Αυτοδιοίκηση, κομματικές εξαρτήσεις και… εκλογές με “πολιτικά δράματα”!

Σε μια εποχή που οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στην αυτοδιοίκηση κερδίζουν ολοένα και περισσότερους πόντους, την ώρα που οι κομματικά περιχαρακωμένοι καταρρέουν, νομίζω ότι θα έχουμε… πολιτικά δράματα.

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Αγωνιωδώς παρακολουθούν εδώ και καιρό τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών εκλογών οι… τοπικοί αυτοδιοικητικοί ή οι “wanna be” αυτοδιοικητικοί. Αυτοί που ετοιμάζονται να “κατέβουν” ή να ξανακατέβουν στον εκλογικό στίβο τον επόμενο Οκτώβριο. Όλοι εκείνοι που θέλουν να εμπλακούν στα “κοινά”. Βλέπετε οι συσχετισμοί – εναγκαλισμοί των κομμάτων εξουσίας με την αυτοδιοίκηση, ειδικά του δευτέρου βαθμού, είναι δεδομένοι, συνεχείς και απρόσκοπτοι.

Σε μια χώρα που η αυτοδιοικητική ανεξαρτησία ηχεί περισσότερο σαν ανέκδοτο παρά σαν σοβαρή πολιτική θέση, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων γνωρίζει πολύ καλά που “ακουμπάει” ο καθένας εξ’ αυτών. Ελάχιστοι, ίσως και μετρημένοι είναι αυτοί που δηλώνουν και όντως είναι ανεξάρτητοι.

Γράφει ο Πάνος Κατσώνης

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που από μόνοι τους έχουν το brand name να αντιταχθούν στην οποιαδήποτε κομματική λογική και να κάνουν το άνοιγμα στην πλατιά μάζα, από την βάση της κοινωνίας. Είναι εκείνοι που δεν έχουν την ανάγκη στήριξης του κομματικού ακροατηρίου, διότι από μόνοι τους, είτε έχουν χαράξει την πολιτική τους εικόνα -η οποία κρίνεται επαρκής- είτε έχουν το “όνομα” προκειμένου να υποστηρίξουν μια δυναμική που δεν χρειάζεται κομματικές πατερίτσες. Και ξέρετε κάτι, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι ακουμπούν σε όλα τα κομματικά ακροατήρια και σε όλες τις ιδεολογικές πεποιθήσεις. Λίγοι είναι πλέον εκείνοι που ψηφίζουν με αυστηρά κομματικά κριτήρια στην αυτοδιοίκηση και εξηγούμαι…

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση για τον 2ο βαθμό της αυτοδιοίκησης που ανέβηκε στο site, airetos.gr σε ερώτηση για το αν : “Πιστεύετε πως πρέπει ο/η περιφερειάρχης να εκφράζει τον κομματικό του φορέα;”, για την Περιφέρεια Στερεάς το ποσοστό ήταν συντριπτικό υπέρ του… ΟΧΙ! Το 85,1% συμφώνησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν κομματικές εξαρτήσεις. Θα μου πείτε τώρα, είναι δυνατόν αυτό το 85% να αποτυπώνεται στην κάλπη; Προφανώς και όχι. Είναι όμως η τάση της εποχής, η τάση του 2023. Μάλιστα είναι τόσο ισχυρή η τάση… κομματικής απεξάρτησης που διαμορφώνεται στην βάση της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα προκαλέσει νέα δεδομένα. Το παραπάνω αποτελεί αναμφίβολα ένα στοιχείο το οποίο ο κάθε υποψήφιος η εκ νέου υποψήφιος θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν του για αυτό κάποιοι – εν ενεργεία – προσπαθούν να το παίξουν και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Άσχετα αν έχουν ταυτιστεί…

Οι ξεκάθαροι κομματικοί εναγκαλισμοί σε μια εποχή όπου το ενδεχόμενο συνεργασίας στην κεντρική πολιτική σκηνή κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά ασφάλεια στους αυτοδιοικητικούς που “χθες” είχαν το χρίσμα! Το αποτύπωσε άλλωστε και η τελευταία δημοσκόπηση της ALCO, όπου έδινε… προβάδισμα σε ένα τέτοιο σενάριο (κυβέρνησης συνεργασίας) με 47% έναντι 41%.

Το παραπάνω σενάριο… φοβίζει πολλούς εν ενεργεία του τόπου μας που έλαβαν το κομματικό “χρίσμα” -και τώρα νιώθουν έωλοι- διότι το “κόμμα” βλέπει και αλλού. Βλέπει στις νέες δυναμικές υποψηφιότητες που αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή. Γιατί; Γιατί πολύ απλά τα κόμματα και οι μηχανισμοί τους, θέλουν την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, όχι ένα κομμάτι αυτής…

Σε μια εποχή που οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στην αυτοδιοίκηση κερδίζουν ολοένα και περισσότερους πόντους, την ώρα που οι κομματικά περιχαρακωμένοι καταρρέουν, νομίζω ότι θα έχουμε… πολιτικά δράματα.

Καλημέρα σας…

Share this Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *