Δίωξη σε υπαλλήλους του Μουσείου που έσπασαν τη μάσκα του Τουταγχαμών

Δήμητρα Γιωτίδου
2 Min Read

Διώξεις για «βαριά αμέλεια» ασκήθηκαν κατά υπαλλήλων του Μουσείου του Καϊρου για την καταστροφή της μάσκας του Τουταγχαμών.

Διώξεις για «βαριά αμέλεια» ασκήθηκαν κατά οκτώ υπαλλήλων του Μουσείου του Καΐρου για το σπάσιμο της θαυμαστής μάσκας του Τουταγχαμών, αλλά και τον τρόπο που την κόλλησαν στην προσπάθειά τους να περάσει απαρατήρητη η ζημιά.

Το κόλλησαν με σούπερ κόλλα στιγμής

Η υπόθεση έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από έναν χρόνο όταν στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν φωτογραφίες που παρουσίαζαν την ζημιά.

Η «γενειάδα» της χρυσής μάσκας είχε αποκολληθεί τον Αύγουστο του 2014 και στην συνέχεια κολλήθηκε στην θέση της με τους… ερασιτέχνες συντηρητές να χρησιμοποιούν σούπερ εποξική κόλλα (στιγμής).

Η ποινική έρευνα διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο και τώρα η εισαγγελία αποφάσισε να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των οκτώ υπαλλήλων του μουσείου που πήραν μέρος στην βιαστική επισκευή της μάσκας των 3.000 ετών.

Οπως μάλιστα αποκάλυψε η έρευνα, έγιναν τέσσερις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ζημιά κάνοντας το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Το περίσσευμα της εποξικής κόλλας έσταξε έχω από το σημείο κόλλησης χωρίς αρχικά να γίνει αντιληπτό. Για να καλύψουν τα ίχνη της κόλλας χρησιμοποίησαν αιχμηρά μεταλλικά εργαλεία προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ειδικοί συντηρητές αποκατέστησαν τη ζημιά αφαιρώντας την κόλλα και κολλώντας τα δύο κομμάτια με κερί μέλισσας που χρησιμοποιείται ως συγκολλητική ουσία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δείτε το βίντεο από την επισκευή της μάσκας:

 

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.