Δίκη για τραγωδία Μάνδρας – Ρένα Δούρου: Η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη

Lamianow.gr
Lamianow.gr 3 comments
4 Min Read
3168121

«Στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι απ’ αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη». Με τα λόγια αυτά η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ξεκίνησε την απολογία της στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017, που στοίχισαν τη ζωή 25 ανθρώπων και μεγάλες υλικές καταστροφές.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια», είπε η πρώην περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλειες ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους».

Η κ. Δούρου διευκρίνισε πως παρότι, η κατάθεση του κ. Λέκκα έκανε λόγο για «αρχή της κλιματικής αλλαγής», η ίδια δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την «κλιματική κρίση σαν άλλοθι» , αλλά, όπως είπε, «το να αναζητείς ευθύνη άλλων στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας».

Παρουσιάζοντας στο δικαστήριο μία λίστα 163 αντιπλημμυρικών έργων ύψους μισού δις ευρώ, επί της θητείας της τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, η κ. Δούρου αναρωτήθηκε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει «ο μέσος συνετός άνθρωπος». Τόνισε μάλιστα πως «υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα που της αποδίδονται η κ. Δούρου υποστήριξε πως είναι αδύνατο να γνωρίζει την πορεία του κάθε έργου για το οποίο αρμόδιες είναι οι τεχνικές υπηρεσίες. «Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου» εξήγησε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και συμπλήρωσε ότι «ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχο έργο στη Χαμοστέρνας που βρέθηκαν αρχαία και υπήρξε καθυστέρηση.

Σχετικά με την ανθρωποκτονία από αμέλεια η Ρενα Δούρου επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις επιστημόνων σχετικά με την βιαιότητα του φαινομένου, το οποίο δεν προέβλεψαν ούτε οι επιστήμονες. «Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη» είπε.

Στο πρόσωπό της, σύμφωνα με την κ. Δούρου, «φορτώθηκαν» πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων που αφορούν στο 2014. καθώς η ίδια ανέλαβε μόλις το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. «Το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψη μου την 1/9 του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».

πηγη-zougla.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
3 Comments
  • Έχει απόλυτο δίκιο! Τα παλαιά *ζημιογόνα* ΚΟΜΜΑΤΑ της μεταπολίτευσης, έχετε ψηφίσει ατιμωρησία -ακαταδίωκτο για Κυβερνήσεις, Βουλευτές, Ιατρούς, Τραπεζίτες, Ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, κ.λ.π. γιατί αφήσατε έξω τους ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ??? Δεν ειναι αργά, μπορείτε μια τροπολογία ειναι…
    Πότε οι Έλληνες (η πλειοψηφία τουλάχιστον), θα καταλάβουμε την δύναμη, της ψήφου μας?

  • Έχει απόλυτο δίκιο! Τα παλαιά *ζημιογόνα* ΚΟΜΜΑΤΑ της μεταπολίτευσης, έχετε ψηφίσει ατιμωρησία -ακαταδίοκτο για Κυβερνήσις, Βουλευτές, Ιατρούς, Τραπεζίτες, Ανώτατους κρατικούς αξιοματούχους, κ.λ.π. γιατι αφήσατε έξω τους ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ??? Δεν ειναι αργά, μπορείτε μια τροπολογία ειναι…
    Πότε οι Έλληνες (η πλειοψηφία τουλάχιστον), θα καταλάβουμε την δύναμη, της ψήφου μας?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *