0

Η καλή όραση, τα εξαιρετικά αντανακλαστικά, η καλή ακοή και η ορθή κρίση είναι απαραίτητα για την ασφαλή οδήγηση.

Γι’ αυτόν το λόγο, χρειάζεται ύπνος και ξεκούραση, καλή φυσική κατάσταση και υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ μειώνει την εγρήγορση του οργανισμού, την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνου, την ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών και αυξάνει δραματικά το χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει την εγρήγορση και αποδυναμώνει την κρίση του οδηγού, καθιστώντας τον επικίνδυνο να οδηγήσει ακόμα κι αν έχει καταναλώσει μόνο ένα ποτήρι κρασί ή μια μεζούρα αλκοόλ.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένα από τα βασικά αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων (μαζί με την υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα, την απόσπαση προσοχής λόγω κινητού τηλεφώνου και τη μη χρήση ζώνης και κράνους).

Πολλές φορές ακούμε φράσεις όπως «ένα ποτηράκι αλκοόλ δεν κάνει κακό, μια χαρά μπορώ να οδηγήσω» ή «εγώ οδηγώ χρόνια, τι μπορεί να μου κάνει το αλκοόλ, ξέρω τις αντοχές μου».

Παρόλα αυτά, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι με την κατανάλωση και μόνο μιας μπύρας, παρατηρούνται τα παρακάτω: – Αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης κατά 35%
– Αυξάνεται η πιθανότητα λάθους κατά 25%
– Περιορίζεται η πλευρική όραση
– Μειώνεται η ικανότητα εκτίμησης έκτακτων συμβάντων και καταστάσεων
– Δυσκολεύει ο συντονισμός αισθήσεων και εγκεφάλου
– Μειώνεται η κρίση με αποτέλεσμα ο οδηγός να λαμβάνει επικίνδυνες αποφάσεις που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές

Εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, είναι σημαντικό να μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι και να μην υπερβαίνετε την ημερήσια κατανάλωση, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
20 – 30 γραμμάρια για τους άνδρες

10 – 20 γραμμάρια για τις γυναίκες Για τη δική σας ασφάλεια αλλά και των αγαπημένων σας προσώπων, πρέπει ο οδηγός να είναι πάντοτε νηφάλιος, προκειμένου να μπορείτε να επιστρέφετε με ασφάλεια στο σπίτι.

Καλό είναι να αποφασίζετε πριν την έξοδό σας ποιος θα είναι εκείνος που δε θα καταναλώσει αλκοόλ, δηλαδή ο «οδηγός της παρέας» ή να χρησιμοποιήσετε ταξί ή τα ΜΜΜ για την επιστροφή σας.

Ο οργανισμός μας μεταβολίζει κατά μέσο όρο περίπου 10 γραμμάρια αλκοόλ ανά ώρα – και ο ρυθμός αυτός δεν μπορεί να επιταχυνθεί με κανέναν τρόπο.

Το αποτέλεσμα είναι μια απλή εκτίμηση, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία της αλκοόλης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η κατανάλωση φαγητού, η ψυχολογική μας κατάσταση, κτλ.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ πριν πιάσουμε το τιμόνι, πρωτίστως για την προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας και δευτερευόντως για την αποφυγή προστίμων.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Νewsroom

Τέλος ο Αλέξανδρος Τσουβέλας από το Netwix (pic)

Previous article

Στην αντεπίθεση οι Anonymous Greece: Έριξαν τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in ΕΛΛΑΔΑ