Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Υλικά:

-Advertisement-

1,5-2 κιλά αρνάκι για ψητό («χεράκι» ή μπούτι)

1,5 κιλό πατάτες

½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο

- Advertisement -

Αλάτι

2-3 ντομάτες ώριμες αλλά όχι λιωμένες

Προαιρετικά, λίγο πιπέρι

Επί το έργον:

Λέμε στον κρεοπώλη να «σπάσει» σε 2-3 φέτες το κρέας μας, χωρίς όμως να τις χωρίσει. Να είναι ενιαίο από την εξωτερική πλευρά της πέτσας.

Το πλένουμε , το αλατίζουμε και το πιπερώνουμε. Βάζουμε στο χέρι μας 2-3 κουταλιές από το λάδι και το αλείφουμε. Αφήνουμε να μείνει στο μια ωρίτσα περίπου. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε. Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατίζουμε. Τις βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους ώστε να μη μένουν κενά ανάμεσά τους αλλά και να μην είναι και η μια πάνω στην άλλη.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι τις πατάτες και πάνω τους βάζουμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες πάχους 1 cm περίπου και καλύπτουμε το κρέας. Τις πασπαλίζουμε κι αυτές με ελάχιστο αλάτι. Συμπληρώνουμε με αρκετό νερό, ώστε τα υγρά να είναι τουλάχιστον 2 δάκτυλα στο ταψί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 200 βαθμούς στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά. Από την στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι κρατάμε μισή ώρα και τον χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς.

Σε 45 λεπτά περίπου (όταν δηλαδή έχει περάσει πάνω από 1 ώρα από την αρχή του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο και τραβάμε στην άκρη τις ντομάτες.

-Advertisement-
=Advertisement=

Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά το κρέας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά.

Τέλος, ξαναγυρίζουμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Θα πάρει περίπου 3 ώρες συνολικά. Στο ενδιάμεσο, με ένα πιρούνι, απλώς μετακινούμε τις πατάτες λίγο και ελέγχουμε τα υγρά να μη στεγνώσουν.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, ζεστό κατά προτίμηση. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να ηρεμήσει 15-30 λεπτά και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε προσθέτουμε 1-2 κουταλιές βούτυρο σε μικρά κομματάκια πάνω από τις πατάτες πριν να βάλουμε το κρέας πάνω τους. Παλιά αυτό ήταν κανόνας και το βούτυρο βέβαια ήταν στακοβούτυρο…

2)Η ποσότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται από το πόσο παχύ είναι το αρνάκι μας…

3)Με δεδομένο ότι ο συνολικό χρόνος ψησίματος είναι πάνω κάτω 3 ώρες, κανονίζουμε το χρόνο που θα φουρνίσουμε το ψητό μας ώστε να είναι έτοιμο την ώρα που θέλουμε να φάμε. Υπολογίζουμε και το χρόνο που πρέπει να μείνει στο αλάτι (πρέπει να το πιάσει το αλάτι για να είναι νόστιμο). Το κρέας είναι ωραιότατο και κρύο, αλλά οι πατάτες είναι σαφώς πιο νόστιμες ζεστές.

4)Επειδή ακριβώς ο χρόνος θεωρείται πολύς για τις πατάτες, το κρέας πρέπει να είναι από νεαρό ζώο και οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες σε μεγάλες φέτες. Δηλαδή οι μικρές πατάτες (και δεν εννοώ τις baby) καλό είναι να μπαίνουν ολόκληρες σ’ αυτό το ψητό.

5)Να επισημάνω ότι το ψητό αρνάκι με άλλα μυρωδικά (αρισμαρί, φασκομηλιά κλπ) είναι άλλη συνταγή. Τούτο εδώ είναι πιο απλό και σχετικά πιο ελαφρύ σε γεύση (δυστυχώς όχι σε λιπαρά), πιο ταιριαστό για τις Κυριακές του Καλοκαιριού!

πηγη:https://www.cretangastronomy.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *