Ένοχοι ηλεκτρολόγος και ιδιοκτήτης διαμερίσματος για το θάνατο του νεαρού Ευρυτάνα Αλέξανδρου Τσιάλτα

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν σε 3 έτη ο ιδιοκτήτης και συνολικά σε 3 έτη και 4 μήνες ο ηλεκτρολόγος

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

Ήταν το πρωί της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου του 2019 όταν η φίλη του Αλέξανδρου Τσιάλτα πήγε στην ημιυπόγεια γκαρσονιέρα όπου έμενε ο φίλος της για να δει αν είναι καλά. Ο Αλέξανδρος εκείνο το πρωί δεν πήγε στη δουλειά του και το προφίλ του στο messenger ήταν ανενεργό για ώρες. Μόλις η φίλη του έφτασε στο σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φώναξε το όνομα του αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Τελικά με τη συνδρομή της αστυνομίας και ενός κλειδαρά κατάφεραν να μπουν στο διαμέρισμα. Τότε αντίκρισαν τον Αλέξανδρο ο οποίος κείτονταν νεκρός στο κρεβάτι του. Ήταν μόλις 22 ετών.

Η υπόθεση που συγκλόνισε τη Λάρισα σημειώθηκε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου του 2019 όταν ο Αλέξανδρος Τσιάλτας βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του. Ο Αλέξανδρος κατάγονταν από το Καρπενήσι και είχε έρθει για σπουδές στο ΤΕΙ Λάρισας ενώ παράλληλα ασχολούνταν και με το χορό. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποφάσισε να μείνει στη Λάρισα όπου και εργάζονταν σε εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Σήμερα, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας κάθισαν ένας ηλεκτρολόγος και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, μέσα στο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Αλέξανδρος, κατηγορούμενοι και οι δύο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και επιπρόσθετα για τον ηλεκτρολόγο, της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης. Η υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψε και βάση της οποίας ηλεκτροδοτήθηκε το διαμέρισμα όπου έμεινε ο Αλέξανδρος για περίπου τρείς μήνες πριν πεθάνει μέσα σε αυτό.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν επίσης παρούσα και η οικογένεια του θύματος με τον αδερφό του να καταθέτει πως ο Αλέξανδρος έφερε μαζί του από το Καρπενήσι το θερμαντικό σώμα που εν τέλει ήταν αυτό που διοχέτευσε το ρεύμα στο σώμα του αδερφού του με αποτέλεσμα να «χάσει «τη ζωή του.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Αλέξανδρος βρήκε το διαμέρισμα τον Οκτώβριο του 2018 και στις 2 του ίδιου μήνα ο κατηγορούμενος ηλεκτρολόγος μετέβη στο διαμέρισμα για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα για την ηλεκτροδότηση του διαμερίσματος από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στο φάκελο όμως που συνέταξε έλειπε – σύμφωνα με την πολιτική αγωγή – το έντυπο ΕΠΕΔΔΡ που βεβαιώνει την ύπαρξη ρελέ διαφυγής, η εγκατάσταση του οποίου είναι νομοθετικά υποχρεωτική σε ένα ακίνητο από το 2006 και μετά.

«Αν υπήρχε ρελέ δεν θα υπήρχε κατά 99,9% ο θάνατος»

Την καθοριστική σημασία που έπαιξε η απουσία του ρελέ διαφυγής στο θάνατο του Αλέξανδρου, τόνισε με την κατάθεση του ο ηλεκτρολόγος μηχανικός πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την Εισαγγελία Λάρισας κατά την προανακριτική διαδικασία. «Αν υπήρχε ρελέ δεν θα υπήρχε κατά 99,9% ο θάνατος» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας και ανέλυσε πως ο συγκεκριμένος μηχανισμός προφυλάσσει κάποιον από το ενδεχόμενο της ηλεκτροπληξίας. Στη συνέχεια περιέγραψε πως ενδεχομένως επήλθε ο θάνατος του νεαρού όταν το πόδι του τελευταίου που ήταν βρεγμένο ήρθε σε επαφή με την αντίσταση του θερμαντικού σώματος.

«Δεν ήρθε στο μαγαζί το παιδί»

Τη στιγμή που βρήκε νεκρό τον Αλέξανδρο στο διαμέρισμα του περιέγραψε η φίλη και συνάδελφος του. Όπως κατέθεσε, με τον Αλέξανδρο είχαν μιλήσει τελευταία φορά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας και όταν το επόμενο πρωί πήγε στο μαγαζί που δούλευε, της είπαν ότι «δεν ήρθε στο μαγαζί το παιδί». Από τη στιγμή που δεν απαντούσε στο κινητό του όταν τον καλούσε και το προφίλ του στο messenger ήταν ανενεργό για ώρες αποφάσισε να πάει στο διαμέρισμα του. Όταν και εκεί δεν υπήρξε ανταπόκριση, κάλεσε τον κλειδαρά για να της ανοίξει. Ο τελευταίος της είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι χωρίς την παρουσία αστυνομίας και αφού ήρθε η αστυνομία και πήραν επίσης εισαγγελική εντολή, μπήκαν στο διαμέρισμα όπου βρήκαν το άψυχο σώμα του Αλέξανδρου.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων ήρθε η στιγμή να καταθέσει ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Ο κατηγορούμενος, υπερήλικας, με δυσκολία κατόρθωσε να καταθέσει πως ο ίδιος πήγε στον ηλεκτρολόγο και του ανέθεσε να ετοιμάσει το φάκελο ηλεκτροδότησης του διαμερίσματος. Να σημειωθεί ότι, ο ηλεκτρολόγος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο του.

«Όφειλαν να μεριμνήσουν»

Με την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορουμένου, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τόσο του ίδιου όσο και του ηλεκτρολόγου. «Είναι εξαιρετικά θλιβερό και λυπηρό το συγκεκριμένο περιστατικό, ένα νέο παιδί να φεύγει με αυτό τον τρόπο» τόνισε στην αρχή της αγόρευσης της η εισαγγελέας και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο Αλέξανδρος πέθανε από ηλεκτροπληξία και αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής.

«Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο ηλεκτρολόγος καθώς όφειλε να μεριμνήσει για την αρτιότητα του ηλεκτρολογικού συστήματος στο συγκεκριμένο σπίτι και την ασφάλεια του. Επίσης, υπάρχει συγκλίνουσα ευθύνη και του ιδιοκτήτη αφού αυτός είναι αυτός ο οποίος οφείλει να μεριμνήσει για την ύπαρξη του ρελέ στον ηλεκτρολογικό πίνακα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το σπίτι να είναι απολύτως ασφαλές και να το εκμισθώνει σε τρίτους» τόνισε σχετικά με την ευθύνη των κατηγορούμενων η εισαγγελέας.

«Πως πέρασε από το ΔΕΔΔΗΕ ένας φάκελος ελλιπής;»

Την απορία του για το πως εγκρίθηκε η ηλεκτροδότηση του διαμερίσματος από το ΔΕΔΔΗΕ ενώ ήταν ελλιπής ο φάκελος, εξέφρασε μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης της εισαγγελέως, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Ο δικηγόρος κατέθεσε πως ο ηλεκτρολόγος έπρεπε να συντάξει το έντυπο ΕΠΕΔΔΡ που περιγράφει το αν υπάρχει και πως λειτουργεί το ρελέ διαφυγής. «Δεν το κάνει. Έρχεται εδώ και ισχυρίζεται μόνο αυτός ότι υπήρχε ρελέ. Δεν το δηλώνει γιατί δεν υπάρχει ρελέ για να το δηλώσει. Ετοιμάζει τον φάκελο και τον πηγαίνει στο ΔΕΔΔΗΕ και το κάνει δεκτό» σημείωσε ο δικηγόρος και πρόσθεσε πως: «υπάρχει αναπάντητο ερώτημα πως πέρασε από τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ένας φάκελος ελλιπής που έπρεπε να είναι νομίμως συντεταγμένος ορθά και με το έγγραφο της υπάρξεως ή της μη υπάρξεως του ρελέ».

Ζήτησε μάλιστα από την εισαγγελέα να: «ελέγξει αυτεπάγγελτα το θέμα αυτό ώστε να αποδοθούν ευθύνες και στα όργανα της ΔΕΔΔΗΕ». Επίσης, έθιξε το γεγονός ότι δεν αποδόθηκαν ευθύνες στη συνιδιοκτήτρια του διαμερίσματος που είναι η κόρη του ιδιοκτήτη.

Από τη πλευρά του κατηγορούμενου ηλεκτρολόγου, η δικηγόρος του ισχυρίστηκε πως ο πελάτης της έκανε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν και δεν όφειλε να επισκευάσει κάτι που είναι φθαρμένο. «Όταν ζητάς από έναν ηλεκτρολόγο να καταθέσει την υπεύθυνη δήλωση για να ηλεκτροδοτηθεί ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, έρχεται και απλά αποτυπώνει τη βλέπει στο σπίτι, στον πίνακα, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Δεν έχει το δικαίωμα, ούτε την εντολή να τοποθετήσει ή να επισκευάσει κάτι το οποίο είναι φθαρμένο. Το αποτυπώνει στο σχέδιο του ότι το το ρελέ διαφυγής υπήρχε και λειτουργούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Τόνισε επίσης ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το σχέδιο που συνέταξε ο πελάτης της στις 2 Οκτωβρίου μέχρι το μοιραίο περιστατικό στις 4 Ιανουαρίου, ενδεχομένως να υπήρχαν τροποποιήσεις στον ηλεκτρολογικό πίνακα από κάποιον άλλον ηλεκτρολόγο, σύμφωνα και με όσα είχε καταθέσει αρχικά ο πατέρας του Αλέξανδρου. Σημείωσε πως η υπεύθυνη δήλωση υπογράφεται από τον ηλεκτρολόγο με βάση αυτά που είδε ο τελευταίος τη στιγμή που πραγματοποίησε την αυτοψία στο ακίνητο και μόνο εκείνη τη στιγμή. «Αν έχει γίνει κάποια παρέμβαση ή όχι μετά από εκείνη την ημέρα δεν το γνωρίζει κανείς» είπε η δικηγόρος του κατηγορούμενου ηλεκτρολόγου.

Εν τέλει το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως και κήρυξε ένοχους τους κατηγορουμένους επιβάλλοντας, με τριετή αναστολή, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία από αμέλεια τρία έτη και στον ηλεκτρολόγο για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ψευδή υπεύθυνη δήλωση, συνολική ποινή φυλάκισης τρία έτη και τέσσερις μήνες.

202210241531347172
Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *