0

Η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Είναι μια από τις κυρίες αποτρέψιμες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Παρόλα αυτά η θεραπεία της αν τον κόσμο και ειδικά στην Ελλάδα υπολείπεται των δυνατοτήτων μας. Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε αυτό το παράδοξο.

1Επίσημη Νόσος.  Η παχυσαρκία αποτελεί επίσημη νόσο της ιατρικής με πολυπαραγοντική προέλευση. Εν τούτοις αντιμετωπίζεται ως αισθητική διαταραχή λόγω της απουσίας πόνου από τους περισσότερους.

2-No painno deal. Σε συνέχεια της προηγούμενης παραγράφου έχει αναφερθεί σε μελέτες ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών απενοχοποιεί την θεραπεία λογω της απουσίας οξέων δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως πόνος, δύσπνοια κτλ.

3-Λανθασμένη αντίληψη της σχέσης διατροφής-αιτίας. Ένας οργανισμός βιώνει μια διαταραχή της φυσιολογικότητας του , όχι από απόφαση αλλά από την ανάγκη του να συμμορφωθεί στα νέα δεδομένα. Με απλά λόγια το ‘’αρχιζει να τρώει περισσοτερο δεν είναι μια συνειδητή απόφαση ‘’ αλλα ανάγκη του οργανισμού που εσφαλμένα αξιολογείται ως συνειδητή

4-Ποινικοποίηση της πείνας. Η πείνα είναι ένα σύμπτωμα εφάμιλλο του πόνου. Πεινάμε γιατί χρειαζόμαστε επαναφόρτιση των αποθηκών ενέργειας και όχι από επιλογή. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε όταν πεινάμε , όπως δεν ντρεπόμαστε όπως πονάμε.

5-Μπορώ και μόνος μου. Όπως όλες οι παθήσεις έτσι και η παχυσαρκία απαιτεί ιατρική καθοδήγηση. Απαιτεί διάγνωση των αιτιών εγκατάστασης της καθώς και διάγνωση των βλαβών που έχει κάνει. Αυτό κάνει την θεραπεία ΜΟΝΑΔΙΚΗ για κάθε ασθενή.

6- Εσφαλμένη αποκλειστική σχέση διατροφής-παχυσαρκίας. Σκεφτείτε το παράδειγμα’’ Κάνει κρύο- χρειάζομαι ζακέτα, εξακολουθεί το κρύο-χρειάζομαι ζακέτα. Νοσώ από λοίμωξη λόγω του κρύου- Τώρα πια χρειάζομαι θεραπεία για την λοίμωξη και όχι ζακέτα.’’ Προσαρμόστε τώρα το παράδειγμα στην παχυσαρκία. Βλέπετε  λοιπόν ότι η αλλαγή του τρόπου διατροφής δεν αρκεί πλέον.

7-Βιασύνη θεραπείας-‘έλλειψη υπομονής.. Ίσως το συχνότερο λάθος. Γιατρέ πότε θα χάσω τα κιλά; Σκεφτείτε λίγο την απαίτηση των περισσοτέρων να θεραπεύσουν μια πάθηση που μπορεί διαρκεί και δεκαετίες. Το αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνεται εμφανές γρήγορα αλλά η παχυσαρκία είναι μια χρόνια πάθηση που απαιτεί παρακολούθηση επι μακρόν

Δώστε λοιπόν στην παχυσαρκία την προσοχή και την σημασία που απαιτείται και μην αναζητάτε αισθητικά και ΜΗ ΙΑΤΡΙΚΑ  ημίμετρα για να την αντιμετωπίσετε. Η παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη μη λοιμώδης πανδημία στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ενημερωθείτε και θεραπευθείτε υπεύθυνα.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Αγριότητα στο Μπαγκλαντές: Λίντσαραν 8 ανθρώπους για μια φήμη μέσω Facebook

Previous article

Ανατροπές στα διπλώματα οδήγησης ηλικιωμένων: Οι γιατροί θα αποφασίζουν ποιοι μπορούν να οδηγούν

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like