Ελληνικούς φορείς χρηματοδοτεί η Κομισιόν για καινοτόμες δράσεις

Τη χρηματοδότηση 16 νέων έργων καινοτομίας που βρίσκονται πολύ κοντά στη διάθεσή τους στην αγορά αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι χρηματοδοτήσεις εντάσσονται στην πρώτη φάση της δράσης «Επιτάχυνση της Καινοτομίας» του προγράμματος «Ορίζων 2020». Καθένα από τα νέα έργα θα λάβει μέχρι 3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στα έργα — που καλύπτουν 19 χώρες — διατίθεται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 35,6 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε δύο από τα εγκριθέντα έργα συμμετέχουν και ελληνικοί φορείς.

Στο έργο REMOSIS που αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου ευφυή σταθμού συλλογής για την εξ αποστάσεως καταμέτρηση και ταυτοποίηση κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες συμμετέχει το ΤΕΙ Κρήτης. Το έργο εντάσσεται στην νέα τεχνολογία του «διαδικτύου των πραγμάτων» (Internet of Things – IoT).

Το έργο SafeAST αφορά την αδιάλειπτη παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας υπέργειων δεξαμενών με άλλα λόγια «SafeAST, έλεγχος χωρίς άδειασμα ή ανθρώπινη επέμβαση». Σε αυτό συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Innora.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε 269 προτάσεις έως τις 29 Απριλίου 2015, πρώτη καταληκτική ημερομηνία. Το 82 % όλων των εταίρων των κοινοπραξιών προέρχονται από τη βιομηχανία. Σχεδόν το ήμισυ των εταίρων ήταν ΜΜΕ. Οι 16 προτάσεις επελέγησαν για χρηματοδότηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Τα νέα έργα διευθύνονται από κοινοπραξίες με πολλούς συμμετέχοντες, από πολλές χώρες με το πολύ πέντε εταίρους με τη συμμετοχή οργανισμών από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές χώρες. Οι περισσότεροι εταίροι εδρεύουν στη Γερμανία (13), και ακολουθεί η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο (9).

Η πιλοτική δράση «Επιτάχυνση της Καινοτομίας» ένα μέτρο εξ ολοκλήρου «από τη βάση προς την κορυφή» με το οποίο προωθούνται δραστηριότητες καινοτομίας που προσεγγίζουν την αγορά. Οι υποψήφιοι είναι ελεύθεροι να προτείνουν καινοτομίες σε δύο από τις τρεις κύριες προτεραιότητες του «Ορίζοντα 2020», δηλ. «Κοινωνιακές προκλήσεις» και «Βιομηχανική υπεροχή». Τα νέα σχέδια καλύπτουν τομείς από την ανάπτυξη πολύ ελαφρών και ασφαλέστερων ελικοπτέρων μέχρι μια ευφυή βελόνα ιχνηλάτησης και παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ρωγμάτωσης.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *