ενισχυθεί η προοπτική πρόσληψης των νέων. «Ο σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι προσλήψεις και όχι τα τεχνάσματα επιχειρημάτων που δεν σκέφτονται με σωστό τρόπο», πρόσθεσε.

«Αυτή η “κακιασμένη” και ψευδομανής, θα έλεγα, αντιπολίτευση που ασκείται και ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για τα μέτρα

Αναφερόμενος στο επίδομα πρόσληψης για νέους 18 – 29 ετών, χωρίς εργασιακή εμπειρία, είπε πως η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ ερωτηθείς για τη ρήτρα ΜΗ απόλυσης και τη διάρκειά της, απάντησε ότι θα προσδιοριστούν από το νόμο και την υπουργική απόφαση.

Για το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι καλύφθηκαν 80.000 θέσεις, ενώ είπε πως για έξι μήνες καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πρόγραμμα παρατείνεται για τρεις μήνες, ενώ διευκρίνισε ότι αφορά επιχειρήσεις που λόγω κοροναϊού έχουν περιορισμένη λειτουργία, όπως π.χ. το αεροδρόμιο.

Σχετικά με τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών έως και το 2022, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν ετήσιο όφελος από 160 έως και 691 ευρώ ετησίως.

«Δεν σημαίνει ότι αλλάζει η ζωή τους», τόνισε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι έχουν τη σημασία τους. «Σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση μπόρεσε να πάρει αυτά τα μέτρα που κάτι προσθέτουν». «Δεν λέμε ότι θα ζουν σε “παράδεισο”, αλλά θα ήταν λάθος να τα υποβαθμίσουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για την ανάπτυξη της οικονομίας

Ερωτηθείς εάν τα προγράμματα μπορούν να επεκταθούν, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «τα προγράμματα προχωρούν λόγω του ότι η οικονομία μπαίνει σε ράγες που το επιτρέπουν στην κυβέρνηση. Είτε λόγω της χρηματοδότησης από την ΕΕ, είτε λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ανέφερε πως για το 2022 και το 2023 αναμένονται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, τονίζοντας πως βούληση

της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους.

Για τα αναδρομικά

Ερωτηθείς σχετικά με τα αναδρομικά, ανέφερε πως στο τέλος Οκτωβρίου 150.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά και τις αντίστοιχες αυξήσεις από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Όπως διευκρίνισε, τα αναδρομικά θα αφορούν συγκεκριμένους συνταξιούχους.

Αναφορικά με το πόσο κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση στον στόχο έκδοσης 30.000 συντάξεων τον μήνα, κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι χάρη στις προσπάθειες που γίνονται, ήδη από τις 10.000 συντάξεις που εκδίδονταν το καλοκαίρι του 2019, πριν τις εκλογές, τώρα έχουν ανέλθει στις 20.000 τον μήνα, ενώ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΚΑ και των αρμοδίων, ο στόχος των 30.000 συντάξεων τον μήνα θα καταστεί εφικτός σε δύο μήνες.

Σε αμηχανία η αντιπολίτευση

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «αναδεικνύεται μια σταδιακή βελτίωση η οποία θα ενταθεί, φέρνοντας σε αμηχανία την αντιπολίτευση», ενώ έκανε λόγο για «ακατάληπτα επιχειρήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την κριτική που θα δεχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «απαντάει η ίδια η πραγματικότητα». «Δεν κομπάζουμε αλλά θυμίζουμε ποιος μας κάνει κριτική. Να δούμε συγκριτικά τι κάνει ο ένας και τι ο άλλος», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε: «Η ελπίδα δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ένα κόμμα με ρεαλιστική πολιτική που προσελκύει επενδύεις».

Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

TOP STORIES

Ο Οκτώβρης στη Σπερχειάδα είναι συνυφασμένος με το παζάρι. Και όχι οποιοδήποτε παζάρι αλλά το γνήσιο, το αυθεντικό, το πανελλαδικά ξακουστό. Αυτό που για...

Featured

Το παζάρι της Σπερχειάδας άνοιξε και το παίρνεις μυρωδιά.... από μακριά!

Featured

Σίγουρα εκεί ψηλά θα φοράει το μπλε μαντήλι, που τον συνόδευσε σε όλη του τη ζω

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα ακόμη συμβάν παραβατικής συμπεριφοράς σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Λαμίας και πιο συγκεκριμένα πάνω από την...

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.