Μπαμπανέτσα Λαμιώτικη

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read
  • Προετοιμασία: 1 ώρα
  • Μαγείρεμα: 1 ώρα
  • Μερίδες: 6
  • Δυσκολία: εύκολο

Υλικά συνταγής

  • χόρτα άγρια: 1 ½ κιλό
  • φέτα σκληρή: 400 γρ.
  • λάδι: 2 φλιτζάνια του τσαγιού
  • καλαμποκάλευρο: 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι: 1 κουταλιά της σούπας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα με το μαχαίρι τους προσθέτετε λίγο αλάτι και τα τρίβετε με τα χέρια σας. Τα στύβετε καλά για να φύγουν τα υγρά τους.
  2. Τρίβετε τη φέτα σε κομματάκια και τη ρίχνετε μέσα στα χόρτα μαζί με το πιπέρι. Αλείφετε με λάδι το ταψί, κάνετε ένα σφιχτό χυλό με δυόμιση ποτήρια καλαμποκάλευρο, ένα ποτήρι λάδι, λίγο αλάτι και νερό.
  3. Απλώνετε τη ζύμη στο ταψί και κάνετε γύρω γύρω κόθρο με τα δάκτυλά σας ώστε να μην ακουμπάνε τα χόρτα στο ταψί. Προσθέτετε τα χόρτα, τα πατάτε και ρίχνετε το μισό ποτήρι λάδι. Κοσκινίζετε πάνω από τα χόρτα το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο ίσα ίσα να μη φαίνονται.
  4. Mε λίγο νερό και το υπόλοιπο λάδι ραντίζετε το αλεύρι ώστε να βραχεί καλά. Ψήνετε για 60’ στους 200 – 220°C.

Συμβουλή

Η μπαμπανέτσα γινεται πολυ νόστιμη όταν τα χόρτα είναι διάφορα. Περισσότερο σπανάκι και τα υπόλοιπα παπαρούνες, καυκαλίθρες, σέσκουλα, μυρνίθρες (μυρώνια), δύο πράσα, δύο ξερά κρεμμύδια, άνηθο και δυόσμο.

-Advertisement-
=Advertisement=

Mix & Match

Η ρουμελιώτικη αυτή καλαμποκόπιτα, γεμισμένη με άγρια χόρτα, είναι ένα νόστιμο ορεκτικό, που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την γκάμα των λευκών οίνων. Μια καλή ρετσίνα είναι ένας ενδιαφέρον σύντροφος. Εξίσου ταιριάζει μια Μαντινεία, ένα Ασύρτικο, μια Μαλαγουζιά, ένα Sauvignon ή κι ένα Chardonnay.

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *