Δροσιστικές συνταγές με καρπούζι

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
4 Min Read

Είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού. Το τέλειο χρώμα, το άρωμα και η δροσιά του το καθιστούν τέλεια επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας. Την ίδια στιγμή, περιέχει εξαιρετικά λίγες θερμίδες, πάρα πολύ νερό (90%!) και το κατακόκκινο χρώμα του οφείλεται στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Δεν είναι, λοιπόν, έκπληξη που ψάξαμε να βρούμε ενδιαφέροντες τρόπους να απολαύσουμε το υπέροχο αυτό φρούτο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές…

-Advertisement-

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Ναι, αυτός ο κλασικός συνδυασμός μπορεί να φτιάξει την πιο καλοκαιρινή και ιδιαίτερη σαλάτα—με λίγα έξτρα συστατικά.

Θα χρειαστούμε:

- Advertisement -
  • Τρεις ροδέλες καρπούζι, όχι πολύ λεπτές
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Ξύδι βαλσάμικο
  • 50 γραμμάρια τυρί φέτα
  • ½ της κούπας φύλλα δυόσμου, κομμένα

Τοποθετούμε τις ροδέλες στο γκριλ και ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Έπειτα, μεταφέρουμε το καρπούζι σε ένα πιάτο, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τη φλούδα και το κόβουμε σε κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι, λίγο αλάτι, θρυμματίζουμε την φέτα, και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Slushie από καρπούζι

Σερβίρει τέσσερα άτομα, με 126 θερμίδες.

Θα χρειαστούμε:

  • 8 κούπες καρπούζι, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε κυβάκια
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 πιπεριά jalapeno, κομμένη στη μέση, χωρίς κουκούτσια
  • 1 κούπα τεκίλα (προαιρετικά)

Χτυπάμε όλα τα υλικά, εκτός από την τεκίλα, στο μπλέντερ. Έπειτα, αν θέλουμε να κάνουμε το slushie μας πιο… ενήλικο, προσθέτουμε και ένα σφηνάκι τεκίλα, γαρνίρουμε με μια φετούλα καρπούζι και απολαμβάνουμε.

 

Χυμός καρπούζι με άρωμα βασιλικού

Μόλις 46 θερμίδες ανά ποτήρι, και μας δροσίζει όσο τίποτα άλλο!

Θα χρειαστούμε:

  • 4 κούπες κυβάκια από καρπούζι
  • 6-8 μεγάλα φύλλα βασιλικού
  • Λιγάκι θαλασσινό αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
  • 4 κούπες παγωμένο νερό

Βάλτε το καρπούζι και τον βασιλικό σε ένα μεγάλο μπολ, και με ένα κουτάλι πιέστε τα για να βγάλουν όσο περισσότερο χυμό γίνεται. Προσθέστε πολύ λίγο θαλασσινό αλάτι και μια σταγόνα λευκό ξύδι, και βάλτε τον χυμό σε ένα ποτήρι, περνώντας τον από πολύ λεπτό σουρωτήρι. Έπειτα, προσθέστε το παγωμένο νερό, και ξεδιψάστε.

 

Σούπα γκασπάτσο από καρπούζι

Θέλετε να δοκιμάσετε μια εναλλακτική, γλυκιά κρύα σούπα;

Θα χρειαστούμε:

  • ½ της κούπας ψιλοκομμένο αγγούρι, χωρίς σπόρους
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
  • 6 κούπες κυβάκια καρπουζιού
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • ½ της κούπας λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Πολύ λίγο ταμπάσκο, προαιρετικά

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αγγούρι και τον δυόσμο. Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με αγγούρι.

 

Τέλεια salsa για κοτόπουλο

Salsa για να σερβίρουμε μαζί με κοτόπουλο, που έχει ως βάση το καρπούζι; Ναι, και είναι τέλεια!

Θα χρειαστούμε:

  • 2 κούπες κυβάκια καρπουζιού
  • ¼ της κούπας κυβάκια κίτρινης πιπεριάς
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά του γλυκού φρεσκοτριμμένο ginger
  • 2 κουταλιές του γλυκού κρασί από ρύζι (ή λευκό γλυκό κρασί)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό από λάιμ
  • 1 πιπεριά jalapeno, πολύ ψιλοκομμένη

Ανακατέψτε καλά τα υλικά μεταξύ τους, καλύψτε τα και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Ταιριάζει απίστευτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

 

iatronet

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *