Έως 72 δόσεις για παλαιές οφειλές: Προϋποθέσεις και παραδείγματα για την αποπληρωμή χρεών

Νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής παλαιών οφειλών έως και σε 72 δόσεις. Αφορά χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένταξης.

Η νέα ρύθμιση δίνει δυνατότητα αποπληρωμής παλαιών οφειλών σε έως 72 δόσεις.
Ράνια Κάλδου
Η Ράνια Κάλδου είναι δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνο και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτρια σε...

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add LamiaNow.gr on Google

Περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν παλαιές οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία προβλέπει αποπληρωμή έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση αφορά χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Στις περιπτώσεις οφειλετών που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και τη έχασαν, προϋπόθεση για την υπαγωγή είναι η απώλεια να έχει σημειωθεί έως τις 20 Απριλίου 2026.

Η δυνατότητα ένταξης δεν είναι μόνιμη, καθώς οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η τακτοποίηση όλων των νεότερων οφειλών που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα τελευταία πέντε έτη. Εκτός της ρύθμισης παραμένουν οφειλές που προέρχονται από υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νέα ρύθμιση αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο διαχείρισης οφειλών, προσφέροντας μια «δεύτερη ευκαιρία» σε πολίτες και επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με ευνοϊκότερους όρους. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5,84%, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Παραδείγματα εφαρμογής της νέας ρύθμισης

Τα παραδείγματα που συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση αναδεικνύουν το σημαντικό όφελος σε σχέση με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, καθώς μειώνεται αισθητά η μηνιαία επιβάρυνση των οφειλετών.

Ειδικότερα, για οφειλή ύψους 7.000 ευρώ που δημιουργήθηκε την περίοδο 2020-2021, η ένταξη στις 72 δόσεις συνεπάγεται μηνιαία καταβολή περίπου 115 ευρώ. Αντίθετα, με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, η αντίστοιχη μηνιαία δόση θα ανερχόταν σε περίπου 310 ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για μικρότερες οφειλές. Για χρέος 4.000 ευρώ που δημιουργήθηκε την περίοδο 2022-2023 και πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα περίπου 66 ευρώ. Στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, το αντίστοιχο ποσό θα έφθανε περίπου στα 177 ευρώ τον μήνα, δηλαδή σχεδόν τριπλάσιο.

Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικό αριθμό φορολογουμένων και επιχειρήσεων, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αποπληρωμή παλαιών οφειλών και περιορίζοντας το μηνιαίο οικονομικό βάρος.

Share This Article
Η Ράνια Κάλδου είναι δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνο και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτρια σε τηλεοπτικές εκπομπές του Attica TV και παλαιότερα του Seven X. Στη δημοσιογραφική της πορεία έχει ασχοληθεί με την πολιτική, κοινωνική και γενική επικαιρότητα, με έμφαση στην έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Σήμερα συνεργάζεται με το Lamianow.gr, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μεταφέροντας στους αναγνώστες ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ειδησεογραφική κάλυψη.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *