Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με άρωμα εσπεριδοειδών

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Υλικά

(Για 10 άτομα)

500 γρ. ανάμικτα σταφιδάκια (ψιλά, ξανθά, σταφίδες…),
½ φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα,
1 μέτριο καρότο ψιλοτριμμένο,
200 γρ. ανάμικτα κόντιτα (φλούδα λεμόνι και πορτοκάλι γλασέ μόνο, όχι κερασάκια),
1 πορτοκάλι + 1 λεμόνι, το ξύσμα,
2/3 φλ. μπράντι + επιπλέον 1/3 φλ. περίπου για το άναμμα,
3 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι,
1 φλ. καστανή ζάχαρη (τρίβετε με τα δάχτυλα όσα κουβαράκια βρείτε),
2 φλ. ψίχουλα από τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου άσπρου ψωμιού,
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 κοφτό κουταλάκι ανάμικτα μπαχαρικά (mixed spice),
1/4 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
2 μεγάλα αβγά, χτυπημένα,
175 γρ. (ελέγξτε το βάρος του πακέτου) παγωμένο βούτυρο (από το ψυγείο) + επιπλέον για άλειμμα,
1 φόρμα για πουτίγκα (ή μπολ, μεταλλικό ή πυρίμαχο), χωρητικότητας 6 φλ. (1 ½ λίτρου).
Για τη σος βούτυρο – μπράντι:
100 γρ. ξεπαγωμένο βούτυρο,
1 φλ. ζάχαρη άχνη,
2 κουταλιές μπράντι,
ελάχιστο ζεστό νερό.

-Advertisement-

660

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύετε τα σταφιδάκια, τα αμύγδαλα, το καρότο και τα κόντιτα σε ένα μπολ και προσθέτετε το μπράντι και το λικέρ πορτοκάλι. Τα αφήνετε σκεπασμένα για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα, ανακατεύετε σε μια μεγάλη λεκάνη όλα τα στεγνά υλικά μαζί (καστανή ζάχαρη, ψίχουλα, αλεύρι, ξύσμα πορτοκαλιού, ξύσμα λεμονιού, ανάμικτα μπαχαρικά και μοσχοκάρυδο) και προσθέτετε μέσα το μείγμα των σταφίδων με το μπράντι.

- Advertisement -

Ύστερα, κρατώντας το βούτυρο είτε με το κάλυμμά του, είτε με ένα κομμάτι λαδόκολλα, το περνάτε από το χοντρό μέρος του τρίφτη και τρίβετε το 1/4 του περίπου. Το ανακατεύετε καλά μέσα στο μείγμα (να πάει παντού) και συνεχίζετε να τρίβετε τμηματικά, σε 3 άλλες δόσεις το υπόλοιπο και να το ανακατεύετε καλά κάθε φορά στο μείγμα, πριν τρίψετε άλλο. Βουτυρώνετε γενναιόδωρα τη φόρμα και ντύνετε τον πάτο της με ένα κομμάτι αντικολλητική λαδόκολλα  και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Για τέλεια αποτελέσματα (και για ευκολία) βρίσκετε ένα καπάκι κατσαρόλας που να κλείνει στεγανά τη φόρμα. Βάζετε πάνω από την πουτίγκα ένα κομμάτι λαδόκολλα και κλείνετε τη φόρμα με το καπάκι (η λαδόκολλα να εξέχει στα πλευρά για να γίνει πιο στεγανό το κλείσιμο). Ή, βάζετε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, σκεπάζετε τη φόρμα (η λαδόκολλα προς τα κάτω), τη δένετε γύρω-γύρω με σπάγκο και ύστερα, κόβετε τον περίγυρο.

Παίρνετε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, τα βάζετε σταυρωτά και τυλίγετε όλη τη φόρμα από κάτω μέχρι πάνω για να τη στεγανοποιήσετε περισσότερο. Τοποθετείτε ένα πιάτο ανάποδα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει άνετα τη φόρμα, τη βάζετε απάνω και ρίχνετε μέσα καυτό νερό που να φτάνει μέχρι το μέσο του ύψους της.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε την πουτίγκα σε μέτρια φωτιά για 6 ώρες, προσθέτοντας καυτό νερό κάθε φορά που χρειάζεται. Βγάζετε τη φόρμα από την κατσαρόλα και την αφήνετε να κρυώσει για ένα βράδυ. Αφαιρείτε το περιτύλιγμα, πετάτε την παλιά αντικολλητική λαδόκολλα και την αντικαθιστάτε με καινούρια. Κρατάτε την πουτίγκα σε μέρος δροσερό μέχρι τα Χριστούγεννα. Για να φτιάξετε τη σος βούτυρο-μπράντι, χτυπάτε με το μίξερ το ξεπαγωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και ενσωματώνετε μέσα λίγο-λίγο το μπράντι. Την κρατάτε σκεπασμένη στο ψυγείο. Πριν σερβίρετε την πουτίγκα, την ξαναζεσταίνετε για 1 ώρα με τον ίδιο τρόπο όπως την ψήσατε.

Την ξετυλίγετε και την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Ζεσταίνετε το επιπλέον μπράντι σε ένα μπρίκι, το ανάβετε και περιχύνετε την πουτίγκα. Όταν καταλαγιάσουν οι φλόγες, τη σερβίρετε συνοδεύοντάς τη με σος μπράντι (θα λιώσει πάνω στη ζεστή πουτίγκα).

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *