1

τους δρόμους, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο Παύλος Φύσσας, δίνεται η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος, με πορείες για την επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από την απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. «Φασισμός», «μίσος» και «ρατσισμός» βρίσκονται στο επίκεντρο των διαδηλωτών με την πρώτη συγκέντρωση να ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης (7/10) από το Εφετείο προς το Σύνταγμα. Με κεντρικό σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας», αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα έξω από το Εφετείο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και κατευθύνονται με πορεία προς τη Βουλή. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις διαδηλώτριες βρίσκεται και η γυναίκα σύμβολο του αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, Μάγδα Φύσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις έχουν αποκτήσει ήδη μια ξεχωριστή σημασία, αφού μεγάλο μέρος τους οργανώθηκε από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Πλήθος αντιφασιστικών οργανώσεων βρίσκονται ήδη στις πορείες και εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ και τα πρόσφατα γεγονότα στα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης, έχουν φέρει ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση του αντιφασιστικού κόσμου έναντι σε πάσης φύσεως νεοναζιστικά μορφώματα. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Αντιφασιστική πορεία διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία γίνεται στο κέντρο της πόλης από μέλη κινημάτων, οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων, ενώ προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου. Η σημερινή κινητοποίηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά από τις φασιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Εύοσμου αλλά και στις δολοφονίες επιθέσεις από ακροδεξιούς σε βάρος μελών του ΚΚΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η πορεία αναμένεται να καταλήξει στην Αγίας Σοφίας, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συναυλία.

Μάγδα Φύσσα: «Δε νομίζω ότι αυτή η χώρα μπορεί να αντέξει άλλον ένα νεκρό»

Νωρίτερα, η μάνα του αδικοχαμένου Παύλου, Μάγδα Φύσσα, συγκλόνισε στις δηλώσεις που έκανε έξω από το Εφετείο, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη δικαίωση τόσο για την ίδια, όσο και για το γιο της, Παύλο Φύσσα: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Όλοι θυμόμαστε την περυσινή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Ο αγώνας συνεχίζεται, τίποτα δεν έχει τελειώσει». Η κυρία Φύσσα αναφέρθηκε στις φασιστικές επιθέσεις υποστηρίζοντας πως «ήταν πάντα έτσι, αλλά δεν τα βλέπαμε και τώρα τα βλέπουμε τα περιστατικά».

«Είναι ακριβώς ίδιες επιθέσεις, με ίδια στρατηγική, να το λάβουν υπόψιν οι αρμόδιοι. Δεν νομίζω ότι αυτή η χώρα μπορεί να αντέξει άλλον ένα νεκρό», είπε η Μάγδα Φύσσα και τόνισε πως «απεύχομαι να έχουμε άλλα θύματα».

Image

Δ. Κουσουρής στο Reader: «Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με δικαστικές αποφάσεις»

Ο Δημήτρης Κουσουρής ήταν από τα πρώτα θύματα της Χρυσής Αυγής. Δέχθηκε επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων τον Ιούνιο του 1998 και μπήκε στο νοσοκομείο για έναν μήνα από τα πολλά χτυπήματα των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης. Ο Δημήτρης Κουσουρής, μέλος τότε του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί σε διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί για κινητοποιήσεις κατά του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Οι χρυσαυγίτες βρίσκονταν εκεί επίσης σε συμπαράσταση δικών τους συλληφθέντων. Εντόπισαν τους τρεις σε μια καφετέρια και τους επιτέθηκαν, χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή διένεξη.

Ο Δημήτρης Κουσουρής από τη Βιέννη, όπου ζει σήμερα, μιλά στο Reader και λέει: «Στο χτύπημα του Ιουνίου του 1998 καταλάβαμε την ασυλία του κρατικού μηχανισμού στους χρυσαυγίτες. Η επίθεση δεν καταγράφηκε ποτέ στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος της περιοχής». Επικεφαλής των τότε χρυσαυγιτών που χτύπησαν απρόκλητα και χωρίς έλεος τον Δημήτρη Κουσουρή αναγνωρίστηκε ο Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος, γνωστός στους φασιστικούς κύκλους με το ψευδώνυμο «Περίανδρος», ο οποίος συνελήφθη το 2005 (παραδόθηκε οικειοθελώς). Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια, ποινή που μειώθηκε στο εφετείο όταν ολοκληρώθηκε η δίκη το 2009. Ο «Περίανδρος» βγήκε από τη φυλακή λίγα χρόνια αργότερα αλλά ο Δημήτρης Κουσουρής δεν ξέχασε ποτέ την επίθεση που δέχθηκε.

Ο Δημήτρης Κουσουρής σε μια συνέντευξη 20 λεπτών λέει στο Reader ότι «πάντα οι χρυσαυγίτες πουλούσαν, γι’ αυτό η οργάνωση απέκτησε δύναμη» και ένα χρόνο μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής επαναλαμβάνει: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό».

Μ. Λεπενιώτη: Η πρόεδρος που έβαλε η Δικαιοσύνη πάνω από το φόβο

Η ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου 2020 από την πρόεδρο της έδρας, αεροπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη, έκλεισε τον δεκαετή κύκλο της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η θερμή υποδοχή από τον βρετανικό Guardian της ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «στη μεγαλύτερη δίκη νεο-φασιστών από την ποινική δίωξη των Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αποτυπώνει τη διεθνή διάσταση μιας δίκης-σταθμό όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δικαστικά χρονικά.

Μιας δίκης με 68 κατηγορούμενουςπου διήρκεσε 5,5 χρόνια και μέσα από την αποδεικτική διαδικασία 453 εξαντλητικών συνεδριάσεων και την εξέταση 216 μαρτύρων, στοιχειοθετήθηκαν τα κακουργήματα, που τέλεσε η πυραμίδα της ιεραρχίας της Χρυσής Αυγής οδηγώντας τη στη φυλακή. Ο πολιτικός συμβολισμός της καταδίκης της οργάνωσης ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μέσα από την ολοκλήρωση μιας δικαστικής διαδικασίας, που παρέμενε προσηλωμένη στο αυστηρό δικονομικό πλαίσιο και δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στους κατηγορούμενους να επιτύχουν τους σχεδιασμούς τους. Να επιχειρήσουν δηλαδή να προσδώσουν στην ποινική ακροαματική διαδικασία στοιχεία, που θα παρέπεμπαν σε πολιτική δίωξη με ιδεολογικό υπόβαθρο.

Η παρουσία της Μαρίας Λεπενιώτη στην έδρα υπήρξε καταλυτική διασφαλίζοντας την αψεγάδιαστη διεξαγωγή της δίκης διευθύνοντας με υποδειγματικό, κατά κοινή ομολογία, τρόπο τη διαδικασία. Η άρτια ποινική αντιμετώπιση των πεπραγμένων της Χρυσής Αυγής με την αποκάλυψη ακλόνητων αποδεικτικών στοιχείων κατέδειξε την έκταση των εγκληματικών πρακτικών, που υιοθέτησε το πολιτικό κόμμα, κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, συγκροτώντας εγκληματική οργάνωση με κεντρικό διευθυντήριο τους Νίκο ΜιχαλολιάκοΗλία ΚασιδιάρηΓιάννη ΛαγόΓιώργο ΓερμενήΗλία ΠαναγιώταροΧρήστο Παππά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

reader.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Στο γήπεδο της Μαρσέιγ το φέρετρο του Μπερνάρ Ταπί και αποθέωση από τους οπαδούς

Previous article

Ενίσχυση των νοικοκυριών: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα – Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Next article

1 Comment

  1. Θα ήθελα να μου θυμίσετε…..αγαπητοί αγωνιστές…..πότε ήταν η τελευταία σας πορεία για τη μνήμη των νεκρών της ΜΑΡΦΙΝ , ΤΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΘΩΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ.
    ΣΩΣΤΑ ΦΩΝΆΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΌ…..ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ………….ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ…..ΓΙΑΤΙ;

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in ΕΛΛΑΔΑ