Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...


Σε δυνατό «παίκτη» στον τομέα της Ενέργειας εξελίσσεται η Κύπρος, με τις συνολικές εισπράξεις της από το φυσικό αέριο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» να αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη.

ΚΟΣΜΟΣ

Ενα μικρό «Κατάρ» η Κύπρος: 9,5 δισ. δολάρια θα βάλει στα ταμεία της από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Σε δυνατό «παίκτη» στον τομέα της Ενέργειας εξελίσσεται η Κύπρος, με τις συνολικές εισπράξεις της από το φυσικό αέριο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» να αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς το τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου θα αποφέρει στα ταμεία της Κύπρου -μέσω του Ταμείου Υδρογονανθράκων- το «χρυσό» ποσό των 9,5 δισ. δολαρίων.

Καθώς η συμφωνία αφορά 18 έτη, υπολογίζεται ότι η Κύπρος κάθε χρόνο θα εισπράττει «ζεστά» 527 εκατομμύρια δολάρια.

Κύπρος: Η συμφωνία για την «Αφροδίτη», στο «χρυσό» Οικόπεδο 12

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» εντοπίζεται στο Οικόπεδο 12, για την αξιοποίηση του οποίου η Τουρκία αντιδρά έντονα από το 2011.

Βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της Κύπρου και εντάσσεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας. Μελέτες που είχαν γίνει φανέρωσαν ότι η «Αφροδίτη»

Η Κύπρος έπειτα από διαπραγματεύσεις κατέληξε σε συμφωνία με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek. Οπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», οι καθαρές εισπράξεις της Κύπρου θα κυμανθούν από τα 200 με 250 εκατ. δολάρια ετησίως στα πρώτα χρόνια και θα φτάσουν στα 750 εκατ. δολάρια περίπου μετά τα μέσα της 18ετούς περιόδου.

Μπορεί να είναι ακόμη περισσότερα τα έσοδα για την Κύπρο

Να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός των 9,5 δισ. δολαρίων έγινε με βάσει την αξία των 70 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών τιμών.

Αυτό σημαίνει ότι όσο ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου, στην περίοδο 2024 – 2042, τόσο θα αυξάνονται τα έσοδα για την Κύπρο.

Για παράδειγμα, όπως σημειώνει ο «Φιλελεύθερος», αν η τιμή του βαρελιού ανέλθει στα 81 δολάρια τότε τα έσοδα της Κύπρου θα «τσιμπήσουν» ένα ακόμη δισεκατομμύριο και θα διαμορφωθούν στα 10,5 δισ. δολάρια.

Μέχρι τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος. Το β’ εξάμηνο του 2020 θα γίνει και η τρίτη γεώτρηση στο «Αφροδίτη», θα είναι και επιβεβαιωτική αλλά και η πρώτη με υποδομή εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

Featured

Το παζάρι της Σπερχειάδας άνοιξε και το παίρνεις μυρωδιά.... από μακριά!

Featured

Σίγουρα εκεί ψηλά θα φοράει το μπλε μαντήλι, που τον συνόδευσε σε όλη του τη ζω

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα ακόμη συμβάν παραβατικής συμπεριφοράς σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Λαμίας και πιο συγκεκριμένα πάνω από την...

ΕΛΛΑΔΑ

Μια ανείπωτη τραγωδία γράφτηκε τα ξημερώματα στην Πτολεμαΐδα όταν η 33χρονη Παναγιώτα Τσαούση, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, εντοπίστηκε μέσα στο σπίτι της χωρίς τις αισθήσεις της....

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.