Ζει σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία και γράφει βιβλία για τη ζωή του που γίνονται περιζήτητα σε κάθε βιβλιοπωλείο. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας ίσως και να μας τρολάρει λίγο.
Το εισαγωγικό μήνυμα από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων εξηγούσε με σαφήνεια το νόημα του εκδοτικού γεγονότος. Ο αφανής σταρ της non-fiction λογοτεχνίας, Βασίλης Παλαιοκώστας, είχε έτοιμο το νέο του βιβλίο.
«Πέντε χρόνια μετά το ‘Μια φυσιολογική ζωή’, ο Βασίλης Παλαιοκώστας επέστρεψε με νέο βιβλίο. Ένα βιβλίο για τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, το οποίο αφέθηκε, μέσα σε έναν φάκελο, στην πόρτα του βιβλιοπωλείου μας.
Εκτός από το στικάκι με το βιβλίο, ο φάκελος περιείχε και μια επιστολή, με την οποία ο συγγραφέας μάς αναθέτει την έκδοση του βιβλίου. Όπως και την πρώτη φορά, θεωρήσαμε το περιεχόμενο αυθεντικό, κρίνοντας από τον γραφικό χαρακτήρα της επιστολής και το περιεχόμενο του βιβλίου».
Βασίλης Παλαιοκώστας, ο συγγραφέας
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έκανε γνωστό το όνομα του αρχικά μέσα από ληστείες, κλοπές αυτοκινήτων, διαρρήξεις, απαγωγές και φυσικά αποδράσεις (δύο, από τις φυλακές Κορυδαλλού, το 2006 και το 2009) και μια ένοπλη καταδίωξη με την αστυνομία (2011) στην περιοχή της Αράχωβας, που ήταν και η τελευταία φορά που εθεάθη στην Ελλάδα.
Σήμερα, καταζητείται διεθνώς από την Europol έναντι αμοιβής 1.000.000 ευρώ για οποίον τον καταδώσει στις αρχές.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, η δικηγόρος Βίκυ Αγγελίδου, όταν επέστρεφε στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη, βρήκε έναν φάκελο. Σε αυτόν υπήρχε ένα στικάκι με το βιβλίο του Β. Παλαιοκώστα και μια επιστολή. Η δικηγόρος αποφάσισε να απευθυνθεί σε εκδοτικούς οίκους και κατάφερε «μετά από πολλές απορρίψεις» να βρει ανταπόκριση από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Το βιβλίο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019 και έγινε best-seller. Σήμερα βρίσκεται στη 14η έκδοση, με συνολικά 26.000 αντίτυπα να έχουν διατεθεί στο εμπόριο.
Το δεύτερο βιβλίο
Η «Φυσιολογική Ζωή» ήταν η εξιστόρηση των διαρρήξεων, των απαγωγών, των προφυλακίσεων, των στιγμών που ο Παλαιοκώστας βίωσε προδοσία από τους συνεργάτες του, των στιγμών που γελούσε κατάμουτρα μπρος σε αστυνομικούς και γνωστά πρόσωπα του σωφρονιστικού συστήματος (αναφέρεται ο Α. Αραβαντινός συχνότατα, στα κεφάλαια που αφορούν τον Κορυδαλλού).
Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο που διεκδικεί δάφνες λογοτεχνικής ποιότητας, όμως περιγράφει με κάποια δόση ειλικρίνειας την ιστορία ενός ανθρώπου που θέλησε να ζήσει ως παραβατικό στοιχείο, εμπνευσμένος από τους ληστές και τους συμμορίτες άλλων εποχών, που έκλεβαν χρήματα από «πιόνια» του κρατικού συστήματος και διεφθαρμένα άτομα, χωρίς να πειράξουν τον απλό κόσμο. Ή τουλάχιστον, αυτό υπαγόρευε η κοσμοθεωρία τους.
Στο νέο βιβλίο «Ένα Φυσιολογικό Παιδί», ο Παλαιοκώστας μιλάει για την ζωή του ως παιδί σε χωριό των Τρικάλων, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και του ’60.
Όπως αποκάλυψε η κα. Αγγελίδου, μια μέρα που επέστρεφε στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη βρήκε έναν φάκελο. Σε αυτόν υπήρχε ένα στικάκι με το βιβλίο του Β. Παλαιοκώστα και μια επιστολή.
Η δικηγόρος αποφάσισε να απευθυνθεί σε εκδοτικούς οίκους και κατάφερε «μετά από πολλές απορρίψεις» να βρει ανταπόκριση από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Το βιβλίο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019 και έγινε μπεστ σέλερ (παρόλο που δεν αναφέρεται σε επίσημες σχετικές λίστες). Από τα συνολικά 11.000 αντίτυπα που έχουν τυπωθεί μέχρι στιγμής, πωλήθηκαν τα 9.000. Καταμετρά ήδη την τέταρτη έκδοσή του. Ένα απόσπασμα, από την προδημοσίευση που δημοσιεύτηκε εδώ.
«Όμως, μεγαλώνοντας και ξαναφέρνοντας στη μνήμη μου τη συγκεκριμένη ιστορία των χωρικών, συμπέρανα πως δεν απείχε και πολύ απ’ την πραγματικότητα. Ήταν απολύτως βέβαιο ότι επρόκειτο για μια αληθινή φρικαλεότητα –απ’ τις τόσες πολλές, που διέπραξαν τα κρατικά και παρακρατικά φασιστοειδή τον καιρό του εμφυλίου στα βουνά της Πίνδου.
Προφανώς, σ’ αυτό το στένωμα εγκλώβισαν τους τρεις αντάρτες εξαντλημένους και χωρίς πυρομαχικά και τους κρέμασαν απ’ τον πλάτανο –πιθανότατα νεκρούς, για να παραμείνουν έτσι κρεμασμένοι πολύ καιρό. Ίσως πάλι απλά έριξαν τα νεκρά κορμιά τους στον νερόλακκο και ο πρώτος χωρικός που τα εντόπισε έπλασε το παραπάνω σενάριο».
Το βιβλίο φιγουράρει ήδη στη λίστα με τα ευπώλητα του βιβλιοπωλείου «Πολιτεία».
reader.gr